Kultura

Mehmet Bislimi: Gjithmonë

Mehmet Bislimi

gjithmonë kam pas dëshirë me i prekë me dorë retë e bardha të kaltërtin qiell me i taku burrat e dheut ditën me diell me e prekë me dorë tokën e madhe me ndi si rrah fort një zemër nëne mbetur peng e plagosur në gjirin e atdheut amaneti i …

Më shumë...

Makfire Beqiri-Asllani: Ta kesh në duar romanin, “Betimi i motrës”, nuk është e thjeshtë!

Secili ka mënyrën e të lexuarit, ndjeshmërisë, e unë, unë kurrë s’kam për ta harrua betimin që edhe pse qe tejet i rëndë për Zanën, betim i cili  është hyjnizuar në mendjen tim, në shpirtin tim. Kur fillova ta lexoja këtë roman, kishte rënë nata mbi Prishtinë, qyteti ra në …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Veprimtari kulturore shqiptare dhe panairi i librit në Uster të Zvicrës

Isuf Ismaili: Veprimtari kulturore shqiptare dhe panairi i librit në Uster të Zvicrës

Në vazhdën e aktiviteteve dhe veprimtarive sa shoqërore e kulturore aq edhe atdhetare, pak kohë më parë, u organizuan veprimtari të shumta në Uster të Zvicrës dhe në qytezat për rreth. Aty u mbajt një panair i librit, i dyti me radhë, i organizuar nga shoqata “Bashkimi” në Uster,  në …

Më shumë...

Afrim Imaj: Pse u ndalua romani i Petro Markos,“Një emër në katër rrugë”

Afrim Imaj: Pse u ndalua romani i Petro Markos,“Një emër në katër rrugë”

Në vjeshtën e vitit 1973, Petro Marko ka botuar romanin, “Një emër në katër rrugë”, që qëndroi në treg vetëm pak javë. Fati i keq i librit u shënjua nga Ramiz Alia, asokohe sekretar i Komitetit Qendror. Një urdhër i prerë i këtij të fundit çoi për karton brenda natës …

Më shumë...

Elmie Plakiqi: Romani, Betimi i motrës, është rrëfim letrar i një ndodhie reale, përmes imagjinatës krijuese

Elmije Plakiqi

Në fillim të viteve 80-të, të shekullit të kaluar grupet ilegale të cilat vepronin në Kosovës dhe vise tjera në Jugosllavi, kishin shtrirë rrjetin e veprimtarisë së tyre në të gjitha trojet e pushtuara shqiptare. Regjimi serbo-sllav kishte arritur që shumë nga ta ti arrestonte, t’i dënonte dhe t’i burgoste. …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Hapet pika shkollore në Flamat të Kantonit të Freiburgut

Vaxhid Sejdiu: Hapet pika shkollore në Flamat të Kantonit të Freiburgut

Të premten e kaluar edhe nxënësit e “Shkollës Shqipe” në Flamat të Kantonit të Freiburgut filluan me orët mësimore në gjuhën shqipe. Se çdo përpjekje sjell edhe rezultatet e saja dëshmon puna dhe angazhimi i veprimtarëve të “Shkollës Shqipe” në Zvicër. Pas një angazhimi dhe bashkëpunimi me prindërit e këtij …

Më shumë...

Prof. dr. Atdhe Hykolli: Romani “Ti” i Ilir Muharremit me titull më të shkurtër krahas “Oh” të Anton Pashkut

Prof. dr. Atdhe Hykolli: Romani "Ti" i Ilir Muharremit me titull më të shkurtër krahas "Oh" të Anton Pashkut

             Emri i Ilir Muharremit ka vite qyshse lakohet në mjediset tona, ku flitet e shkruhet, për veprat letrare, sidomos kohëve të fundit, ku emrat e krijuesve të rinj po shtohen dita-ditës. Është ky një krijues i kësaj plejade të të rinjve, i cili me vlerat e njëmendta, të mirëfillta, …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: MONOGRAFI ARTISTIKE NË 20-VJETORIN E ANSAMBLIT “DRITA”

Shefqet Dibrani: MONOGRAFI ARTISTIKE NË 20-VJETORIN E ANSAMBLIT "DRITA"

(Haradin Gashi, “Dy dekada, Ansambli i këngëve dhe valleve “DRITA”, monografi, botues vetë Ansambli DRITA, Lena Graphic Design, Prishtinë 2022, faqe 272. ISBN: 978-9951-29-027-2.) Në kuadër të 20-Vjetorit, i cili u shënua më 11 shtator 2022, Ansambli i Këngëve dhe Valleve “DRITA”, që vepron në Kreuzlingen të Zvicrës, nxori monografinë që …

Më shumë...

Ilir Muharremi: Artistët jetojnë dy herë

Ilir Muharremi

Mbyllja e syve nuk do të thotë zhdukja e përhershme nga kjo botë. Artistët jetojnë dy herë. Mjeshtri i ngjyrës Sali Shijaku  ishte dhe është  piktor  i kompozimeve të veçanta një figurëshe. ““Një filozof është shprehur se një vijë e drejtë, nuk është e bukur. Një vijë kurbë është më …

Më shumë...

Makfire Beqiri-Asllani: Një roman për betimin e mbajtur të motrës Zanë, vepër e shkrimtarit, Ahmet Qeriqi

Maki Beqiri Asllani: Barbarët vrastarë jetojnë pranë familjeve të tyre krejtësisht të lirë, luftëtarët qëndrojnë brenda 4 mureve, mbyllë

Zanën e zu gjumi. Qull nga djersët është bërë, po rënkon e po i përpëlit sytë trishtueshëm, ajo shihka ëndërr, diçka tepër të dhimbshme, përndryshe pse të dukej kështu, medet, kaq e re me ankthin që po i jep pamjen e një fytyre të një shkëmbi rrahur nga stuhitë e …

Më shumë...

Vaxhid Sejdiu: Libri solli ditë feste në Uster të Kantonit të Zyrihut

Vaxhid Sejdiu: Libri solli ditë feste në Uster të Kantonit të Zyrihut

… Libri bashkoi shtëpitë botuese, krijuesit, studiuesit, nxënësit,  prindërit  dhe mësuesit e shkollave shqipe, nën organizimin e mrekullueshëm të Shoqatës “Bashkimi”. Të dielën, me datë 18 shtator 2022, nën organizimin e Shoqatës “Bashkimi” në Uster të Kantonit të Zyrihut u organizua Panairi i Librit “Diaspora 22”. Një organizim që la …

Më shumë...

Nezim Frakulla (1680-1760) ndër poetët e parë që shkroi poezi shqip me alfabet arab

Nezim Frakulla (1680-1760) ndër poetët e parë shqiptarë që shkroi poezi shqip me alfabet arab

Letërsia shqipe me alfabet arab, apo sikur është bërë traditë të thuhet, me alfabet turko-arab, (kur dihet se shkrimi i turqishtes gjatë kohës së Perandorisë Osmane shërbehej me  alfabetin e arabishtes), është lënë anash nga historianët e letërsisë shqipe, për faktin se nuk ishte e shkruar me alfabet grek apo …

Më shumë...

ISA FERIZAJ: FILMI I REAL-SOCIALIZMIT DHE, FILMI I KRIMINALO-KAPITALIZMIT I

ISA FERIZAJ

(Një shkrim i shkruar vite më parë, por që është mjaft aktual edhe për ditët e sotme) Në  prag fushatën e zgjedhjeve të përgjithshme të 18 qershorit 2017, motorët e forcave politike borgjeze, janë ndezur shumë para kohe. Kjo dukuri nuk është e panjohur për ne shqiptarët, në RSH, në …

Më shumë...

ISA FERIZAJ: FILMI I REAL-SOCIALIZMIT DHE, FILMI I KRIMINALO-KAPITALIZMIT II

Filmi Shqiptar

Realizmi Socialist, zbuloi e shpjegoi, për herë të parë në historinë e njerëzimit, ligjësitë objektive të jetës historike të shoqërisë njerëzore   Realizmi Socialist, zbuloi e shpjegoi, për herë të parë në historinë e njerëzimit, ligjësitë objektive të jetës historike të shoqërisë njerëzore. Kjo rrymë vuri në dukje hendeqet e …

Më shumë...

Tefta Cami: KONGRESI I ARSIMIT-VLERË PËR ARSIMIN KOMBËTAR ( botim i plotësuar)

Tefta Cami-Cani: Kremtimi i 100-të vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit në RPSSH dhe në KSA të Kosovës II

Kongresi i Arsimit i 12 shtatorit të këtij viti me temë “Sfidat e arsimit cilësor dhe gjithëpërfshirës drejt integrimit evropian” do të krijojë kushte e mundësi për zhvillimin mbarëkombëtarë të arsimit shqiptar. Mbështetja dhe inkurajimi i Ministrisë të Arsimit dhe Sporteve dhe institucioneve vartëse, është një domosdoshmëri, sepse arsimi i …

Më shumë...

Nëpër shekuj kënga e popullit: Këngët më të frymëzuara për Enverin, asnjë këngë kundër tij, as pas vdekjes

Mehmet Musa: Enver Hoxha diell epoke! (16.X.1908— nuk vdes kurrë!!! I

Populli dikur i këndoi edhe Ahmet Zogut por nuk i kurseu  as këngët për tradhtinë e tij e të tradhtarëve të tjerë si Esad Pashë Toptani,  Ceno beg Kryeziu e të tjerë. Dikujt i duket paradoks, mua më duket se morali dhe ndërgjegjja e kombit, nga ku lindin edhe këngëtarët, …

Më shumë...