Kultura

Në Shtëpinë e Kulturës në Drenas, u mbajte manifestimi letrar Sofra Poetike, “Ymer Elshani”

Në Shtëpinë e Kulturës në Drenas, u mbajte manifestimi letrar Sofra Poetike, “Ymer Elshani”

Sofra poetike është organizuar nga Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport në bashkëpunim të ngushtë me Karvanin e Shkrimtarëve për fëmijë “Agim Deva”. Në fjalën e hapjes së këtij manifestimi kulturor, nënkryetari i komunës së Drenasit z. Arben Shala shpalosi pjesën artistike të poetit martir Ymer Elshani. Ndërkaq përfaqësuesi i …

Më shumë...

Kronikë e aktiviteteve me rastin e përurimit në Durrës, të librit, “Pranvera shqiptare e Moisiut” vepër e studiuesi, Isak Gutaj

Kronikë e aktiviteteve me rastin e përurimit në Durrës, të librit, “Pranvera shqiptare e Moisiut” vepër e studiuesi, Isak Gutaj

Hapja e aktivitetit- Venera Alliaj   (Mr. Sc.Venera, nuk i shenon gradat shkencore…) I uroj mirëseardhjen studentëve të Departamentit të Shkencave Politike, Së dyti falenderoj z. I Guta që na mblodhi sërish me krijimtarinë e tij duke i qëndruar besnik deri në fund figurës së të madhit Aleksandër Moisiu. Falenderoj dhe i …

Më shumë...

Veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Xhemajl Pllana nxori në dritë librin: “Në shërbim të Atdheut”

Veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Xhemajl Pllana nxori në dritë librin: “Në shërbim të Atdheut”

Veprimtari, i burgosuri politik dhe luftëtari i UÇK-së, Xhemajl Pllana ka botuar librin: “Në shërbim të Atdheut”, në të cilën ka trajtuar një segment të përpjekjeve shekullore shqiptare, në rrugë drejt lirisë dhe bashkimit kombëtar,  me  theks të veçantë,  në Vushtrri me rrethinë. Në këtë vepër publicistike, dokumentare, autori ka …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: E vërteta historike e pjesëmarrjes së shqiptarëve në Luftën e Çanakalasë, në vitin 1915

Ahmet Qeriqi: E vërteta historike e pjesëmarrjes së shqiptarëve në Luftën e Çanakalasë, në vitin 1915

Kënga e Çanakalasë këndohet edhe sot në Kosovë dhe kudo në trojet shqiptare. Në esencë është një këngë turke, po ashtu me melodi turke, por që është përkthyer në disa gjuhë të popujve të Ballkanit. Këndohet edhe greqisht, madje është kënduar nga këngëtarja më e njohur greke e të gjitha …

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Dialogë të të vdekurve të pavdekshëm”, vepër e autorit, Sabit Jaha

Doli në dritë libri: “Dialogë të të vdekurve të pavdekshëm”, vepër e autorit, Sabit Jaha

Sabit Jaha,  është emër i njohur i kulturës, letërsisë, historisë e publicistikës ndër ne. Rrugëtimin e tij letrar e ka filluar shumë herët, ndërsa tani kur ka arritur në të shtatëdhjetat, veprimtaria e tij tashmë është degëzuar si një “rrap shekullor”, i zgjeruar në  shumë degë, me përmbajtje nga  shumë …

Më shumë...

Veterani i arsimit, Fetah Berisha, nxori në dritë dy vepra publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”

Veterani i arsimit, Fetah Berisha, nxori në dritë dy vepra publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”

Veterani i arsimit, veprimtari dhe luftëtari i lirisë, Fetah Sh. Berisha ka botuar dy vepra dokumentare, publicistike: “Ditari i një mësuesi” dhe “Me penë e pushkë për atdhe”. Libri,  “Ditari i një mësuesi” është një kronikë  e dokumentuar në shumë segmente, e pajisur me të dhëna, dëshmi e dokumente të …

Më shumë...

Muhamet Tartari: Gjithë bilbilat në një këngë

Muhamet Tartari: Gjithë bilbilat në një këngë

Githe bilbilat ne nje kenge   Kush eshte i zoti ne kenge, T’i mbledhe bilbilat te tere, Capi i lehte e hapi i rende, Ne valle t’u gjeje vend..   Sa e nis Dhimiter Varfi, Ne kembe Aranit Tragjasi, Goligu ne Bence gati, Ne Vranishte i pret arapi.   Maje …

Më shumë...

Lutfi Coka: 23 vjet nga rënia e Halit Riza Cokës

Halit Coka

Sot me tre prill mbushen plot 23 vite kur, në një betejë me përmasa legjendare, ra heroikisht Halit Riza Coka,vullnetar nga Shqipëria, pjesëtarë  i denjë në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës.   Rreshta pa mbarim Periudhë  e paharruar, Të shkruaj,o njeriu im Halit coka  o yll i pashuar!…   U shndërrove …

Më shumë...

Adil Fetahu: ELBASANI I NORMALES APO NORMALJA E ELBASANIT

Adil Fetahu

(Roland Gjini: “ELBASANI, personalitete, ngjarje e dukuri historike”, Albas, 2022) Kohë më parë  doli nga shtypi libri I autorit Roland Gjini, me titullin e dhënë këtu brenda kllapave. Pas Parathënies (fq.7-19), autori ka shtjelluar “Pak histori për Elbasanin” (fq.10-37)  ndërsa tekstin tjetër e ka ndarë në katër pjesë: 1) “Disa …

Më shumë...

Nait Hasani: Lirimi nga burgu, 20 vjet pas, 27 mars 2002 – 27 mars 2022

Nait Hasani

27 marsi i viti 2002,   më tregon lirimin tim dhe të gjithë shqiptarëve nga burgjet e Serbisë dhe dorëzimin e Serbisë para realiteteve të reja. Faktikisht ne të burgosurit politikë u liruam me 26 mars 2002, nga burgu i Nishit, ku nga aty na morën me autobusët e UNMIK-ut dhe …

Më shumë...

Musa JUPOLLI: Shefqet Dibrani, krijues e kritik letrar

Musa JUPOLLI: Shefqet Dibrani, krijues e kritik letrar

Kur flasim për kritikën letrare mund të themi se është edhe “zanatë” arti i të bukurës për të bukurën, vërtetësia e krijuesit letrar, ku lexuesi e merr si pasqyrë analizën që i bëhet veprës. Diskurs teorik i bazuar në teorinë e literaturës, sa edhe zbërthimin e një vepre letrare që …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nga libri në dorëshkrim: “Kronika e Luftës”, e shtunë, 27 mars 1999

Ahmet Qeriqi

Në orën 8.20 minuta, dy aeroplanë bombardues të armikut marrin në shënjestër selinë e Radios Kosova e Lirë dhe Agjencinë Kosovapres Jam zgjuar herët në mëngjes por duke parë se ishte mjegull dhe të gjithë ende po flinin, sërish jam futur në shtrat. Ndihem tejmase i sensibilizuar dhe nuk qetësohem. …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: Sulejman Pitarka nga hamall sikur ishte dikur, me kohë u bë njëri nga yjet e aktrimit shqiptar

Sulejman Pitarka (1924 - 2007)

Sylejman Pitarka mbetet aktor dhe dramaturg unik. Ndoshta ai mban një rekord ndër aktorët shqiptarë, pasi kryerolin e tij tek drama “Pjata e drunjtë” e luajti në moshën 82 -vjeçare, plot kompetencë, finesë, korrektësi, memorie perfekte, sa mund të themi i “mori para” më të rinjtë. Aktori i madh i …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Polifonia shqiptare, margaritar edhe i muzikës botërore, e pranuar në UNESCO I

Ahmet Qeriqi: Polifonia shqiptare, margaritar edhe i muzikës botërore, e pranuar në UNESCO I

Kënga  dhe muzika shqiptare përgjithësisht është shumë e pasur si për nga ritmika e begatshme, melodia, mënyra e këndimit,  instrumentet e shumta autentike, muzikore, me të cilat përcillet dhe ekzekutohet ajo,  por edhe ato veçoritë karakteristike  të botës muzikore, të artit e të muzikës, përgjithësisht. Pikërisht sepse kjo botë autentike …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Dy emra të përveçëm të polifonisë shqiptare: Paro Ziflaj dhe Golik Jaupi II

Ahmet Qeriqi: Dy emra të përveçëm të polifonisë shqiptare: Paro Ziflaj dhe Golik Jaupi II

Dy emra të përveçëm të polifonisë shqiptare sot padyshim se janë: këngëtarja,  Paro Ziflaj, “Mbretëresha”  e këngës shqipe të jugut dhe Golik Jaupi, po ashtu këngëtari më emblematik dhe “Ylli” i  polifonisë shqiptare. Dy këngëtarët e papërsëritshëm të këngës polifonike, Pranvera Zilfaj dhe Golik Jaupi,  janë një prani dhe paraqitje …

Më shumë...