Fillimi / Analiza (faqe 138)

Analiza

RKL: Nuk është alegoria fishtjane, për Evropën putane, sikur keqinterpreton Mustafë Nano

Ka pasur dhe ka, kudo ndër shqiptarë,  “sallabana e rriçna, hiça e ligaveca”, ashtu sikur ka te të gjithë popujt e botës, ku më shumë e ku më pak, por edhe radhët e diplomacisë së Evropës, përjashto anglezët e Toni Blerit, ka sa të duash kurva e kurvarë, “të motit, ...

Më shumë...

Mr. Lulzim A. Beqiri: Korrupsioni, ah korrupsioni

Korrupsioni është një virus i pa shërueshëm deri më tani, që po i përcjellë vazhdimisht   organet shtetërore të Republikës së Kosovës . Prijësit tanë duhet që të jenë më të ndërgjegjshëm para qytetarëve dhe shtetit që sapo mbushi 5 vite të ekzistencës së tij si shtet i pavarur dhe sovran. ...

Më shumë...

Zamira Çavo: Shqipëria myslimane dhe Evropa

Edhe pse besoja sinqerisht që këtë fundviti Shqipëria do të merrte statusin e vendit kandidat, sërish kisha një dyshim. Ky dyshim vinte nga fakti i një rezultati që, censusi ynë nxori mbi popullsinë shqiptare. Sipas këtij censusi, në vendin tonë, 57.2% e popullsisë është myslimane. A është “faji” i shqiptarëve ...

Më shumë...

Rexhep Selimi: Rruga e Serbisë për në BE kaloi mbi trupat e shqiptarëve

(Fjala,  në deklarimin jashtë rendit të ditës, në seancën plenare të Kuvendit të Kosovës) Gjatë gjithë kohës përderisa vazhduan dhe po vazhdojnë bisedimet e Qeverisë se Kosovës me Serbinë, ne, Lëvizja VETËVENDOSJE! iu kemi paralajmëruar se këto bisedime janë një proces që e afrojnë Kosovën me afër Serbisë dhe Serbinë ...

Më shumë...

Fadil Shyti: Strategjia jonë revolucionare e ribashkimit

Strategjia jonë revolucionare e ribashkimit, realizohet vetëm kur kjo strategji të lidhet si gjaku me zemrën, me veprat teorike dhe praktike në terren!  (Lidhur me të drejtën tonë, në mbrojtjen e teorisë dhe praktikës sonë revolucionare, për ribashkim kombëtar shpirtëror dhe territorial). Që prej kohërave të rënda historike, kur padrejtësisht ...

Më shumë...

RKL: Evropa ka edhe faqen e vetë të zezë të së kaluarës dhe të tanishmes

Lajmi se Brukseli  zyrtar  injoroi edhe njëherë Shqipërinë dhe Kosovën, i ka goditur në mendjet e tyre të robëruara, iluzionistët, poltronët, servilët dhe shumicën dërrmuese të politikanëve tanë, që dikur luteshin e  faleshin drejt Stambollit, më vonë drejt Beogradit e tash falen e luten  drejt Brukselit. Evropa nuk është buka ...

Më shumë...

RKL: Rubin dhe Blomejer: “Çka i lejohet Jovit, nuk i lejohet Bovit”

Deklaratat paushalle të diplomatit amerikan, Xhejms Rubin, dikur përkrahës i luftës sonë çlirimtare dhe ambasadorit gjerman, në Prishtinë,  Peter Bolemejer,  pavarësisht tonit të butë dhe elokuencës së rezervuar diplomatike kanë për qëllim diskreditimin e luftës sonë çlirimtare, duke mbështetur për qeverisje ish-klasën komuniste pacifiste, të kohës së robërisë si dhe ...

Më shumë...

Fisnik A. Gashi: A po lind një ‘’Srpska’’ e re në Republikën e Kosovës?

Megjithëse pak kush e kishte pritur e besuar, me gjithë dëshirën e madhe, harta politike në Kosovë u ndryshua, të paktën ajo lokale. Pushtetarët e konsumuar dhe partitë politike pa dallim, u ndëshkuan me fuqinë e sovranit: votën e lirë. Ngritja e vetëdijes qytetare solli një termet për gjithë skenën ...

Më shumë...

Fatmir Graiçevci: 28 Nëntori na përkujton se të bashkuar mundëm madje edhe perandoritë

Janë të shumta datat që përkujtojnë ngjarje të rëndësishme që kanë lënë gjurmë të përhershme në kujtesën kombëtare dhe që janë qenësore për përcaktimin e këtij identiteti. Sot të gjithë pajtohemi se data që ka këtë rol për kombin shqiptar është 28 Nëntori. Por kjo datë është shumë më shumë ...

Më shumë...

Dr. Jakup Krasniqi: Për një shekull të tërë jemi ballafaquar me projektet shfarosëse të shteteve fqinje

Nga shekujt e shumtë të ekzistencës shqiptare, të cilëve nuk u dihet fillimi, tepër pak vite i përkasin mëvetësisë së tyre. Ka të dhëna të rëndësishme që shqiptarët e sotëm i lidhin me njërin nga popujt më të vjetër të hapësirave mesdhetare, të atyre që krijuan kulturën mikenase, të pellazgëve ...

Më shumë...

Isuf Ismaili: Krijimtaria letrare e Lebit Murtishit iu flet zemrave shqiptare e njerëzore

Poeti, prozatori dhe dramaturgu Lebit Murtishi është nga ata krijues që vargun poetik, fjalën artistike e shoqëron me nota të një harmonie muzikore me ndjeshmërinë shpirtërore, në një përmbledhje ndërthurjesh ideore, nga edhe më fuqishëm se me ndonjë motiv tjetër shquhet motivi i dashurisë për atdheun dhe përkushtimi ndaj dëshmorëve ...

Më shumë...

Fisnik A. Gashi: A po ndryshon kultura politike në Kosovë?

 ‘’Zgjedhjet e 3 Nëntorit nuk ishin historike për rezultatet që sollën për subjektet politike, por për arritjen e standardeve të larta, për demokracinë, qytetarët e Kosovës dhe procesin e shtet-ndërtimit të Kosovës. Procesin zgjedhor në Kosovë e karakterizuan shumë zhvillime të cilat sado simbolike, tregojnë kahen jo vetëm të rrugëtimit ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Nënë Shqipëri

(me rastin e 101 vjetorit të shpalljes së pavarësisë së një të tretës së tokave shqiptare) sa e sa trima ikën me sy hapur  sa e sa trimëresha nuk i mbyllen sytë sa e sa heronj nuk i prehu qetësia  sa e sa gjenerata toka nuk i qetësoias sot nuk ...

Më shumë...

A.Q. Luftëtarët shqiptarë në Siri nuk janë terroristë, ata po luftojnë terrorizmin shtetëror të diktatorit, Asad

Lufta verbale kundër islamit në Kosovë e mbështetur fuqishëm nga mediet me prejardhje titiste, komuniste, kryesisht dhe përgjithësisht është luftë e medieve dhe aspak e qytetarëve të Kosovës, qofshin ata myslimanë, të krishterë apo ateistë. Kjo, ta quajmë luftë, është e njëjtë, ashtu sikur  ishte dhe në një segment lufta ...

Më shumë...

Dr. Hasan Luçi: Sulm i përsëritur kundër UÇK-së, strategji e vjetër serbomadhe

Ndërsa vazhdojnë bisedimet mes Kosovës e Serbisë, për normalizimin e marrëdhënieve mes tyre, (me ndërmjetësinë e BE), Beogradi përsërit pa fund slloganin e mosnjohjes kurrë të shtetit të Kosovës, ndërsa Prokuroria e komanduar nga EULEX-I kërkon shtyrjen e afatit të mbajtjes në arrest të disa nga ish drejtuesit kryesorë të ...

Më shumë...

Dr. Shefqet Krasniqi: Shuplaka e Zotit

Këto ditë përjetuam një stres të llojit të vet. Ai ishte stresi i kërkimit të votës nga kandidatë të ndryshëm të cilët, siç i portretizonin nganjëherë mediet, ishin në gjendje të fshinin edhe xhamat e makinave në semaforë të kryeqytetit vetëm për të fituar një votë. Pas një maratone të ...

Më shumë...