KEK
Fillimi / Analiza (faqe 140)

Analiza

RKL: Gjykata Speciale: Penalizon luftën e UÇK-së dhe degradon aspiratat e bashkimit

Votimi në Kuvend për  themelimin e Gjykatës Speciale kundër UÇK-së, veteranët i ka gjetur të ndarë, të përçarë dhe të kacafytur kundër njëri tjetrit. Ata, dje protestuan kundër Qeverisë dhe jo kundër Gjykatës Speciale, që kriminalizon luftën e tyre dhe gjakun e derdhur për lirinë e Kosovës. Ky fakt tregon ...

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Ç’ duhet të bëjnë shqiptarët për të parë ditë të bardha

Me këtë titull  para 111 vitesh në Gazetën “Drita” të Sofjes me 11  shkurt të vitit 1905, me autor, një mëmëdhetar ( pa emrin e autorit), është shkruar ky artikull që edhe sot, si në formë ashtu edhe në përmbajtje, ruan nota të fuqishme aktualiteti e porosie. Që në fjalinë ...

Më shumë...

Ismet Azizi: A ekziston pakica turke në Sanxhak!?

Shoqata e turqve në Serbi, dorë e zgjatur e qeverisë serbe, u bën thirrje  boshnjakëve në Sanxhak për të mbledhur nënshkrime për formimin e pakicës turke.   Boshnjakët, të cilët pranojnë ë jenë  pjesë e këtij projekti,  janë të detyruar të heqin dorë nga identiteti  i tyre boshnjak dhe të ...

Më shumë...

Alban Bardhyli: Studimet e sigurisë analizojnë atë që do të thotë të jetë një shtet i dobët

“Thomas (1989) e lidh në radhë të parë fuqinë dhe dobësinë e shteteve me kapacitetet e tyre institucionale. Ai dallon dy forma pushteti shtetëror: pushtetin despotik dhe atë infrastrukturor. Pushteti despotik i referohet aftësisë imponuese të shtetit dhe ushtrimit të forcës për të imponuar mbi civilët rregullat dhe ligjet e ...

Më shumë...

RKL: Gjykata Speciale kundër UÇK-së e ngjashme me gjykatat raciste e fashiste

Përpjekjet e BE-së dhe disa diplomatëve të huaj për ta detyruar Qeverinë dhe Kuvendin e Kosovës, që me çdo kusht ta japin pëlqimin për krijimin e Gjykatës Speciale, e cila gjykon vetëm pjesëtarët e UÇK-së, është kulmi i pafytyrësisë së diplomatëve të BE-së, të cilët  asnjëherë nuk ishin pajtuar me ...

Më shumë...

Rilind Gërvalla: Propaganda politike e mediale kundër turizmit në bregdetin e Shqipërisë

Ditëve të fundit dhe jo rastësisht ka filluar një agjendë mediatike kundër turizmit në bregdetin shqiptar. Kjo agjendë mediesh s portalesh kundër turizmit në Republikën e Shqipërisë në titujt e saj vë theksin tek mashtrimi, ushqimi, çmimet, “racizmi”. Për ne që kemi përcjellë zhvillimet në Republikën e Shqipërisë kjo nuk ...

Më shumë...

Romeo Gurakuqi: Kosova dhe Konferenca e Ambasadorëve në Londër në vitin 1913

 Me anën e trajtesës së mëposhtme dua të sjell në vemendjen e opinionit publik, ngjarjet të cilat sollën në aneksimin e Kosovës nga ana e Serbisë në vitin 1912 dhe arsyet e njohjes ndërkombëtare të këtij procesi fillimisht pushtues e më pas kolonizues. Synimi i trajtës është të nenvizojë se, ...

Më shumë...

Behxhet Sh Shala: Loja e maskave apo maskat në lojë

Jemi lojtarë të mëdhenj sidomos kur duhet të shënojmë kundër intereseve tona. Sa gola ia kemi futur vetes në Bruksel dhe edhe sa të tjera do t’i shënojmë në portën me një gardiane jashtëzakonisht të lodhtë siç është Edita Tahiri! E pushkatuan fare, që nga reperi Borko, nacionalsocialisti Daciq e ...

Më shumë...

Berat Abdullahu: Kur dashakeqët përpiqen të përlyejnë emra, ata fëlliqin veten e tyre

 (Reagim në lidhje me shkrimin e botuar në gazetën “Bota Sot” të datës 8 korrik 2015, e mërkurë faqe 24 tek këndi kultura. Meqenëse “Bota Sot” për çfarëdo lidhje subjektive që ka me subjektin nuk e ka botuar ne detyrohemi që shkrimin ta botojmë sërish aty ku na japin mundësinë). ...

Më shumë...

R. Hasani: Shqiptarët e Kosovës Lindore diskriminohen, pakica serbe e Kosovës kërkon shtet

Shqiptarët e Kosovës Lindore diskriminohen, pakica serbe e Kosovës kërkon shtet brenda shtetit.   Pakica Serbe në Kosovë kërkon : Kanal të veçantë në televizionin qendror publik  (Ky kanal i tv-së publike  tani është duke funksionuar ), –       Frekuenca të veçanta për telefonin mobile dhe fikse , –        Asosacion të ...

Më shumë...

Bilall Sherifi: Demokracia nuk është qark i mbyllur

Kryeministri i  Kosovës Isa Mustafa, dje mbajti konferencën e parë për shtyp që kur ka marrë funksionin e të parit të qeverisë së vendit.   Ai në fjalën e tij të gjatë numëroi një mori të veprimeve që deri më tani qeveria të cilën ai drejton i ka ndërmarrë si ...

Më shumë...

Gjekë Gjonlekaj: Jo të gjithë shqiptarët e Amerikës i kanë shërbyer çështjes kombëtare

Të gjithë shqiptarët e Amerikës nuk i kanë shërbyer çështjes kombëtare. Në Kontinentin e Ri, gjithmonë kishte individ dhe grupime që u gjetën në anën e kundërt të çështjes shqiptare. Në fillim të shekullit të kaluar, një pjesë e dukshme e shqiptaro-amerikanëve bashkëpunuan me organizata të huaja sidomos me ato ...

Më shumë...

“Revolucioni” i braktisjes së triskave të LKJ-së nga gazetarë e jugo-intelektualët në vitin 1989

Jeta  nën robërinë e RSFJ-së kishte krijuar edhe tipin e politikanit shqiptar, shpirt-skllav, të dëgjueshëm, të përdorshëm, të lakueshëm e të dredhueshëm sa herë ta ketë kërkuar Beogradi dhe klasa politike komuniste jugosllave. Të dëgjueshmit dhe besnikët e “Komitetit” ishin vasalët e Beogradit, që sundonin në Kosovë dhe që ishin ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Pesë vjet nga vendimi i GJND-së për “legalizimin” e Pavarësisë së Kosovës

(A nuk ditëm ta kapitalizojmë atë vendim; më shumë njohje (69) para, se pas vendimit të Gjykatës (42)?!    Procesi që i parapriu shpalljes së pavarësisë së Kosovës   Pas ma se gjashtë vjet të administrimit të përkohshëm  të Kosovës nga Kombet e Bashkuara (UNMIK-u), në nëntor të vitit 2005, ...

Më shumë...

Behxhet Sh. Shala: Mallkim i Perëndisë apo rezultat i grykësisë?

Historikisht duket se shqiptarët nuk po lëvizin nga udhëkryqi ku i kanë mbërthyer të tjerët, që pastaj i degdisin në drejtim që atyre u duhet, pasi shqiptarët, si rosat në mjegull, nuk e gjejnë rrugën e duhur. Gjithashtu, shqiptarët historikisht kanë pasur mungesë të liderëve që shohin pak më larg ...

Më shumë...

Alban Bardhyli: Kur gazetarët e televizionet e Bulevardit rrezikojnë sigurinë kombëtare…

Vetëm këqbërësit dhe spiunët e armikut, siç edhe mund të jenë disa gazetaruca të mediumeve të lartpërmendura mund të ndihen të frikësuar se do t’u zbulohet puna e mbrapshtë kriminale dhe antikombëtare dhe se do t’u bie toka nën këmbë! Pra, histeria e këtyre elementeve antikombëtare para fuqizimit të Institucionit ...

Më shumë...