Kultura

Hysen Matoshi: Mediet në këmishën politike

(Përkitazi me librin “Mediat dhe politika” të Gëzim Mekulit, botoi “Mekuli press”, Oslo, 2006.).Njëra ndër marrëdhëniet më interesante dhe më me ndikim në botën bashkëkohore është ajo ndërmjet medieve dhe politikës. Varësia e ndërsjellë, aq shumë e hetueshme, sidomos te ne, tanimë nuk përbën një fakt për ta konstatuar. Kjo, …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: “UDHA E KRIPËS”, poezi të Isuf Sherifit

Edhe në përmbledhjet e tij poetike më të hershme, por edhe në këto më të vonshme poeti Isuf Sherifi, lexuesit i jap diçka më shumë e më përtej mendimit dhe imagjinatës së tij krijuese. Tashmë, është bërë gati e zakonshme që nga një dorë krijuesish dyert e poezisë të hapën …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Historia e Kullës së Tahir Mehës

  Kullat tona në përgjithësi, te ne (në mungesë të institucioneve të mirëfillta që ishin nën diktat të pushtuesit), kanë luajtur rol shumë pozitiv në kontributin e ngritjes së vetëdijes sonë qytetare, kombëtare, por edhe edukative, madje kanë mbajtur gjallë frymën tonë liridashëse dhe atë të besës e traditës sonë. …

Më shumë...

Botohet në gjuhën rumune përmbledhja poetike “Din stanca curg lacrimi” ( Prej shkëmbit rrjedhin lotë) e autorit Jusuf Zenunaj

  Emri i poetit, dramaturgut dhe veprimtarit Jusuf Zenunaj nga Novosella e Pejës, i cili aktualisht jeton në Belgjikë, tashmë është emër i njohur jo vetëm për lexuesit shqiptarë por edhe për lexuesit frëng dhe tash së fundi edhe për lexuesit rumunë. Kohë më parë nën përkujdesjen e Bashkësisë Kulturore …

Më shumë...

Kadrush RADOGOSHI: SIMBOLIKA E MBIJETESËS DHE E PEIZAZHIT SINTETIK

  1. Pas njëzet e pesë vjetësh Letërsia shqiptare në Kosovë, e krijuar në rrethanat e një pushtimi të egër, në pjesën më të madhe të saj, nuk u krijua si komoditet formal-estetik, por si kundërvënie e brendshme dhunës dhe terrorit fizik e shpirtëror. Atë, në pjesën dërmuese të saj …

Më shumë...

Prenk Lleshaj: Disa fjalë të urta në romanin “Burgu” të Ahmet Qeriqit

Në këtë roman autori ka pasqyruar faktografinë autentike dhe kronologjike të një periudhe dhumë të rëndësishme e dramatike të veprimtarisë çlirimtare të popullit të Kosovës. Ky popull përballoi vështirësi të mëdha, por mbeti në këmbë dhe i barazpeshuar, duke përballuar rrebeshet, sikur përballon toka acarin në dimër dhe breshërin e …

Më shumë...

Teuta Zymberi: LUNGJËRIA NË ELEGJI

( Janinës ç’ i panë sytë….) Shumë net e shumë ditë kishin ikur në formë vargjesh, në formë eseu, në formë këngësh, në formë elegjie, në formë aksionesh, në formë ëndrrash, në formë librash, në formë romansash, në formë legjende, në formë meditimesh… Gjithnjë këto frymëzime të këndshme e të ëmbla i …

Më shumë...

Kadri Rexha: Vatër kulture dhe veprimi e mërgimtarëve

Monografia “SH.K.SH. MËMËDHEU” e shkruar nga Ibish Neziri, publicist dhe militant i dëshmuar i çështjes kombëtare shqiptare, si vepër me vlera shumë të çmuara e ka parë dritën e botimit në kudër të publikimeve të shtëpisë botuese “Mëmëdheu” të St. Gallenit në vitin 2002.Të themi që në fillim se për …

Më shumë...

Kadri Rexha: AMANET BREZ PAS BREZI

  ( Hydajet Hyseni: “Pushka amanet“, poemë, botoi “Zëri i Kosovës”, 1989) “Pushka amanet” e autorit Hydajet Hyseni i posedon të gjitha komponentet e krijimit artistik letrar, që e bëjnë të dashur dhe të përjetshëm në kujtesën e lexuesit, sidomos të lexuesit të moshës së rinisë, të cilëve edhe u …

Më shumë...

Nazmi Lukaj: Në 40- vjetorin e krijimtarisë letrare e publicistike të Sejdi Berishës

  Sejdi Berisha është poet, romancier, dramaturg, kronikan, publicist. Në të gjitha fushat me të cilat u mor, la gjurmët e veta krijuese. Në të gjitha fushat me të cilat u mor, la në to edhe nga një atom të shpirtit të tij prej njeriu. La në secilën prej tyre …

Më shumë...

Beqir Elshani: TË PËRDORIM FJALËN SHQIPE NË VEND TË FJALËS SË HUAJ

  Frazeologjia “ndërroi jetë“ në vend të foljes pësore vdiq ka vërshuar në të gjitha gazetat shqiptare, në radiotelevizion dhe në publicistikën e internetit. Me të drejtë parashtrohet pyetja: pse shtypi dhe radiotelevizioni shqiptar kanë frikë nga fjala „vdekje“? Fjala „vdekje“ është e dhimbshme, por është fjalë poetike. Pa këtë …

Më shumë...

Dy kahe ekstreme që ushqejnë kaosin dhe dezintegrimin tonë kombëtar dhe fetar

  Me rastin e Inaugurimit të kishës katolike në Rugovë, Ipeshkvi i Kosovës, Mark Sopi ka thënë:“Ndërtimi i kësaj kishe katolike është vetëm hapi i parë drejt identitetit të mirëfilltë kombëtar dhe fetar të shqiptarëve”. “Islami ka rrënjë të thella në trojet shqiptare dhe ato rrënjë nuk mund të shkulen”, …

Më shumë...

Mr. Kadrush Radogoshi: SFIDA E HEROIT

(Për librin e Kadri Rexhës “Fati i luleve”)Shqiptarët, të mbetur jashtë kufijve të shtetit shqiptar, që nga viti 1913 e deri sot, përjetuan tmerre të njëpasnjëshme të shkaktuara nga pushtuesit sllav. Tetëdhjetë vjetët e këtij pushtimi janë edhe tetëdhjetë vjetët e përpjekjeve per t’i bërë ballë stuhisë shovene. Në këto …

Më shumë...

Kadri Rexha:Sprovë për biografi të shkrimtarit Kadrush Radogoshi

  Një mik imi, moderator i një faqeje në internet, kushtuar letërsisë, kohë më parë, më kërkoi t’ia shkruaj një biografi për shkrimtarin Kadrush Radogoshi. Pranova pa hezitim dhe i premtova se shkrimin do ta kishte së shpejti në dorë. Këtë punë e mendova fare të lehtë. Me Kadrushin njiheshim …

Më shumë...

Kadri Rexha: MONUMENT BREZASH TË LIRISË

Ahmet Qeriqi - Romani Burgu

(Çast me romanin “Burgu” të autorit, Ahmet Qeriqi) Po çel mëngjesi gri mbi përfytyrimin ndërsa unë ende rri ulur mes miqve që frymojnë me fjalë, me tinguj, me shenja, me krisma pushke. Sipër tryezës prej druri palos faqet prajshëm “Burgu”, libri i shenjtë i posalexuar. Ashtu i heshtur ai tashti …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Drithërimat e burgjeve në Jugosllavi

(Mendime rreth romanit: “Burgu”, autor Ahmet Qeriqi, botim i vitit 2004, në Prishtinë)Pas publikimit të një seri krijimesh historike- artistike dhe novelës “Meditime në arrati”, Ahmet Qeriqi i paraqitet lexuesit me romanin e tij të parë, të titulluar “Burgu”. Qysh në rreshtat e parë të romanit, lexuesi, i cili e …

Më shumë...