Analiza

A. Q. Servilizmi i disa shqiptarëve ndaj të huajve, është një si sëmundje malinje e pashëruar ndër shekuj

Ahmet Qeriqi: Shënimi që nga pikëllimi nuk arrita ta lexoj në varrimin e Agim Lecit

Thuhet se popujt e vegjël përdorim mekanizma mbrojtës, duke vënë në lëvizje të gjitha format e veprimit me qëllim për të ekzistuar. Kjo është një e vërtetë relative, por në rastin tonë, është diçka më shumë. Mbase nga frika e lindur që ka ardhur si pasojë e pësimeve dhe tragjedive …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Demonstratat e vitit 1981-1990, sollën ritëm të ri në jetën politike të shqiptarëve

Jakup Krasniqi - 1981

Demonstratat e vitit 1981 ishin ngjarje më kulmore të historisë sonë më të re të pas Luftës së Dytë Botërore. Pranvera Shqiptare ‘81, si ngjarje e periudhë kërkon studim e analizë serioze, sa më gjithëpërfshirëse, nga historianët e rinj të liruar nga kurthet e ideologjisë së LKJ-së. Demonstratat e vitit …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Marsi e prilli i vitit 1981, protestë, demonstratë, përpjekje për kryengritje, apo kryengritje? II

Demonstratat e vitit 1981

“Shkurorëzimi” nga Jugosllavia dhe jugosllavizimi Duhet pranuar faktin se jeta e përbashkët e shqiptarëve me serbë dhe kombet e tjera të Jugosllavisë deri në vitin 1981, kishte dhënë shumë rezultate në afrimin e popujve, por jo në afrimin mbi principe të barazisë, por mbi shembullin e skllavit të nënshtruar ndaj …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Demonstratat e viti 1981

Mehmet Bislimi

Demonstratat e 11, 26 marsit dhe 1, 2 e 3 prillit të vitit 1981, ishin nder më të fuqishmet që populli shqiptarë kishte organizuar ndonjëherë kundër ish pushtuesit serbo-jugosllave. Është e padiskutueshme se për këtë ditë, populli shqiptarë kishte punuar pa ndërprerë, në veçanti shtresa elite e popullit tonë, që …

Më shumë...

11 marsi i vitit 1981 ishte shkëndija e fillimit të kryengritjes popullor kundër padrejtësive, shtypjes e shfrytëzimit

11 marsi i vitit 1981 ishte shkëndija e fillimit të kryengritjes popullor kundër padrejtësive, shtypjes e shfrytëzimit

Sa herë vjen 11 marsi, na kthen në kujtesë atë të kaluar të para 38 vitesh dhe përgjithësisht i kujtojmë zhvillimet sociale e politike, që u manifestuan në mars, prill, maj të vitit 1981. I përkujtojmë të rënët, vizitojmë familjarët e tyre, shihemi me ndonjë bashkëvuajtës burgu, evokojmë ndonjë kujtim. …

Më shumë...

RKL: Sindikata arrogante dhe përbuzëse e arsimit, bën thirrje të “varrosë” tri javë mësim në varrin e paditurisë

Klase shkollore

E ashtuquajtura Sindikatë e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës ka njoftuar se nga raportet e arritura nga komunat e Kosovës, qenka vërejtur  se shumica absolute e shkollave, sot nuk kanë punuar dhe këtë “meritë” për faqe të zezë ia përshkruan vetes, edhe pse Ministria e Arsimit ka …

Më shumë...

Halil Selimi: Kosova nuk është e plotë pa tri komunat shqiptare në Lindje, tani për tani nën Serbi

Ndarja e territorit autokton shqiptar në tri republika dhe një krahinë të ish-Jugosllavisë, ka qenë projkt politik antishqiptar për dobësimin, disiplinimin dhe nënshtrimin e fuqisë rezistuese e çlirimtare të shqiptarëve në ish-Jugosllavi. Aspirata e ribashkimit të shqiptarëve në një shtet kombtar, ka lindur që me ndarjen e tyre dhe nuk …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Ushtria Çlirimtare e Kosovës kishte strategji-çlirimin e vendit

Jakup Krasniqi: Dëmin që “insajderi” ia shkakton buxhetit të Kosovës dhe PTK-së nuk ia shkakton gjithë “fisi” im

Në luftën e Prekazit u vranë 58 (62) shqiptarë, fëmijë, gra, pleq e të rinj dhe kjo qe një humbje e madhe për tërë kombin, e sidomos për Drenicën e Jasharët. Llogaria qe bëri armiku doli e gabuar, sepse radhët e UÇK-së po shtoheshin në mënyrë marramendëse. Populli, e sidomos …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Legjendari i ribërjes së legjendave bashkëkohore të Shqipërisë – Adem Shaban Jashari (1955-1998)

Adem Jashari

Prekazi i Drenicës hyri në historinë tonë më të re, ashtu si Kruja në kohën e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, Janina në kohën e Ali Pashë Tepelenës, Prizreni në kohën e Lidhjes Shqiptare të vitit 1878, Vlora në kohën e Ismail Qemalit, Tirana në ngadhënjimin e luftës Antifashiste dhe Prekazi në rezistencën …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Flijimi i Jasharëve, 21 vjet më parë, mobilizoi kombin në luftën çlirimtare

Jakup Krasniqi

Në luftën e Prekazit ranë 58 (62) shqiptarë, fëmijë, gra, pleq e të rinj dhe kjo qe një humbje e madhe për tërë kombin, e sidomos për Drenicën e Jasharët. Marsi Muaj i Lavdisë  së Madhe dhe njëkohësisht i Dhimbjes së Madhe, çdo vit na sjell kujtimin e rezonimin se …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Sa herë vjen marsi

Deputetët kanë votuar kundër amendamentit për ndarjen buxhetore për kompleksin e Jasharëve në Prekaz

Sa herë vjen marsi, gurët rrokullisen e gumëzhijnë për trimat, ata kërkojnë që të vendosen në vendin e vet për të peshuar më mirë dhe nuk kanë thënë kot që moti: ” Guri rëndë peshon n’vend t’vet!” . Kush kërkon të shtyhet me gurët e historisë, kush dëshiron rivalitet me …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Të ligjërosh me afsh patriotik

Jakup Krasniqi

Nuk ka më lehtë sesa të ligjërosh me afsh patriotik para një mase që 70% e saj janë analfabet funksional, të cilët lehtë “mashtrohen” nga fjalët e mëdha të thëna në vetën e parë?! Unë! Unë! Unë!  Universitetet e shumta të periudhës se “demokracisë” (publike e private) në Shqipëri e …

Më shumë...

RKL: Luftimet në Çirez e në Likoshan 21 vjet më parë, shembën parashikimet pacifiste, se liria do të fitohej me bisedime

Te Lisat Gjashtnjakë

21 vjet më parë, më 28 shkurt 1998, njësitet e UÇK-së, të cilat i drejtonte, Komandanti, Adem Jashari sulmuan forcat policore serbe në vendin e quajtur, “Te lisat Gjashtënjakë” me fshatrave, Qirez dhe Likoshan. Gjatë ndeshjeve, luftëtarët e lirisë shpartalluan një patrullë policore  ku mbeten të vrarë 4 serbë dhe disa …

Më shumë...

Dibran Fylli: Manifestimi, “EPOPEJA E UÇK-së”

Epopeja e UÇK-së

(5.6.7 MARSI) Historiku i Trupës Artistike Ushtarake “Hamëz Jashari” të UÇK-së dhe i Programit Artistik “Ai është i gjallë”, tash “Epopeja e UCK-së” është ky, edhe pse deri me tash shumë pak është thënë për Trupën Artistike Ushtarake dhe për Manifestimin “Ai është i gjallë”. Kjo Trupë dhe ky Manifestim, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Atdhetaria dhe idealizmi i Adem Demaçit do të jetojnë përgjithmonë në mendjet dhe zemrat e idealistëve

Ahmet Qeriqi - Adem Demaçi

Ditëlindjet e njerëzve që kanë bërë emër në historitë e kombeve, shënohen si ditë të veçanta për t’u ndalur pak dhe për të përkujtuar kohën, të kaluarën, prej nga u nisem e deri ku erdhëm, ku jemi dhe ku po vemi, me cilat vështirësi u ballafaquam dhe cilat janë ato …

Më shumë...

Arton Musliu: Platforma që (s’) na duhet

Arton Musliu

Për herë të parë në historinë e shteteve moderne, Kosova nga një spektatore që ishte para luftës çlirimtare, u shndërrua në një aktore dhe faktore pas saj.  Deri atëherë ishte veçse objekt diskutimi, jo edhe subjekt siç është tani.  Shteti i Kosovës si një produkt normal i të drejtës së …

Më shumë...