Brickos

Opinione

Murteza OSDAUTAJ: EDHE NJËHERË KUNDËR NDËRHYRJES SË RELIGJIONIT NË IDENTITETIN DHE NË POLITIKËN KOMBËTARE

Dr. Murteza Osdautaj

(Pyetja: Cili është identiteti kombëtar i disa shqiptarëve myslimanë që, nën tinguj të muzikës serbe, e përqeshin sakrificën sublime të Adem Jasharit?) Për shumë kohë në vete e mbaj një brengë të cilën shpesh e auto censuroj dhe kam një pengesë të brendshme apo edhe një droje që ta shfaq …

Më shumë...

Ali Hertica: Aktorët e përfshirë në përgjegjësinë vertikale janë qeveritarët

Ali Hertica

Dimensioni i dytë i cilësisë demokratike është detyrimi i liderëve të zgjedhur politikë të përgjigjen për vendimet e tyre politike kur kërkohen nga zgjedhësit e qytetarëve ose organet e tjera kushtetuese. sugjeron që përgjegjësia ka tre karakteristika kryesore: informacion, justifikim dhe ndëshkim ose kompensim. Elementi i parë – informacioni mbi …

Më shumë...

Shefqet DIBRANi: KOLONA E PESTË KUNDËR PAKTIT NATO 3

Shefqet Dibrani

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Britani e Madhe, Kanada dhe SHBA, si Kolonë të Pestë, i konsideronin kryesisht të huajt, që operonin për idealet e Marksizëm – Leninzmit, po sidomos për ideologjinë sovjetike, ndërsa pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, Bashkimi Sovjetik dhe përgjithësisht Pakti i Varshavës, duke përfshirë edhe Jugosllavinë, i kanë trajnuar strukturat e tyre …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: ÇFARË ËSHTË KOLONA E PESTË? 2

Shefqet Dibrani

Siç e theksuam në fillim, KOLONA E PESTË, është formacion i dyshimtë, që ka mision të caktuar. Por me “Kolonë”, kuptojmë vargonjtë, radhët e njerëzve a sendeve. Në fushën e gazetarisë, një kolon ka kuptimin e një shtylle vertikale në një faqe gazete. Ndërsa si shprehje politike e ushtarake, ka kuptimin e …

Më shumë...

Egzon Kastrati: Arsimi promotor i zhvillimit të qëndrueshëm

Egzon Kastrati

Arsimi është baza kyçe e zhvillimit të një vendi. Investimi në arsim bëhët sot për të japur rezultate në të ardhmën që këto rezultate derivojnë qëndrueshmërinë shoqërore dhe determinojnë zhvillim të qëndrueshëm. Arsimi si funksion duhet të orientohet në zhvillimin e njohurive dhe dijës se njerëzve  e jo memorizimin, e …

Më shumë...

Lutfi Coka: Pushtim i ëmbël i vendit tim!

Halit Coka

Askush nga kontinenti i vjetër apo i ri,nuk na vendosin asnjë kusht që të mos jemi shqiptarë, apo të mos duam vendin tonë. Kush shet  vendin dhe historinë e vet nuk është shqiptarë  dhe nuk bëhet kurrë  Europian. Braktisja totale e vendlindjes është rezultat i zaptimit të kapitalit i të …

Më shumë...

Ilir Muharremi: Lamtumirë Emin, arti yt mbetet i paharruar

Ilir Muharremi

Në vitin 2017 shkova për herë të parë në jug të Italisë, në një qytezë të vogël të rrethuar me arkitekturë mesjetare e me një natyrë mahnitëse. Më dukej sikur çdo natë nata i psherëtinte mëngjesit me atë se po iki unë e po tretem e gjitha. Dita çdo mëngjes …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Kolona e Pestë, është formacion i dyshimtë, që ka mision të caktuar!

Shefqet Dibrani

Në Kosovë, KOLONË E PESTË, mund të llogaritet Klani nga RIINVESTI, pastaj nënë seksione janë formacionet “LIDHJA e BESO.”, të cilët tërësisht dhe krejtësisht në mënyrë jo të rregullt dhe antistatutare janë katapultuar në strukturat udhëheqëse të LDK, për t’i shantazhuar e paralizuar proceset. Edhe pse veteranet dhe themeluesit e …

Më shumë...

Egzon Kastrati: KOSOVA NË ILUZIONET E BE-së

Egzon Kastrati

Në samitin e Zagrebit në vitin 2000 u definu qartë se e ardhmja e Ballkanit Përëndimor është integrimi në BE. Pas 20 viteve nëse e marrim dhe analizojm shtegëtimin e këtyre vendeve  mund të konkludojmë në dy lloje aspiratash: a) vendet kandidate dhe kandidate potenciale. Vendet kandidate janë vendet të …

Më shumë...

Gurakuç Kuçi: Kosova është jashtë agjendave ekonomike dhe investive globale

Gurakuq Kuçi

The Ecomonomist Intellegence Unit (EIU), është një institut që bënë po ashtu matjen e indeksit të demokracisë në botë, ky institut që është pjesë e ‘The Economist Group’ nga del edhe revista britanike me renome globale ‘The Economist’, bënë matjen e indeksit të demokracisë në botë në 165 vende të …

Më shumë...

Ismet Azizi: Një iniciativë e papranueshme që mëton përçarjen e shqiptarëve dhe boshnjakëve

Ismet Azizi

Ka kohë që portali ‘Sandzacke.rs’ zhvillon fushatë mediale kundër meje, Ismet Azizit, Ali Dacit dhe shoqatës ‘Kosova për Sanxhakun’. Fushata është tërësisht kundër bashkpunimit dhe afrimit të mëtejmë në mes shqiptarëve dhe boshnjakëve të Sanxhakut që është qëllimi jonë i dyanshëm.Tani më, siç është vërtetuar, ky bashkëpunim dhe afrim i …

Më shumë...

MSc. Adem Lushaj: Paqe apo ndëshkim nga dyfytyrësia politike?!

Adem Lushaj

(Politikë favorizuese për Manastirin, e në anën tjetër ndëshkuese për zhvillimin e Deçanit?!) MSc. Adem Lushaj, drejtor i Shoqatës së Intelektualëve të Pavarur Deçan “Paqja dhe ndëshkimi”, titull i librit të Florence Hartmann, ish zëdhënëse e Tribunalit Ndërkombëtar për Krimet e Luftës në ish Jugosllavi (ICTY), libër në të cilën …

Më shumë...

Nazmi Jakurti: Humanizmi i Lazim Destanit s’ka të ndalur

Lazim Destani

Ekolog në mbështetje të arsimit në Kosove, dhuron pajisje elektronike për nxënësit në nevojë ! Qindra nxënës në Republikën e Kosovës që viijnë nga familjet në nevojë do të pranojnë tabletë si donacion nga familja Destani përmes kompanisë Ecolog International. Përgjatë periudhës që po përballemi me pandeminë, Ecolog International vjen …

Më shumë...

Ali Hertica; Në një demokraci, populli duhet të jetë autoriteti më i lartë

Ali Hertica

Dekadat e kaluara, shumë mendime janë dhënë për përmirësime dhe shtesa në demokracinë tonë përfaqësuese, mënyra për t’u dhënë qytetarëve një kontroll më të mirë të politikave dhe rregullave për ta bërë politikën më transparente. Kishte lëvizjen për më shumë pjesëmarrje dhe pjesëmarrje, nga të cilat është gjithashtu një pjesë. …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Mos e pengoni zërin e Radio Kosovës së Lirë!

Mehmet Bislimi

(Me 19 prill, dy persona të panjohur kanë bërë përpjekje të thyejnë objektin e Shtëpisë-Muze të Radios-Kosova e Lirë, në fshatin Berishë, nga ku transmetohet programi ditor i RKL. Më 3 maj nga punëtorët e KEDS, është dëmtuar rrjeti i kujtesës dhe aktualisht kanë pamundësuar transmetimin  e programit ditor!)… Pse …

Më shumë...

Blerim Muriqi: Marshimi injorim i pushtetit mbi kufoma

Blerim Muriqi

Përgjatë këtyre dy dekadave na ka rastisur të shohim e përjetojmë shumë. Shumë keqpërdorime. Pasurim të një shtrese pushtetkapëse, e cila për kapjen e bëri veshin e shurdhër para secilës të keqe tonen, e bëri syrin qorr edhe para secilit krim, nga ekonomik e deri në atë fizik, kundrejt nesh si …

Më shumë...