Opinione

Bahri Bivolaku: A ka parti politike që hap debatin për të ardhmen?

Bahri Bivolaku

Koha është e vlefshme dhe politika e Kosovës ka nevojë ta mësojë se si ta përdorë në debate për të ardhmen, në vend se ta shpenzojë në debate për të kaluarën… Ka vite që në Kosovë dëgjohen ankesa për ngopje të qytetarëve nga politika, gjersa arsyeja mendoj të jetë se …

Më shumë...

Ismet Azizi: Kur Çubriloviqi i “çmonte” lartë vlerat shqiptare dhe parashihte rrezikun e zgjerimit te tyre!

Ismet Azizi

Që nga “Naçertanija” e Ilija Garashaninit, që u hartua në vitin 1844, veçanërisht nga Kongresi i Berlinit (1878), nuk prajtën angazhimet e qarqeve dhe të regjimeve serbe për shkatërrimin e homogjenitetit etnik të tokave shqiptare, spastrimin etnik të tyre dhe për kolonizimin me elementin sllav. Këto veprime kanë patur për …

Më shumë...

Astrit Çipini: Rrëfehen kriminelët, vrasësit e Ndrec Ndue Gjokës, Bardhok Bibës…

Mësuesi i Popullit Ndrecë Ndue Gjoka (1919-1946)

Ndrec Ndue Gjoka, ishte një njeri plot ëndrra për të hapur shkolla e për të ndriçuar mendjen e patriotëve të tij të zhytur në një terr mesjetar. I kërkoi direkt kryeministrit të kohës, Enver Hoxhës, që në Mirdite në mënyrë të menjëhershme të hapeshin 50 shkolla. Përgjigja i erdhi e …

Më shumë...

Sylejman Krasniqi: Oazë e kujt është Kosova ?

Sylejman Krasniqi

          Ka tri vjet që politika në Kosovë po mirret me rehatimin e fqinjëve të saj dhe nuk po i shikon problemet e veta të brendëshme. Që nga gjysma  e  parë  e vitit 2015 qeveritë tona bëjnë gara se cila do të jetë më besnike ndaj nënshkrimeve  të vëna në Bruksel  nga krerët e shtetit tonë. …

Më shumë...

Nexhat Llumnica: Më 1 Maj duhet të protestojmë dhe jo të festojmë!

Nexhat Llumnica

Dita ndërkombëtare e punëtorëve, 1 Maji edhe në Kosovë duhet të  mbahet me protesta ashtu sikur në shumë vende të Botës. Në Kosovë ka për çfarë të protestojnë punëtorët. Te ne nuk respektohet ligji i punës e as marrëveshja kolektive, sidomos në sektorin privat, që nuk e njohin fare  ligjin …

Më shumë...

Skënder S.Kapiti: Xhudistet e Kosovës janë sot krenaria më e madhe kombëtare me të cilat krenohemi

Në çdo evenimet dhe turne nderkombëtar, europian dhe botëror të sportit të xhudos, ku kanë garuar vajzat shqiptare të Kosovës, ato i kanë dhuruar asaj medalje, krenari dhe lavdi duke ngritur lart prestigjin dhe imazhin e shqiptarëve dhe të shtetit të Kosovës, duke sfiduar dhe lëne prapa edhe shumë vënde

Në çdo evenimet dhe turne nderkombëtar, europian dhe botëror të sportit të xhudos, ku kanë garuar vajzat shqiptare të Kosovës, ato i kanë  dhuruar  asaj medalje, krenari dhe lavdi duke ngritur lart prestigjin dhe imazhin e shqiptarëve dhe të shtetit të Kosovës, duke sfiduar dhe lëne prapa edhe shumë vënde …

Më shumë...

Marko Galeotti: BE-ja, po e shtyn Kosovën dhe Bosnjen drejt Turqisë, Serbinë në Rusi

Marko Galeotti: BE-ja, po e shtyn Kosovën dhe Bosnjen drejt Turqisë, Serbinë në Rusi

Analisti britanik, Marko Galeotti, nga Këshilli Evropian për Marrëdhënie Ndërkombëtare, tha se dështimet e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor kanë krijuar hapësirë për ndërhyrjen ruse dhe perëndimi nuk është i përgatitur për t’u përballur me të. Ai është autor i një raporti me temën “A po përballet Ballkani me një …

Më shumë...

Hamid Dabashi: Në çdo shoqëri të civilizuar, Xhon Bolton do të ndiqej penalisht për krime kundër njerëzimit

Hamid Dabashi: Në çdo shoqëri të civilizuar, Xhon Bolton do të ndiqej penalisht për krime kundër njerëzimit

John Bolton është një njeri i sëmurë … Ai është një njeri i lig. Ai është një njeri jo tërheqës. Unë besoj se mëlçia e John Bolton ishte e sëmurë. Megjithatë, ai nuk di asgjë rreth sëmundjes dhe nuk e di me siguri se çfarë po ha. Ju po mendoi …

Më shumë...

Tomislav Markoviç: Kosova ime private, e rrëmbyer…

Tomislav Marković

Secili serb sipas rastit, pastaj mediet, politikanët, analistët, poetët, intelektualët, kalimtarë dhe kujdestarë të tjerë,  flasin për Kosovën tonë. Ne jemi të zhytur plotësisht nga shqetësimi publik në lidhje me “krahinën jugore serbe”, “zemrën e Serbisë”, “djepin e serbizmit”. Është e pamundur të hapet një gazetë, portal në internet, ose …

Më shumë...

Mr Sc. Adem Lushaj: Isat Mushkolaj “Cati”, ndër figurat më të shquara në rrugëtimin për Liri, Pavarësi dhe Demokraci

Mr Sc. Adem Lushaj: Isat Mushkolaj “Cati”, ndër figurat më të shquara në rrugëtimin për Liri, Pavarësi dhe Demokraci

 Lëvizja popullore për Liri, Pavarësi dhe Demokraci e viteve ’90-ta, në krye së cilës qëndronte dr. Ibrahim Rugova, përkundër represionit të pandalshëm serbo-sllavë, gjeti shtrirje në gjithë Kosovën. Kjo lëvizje për çlirim dhe pavarësim, nga krijesa e quajtur Jugosllavi, gjeti mbështetjen e pa rezervë, edhe në komunën e Deçanit, e …

Më shumë...

Osman Karakaya: FETO bashkëpunon me shumë nga krerët politikë të Kosovës dhe bizneset e tyre

Osman Karakaya: FETO bashkëpunon me shumë nga krerët politikë të Kosovës dhe bizneset e tyre

Osman Karakaya është njëri nga gjashtë gylenistët e arrestuar dhe i dëbuar  nga Kosova për në Turqi,  i cili ka nisur bashkëpunimin me Prokurorinë e shtetit turk lidhur me veprimtarinë e organizatës FETO. Karakaja, i cili me profesion është doktor, ka pranuar se është fajtor dhe ka shprehur gatishmëri për …

Më shumë...

Bahri Bivolaku: Kosova në udhëkryqin politik

Bahri Bivolaku

Politika e viteve të 90-a e ka pasur “më të lehtë” veprimin, pasi e ka pasur të qartë se cili ishte armiku e cili miku. Politika e brezit të sotëm nuk po arrin ta identifikoj këtë gjë. Prestigji i një partije, lideri në masë lind mbi pengesat e kapërcyera e …

Më shumë...

Skënder Kapiti: Protesta kundër taksës së “Rrugës së Kombit” është e motivuar ekonomikisht, moralisht dhe kombëtarisht

Skënder S. Kapiti

Janë veprimet, sjelljet dhe vendimmarrjet ato prej të cilava vijnë reagimet , protestat, opinionet, vlerësimet dhe gjykimet personale dhe kolektive per pasojat  qe vijne prej kushdoqoftë ai apo ajo: politikë, pushtet, drejtesi, ideologji e diplomaci e individit apo e grupit. Kjo taksë është një rast i ri më i fundit …

Më shumë...

Ayhan Demir: Operacioni kundër FETO-s në Kosovë

Ayhan Demir: Operacioni kundër FETO-s në Kosovë

Operacioni ndaj elementëve të FETO-s në Kosovë është prej ditësh një nga temat më të përfolura. Mbështetësit e Perëndimit dhe ushqyesit (ndihmësit e FETO-s) thonë: “Një operacion i tillë është në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës dhe me të drejtat e njeriut. Nuk është problemi nëse janë pjesëtarë të FETO-s …

Më shumë...

Shkelqim Millaku: Këshilli drejtues i Universitetit të Prizrenit nuk respekton Ligjin për Arsimin e Lartë, as Statutin e UPZ-së

Shkelqim Millaku

Skandaloze! Universiteti “Ukshin Hoti” në Prizren është duke i zhvilluar zgjedhjet e përgjithshme në kundërshtim me Ligjin për Arsimin e Lartë, Statutin e UPZ-së dhe Rregulloren e zgjedhjeve të përgjithshme. Këshilli drejtues, më datë 16.03.2018 (nr.01-76) ka shpallur zgjedhjet e përgjithshme, të cilat janë mbështetur në “dispozitat ligjore të nenit …

Më shumë...

Strukturimi i Lëvizjes së Fethullah Gylenit në Kosovë

Strukturimi i Lëvizjes së Fethullah Gylenit në Kosovë

Arrestimi dhe deportimi i 6 shtetasve turq në Kosovë nga Policia e Kosovës që erdhi si rezultat i një bashkëpunimi ndërmjet AKI-së dhe Shërbimit Informativ Turk ngjalli reagime të ndryshme në mediat dhe politikën kosovare. Këto reagime të shoqërura me diskurs irracional, ishin një përpjekje për të ndërtuar atmosferë të …

Më shumë...