Brickos

Opinione

Dr. Rexhep Qosja thotë se “Fjalori Enciklopedik i Kosovës”, i hartuar nga Akademia e një klani privat është fjalor antikombëtar

Dr. Rexhep Qosja

Fjalori i ashtuquajtur Enciklopedik i Kosovës është përmbledhje dyvëllimëshe që nuk i plotëson kriteret elementare për t’u quajtur vepër profesionale, shoqërore e kombëtare. Fjalori në fjalën është vepër e konceptuar dhe e përgatitur prej diletantëve të punës shkencore e punës profesionale. Në këtë Fjalor nuk çmohen as masa, as kriteri, …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Pulat dhe gjelat serbë të mos maten me hijen e mëngjesit

Jakup Krasniqi

(Reagim ndaj kërcënimeve të vazhdueshme që vijnë nga qeveritarët, gra e burra të rritur me ideologjinë mitit mashtrues serb që veten e quajnë, racë “hyjnore.) Ka vite, që nga fillimi i Bisedimeve në mes Kosovës e Serbisë me ndërmjetësimin e Brukselit, disa qeveritarë e qeveritare në Beograd nga pula të …

Më shumë...

Frank Shkreli: Tani është koha për veprim kundër korrupsionit

Frank Shkreli

Javën që vjen, më 22 deri më 24 Tetor në Kopenhagen të Danimarkës do të mbahet Konferenca e 18-të Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit me temën, “Tani është koha për të vepruar”.  Kjo konferencë ndërkombëtare që mbahet çdo dy vjet — e që cilësohet si forumi më i madh ndërkombëtar në luftën …

Më shumë...

Izet Shala: Ambasador, Donald Lu: Shqiptarë faleminderit që e doni Amerikën por ju nuk e doni vendin tuaj”!

Donald Lu

Historia zakonshëm, nisë rrëfimin nga qyteti i certifikatave, diku afër perëndimit të diellit, mbështetur për ahun e vjetër, në parkun e qytetit, ku kryqëzohen historitë, thyhen mendimet sentimentale,  në  dashuritë indiane, pasqyrohen skenat me aventura, ku është hapur ekspozita me kostumet kombëtare të burrave dhe mungojnë ato të grave… Ulur …

Më shumë...

Sot shënohet 110-vjetori i lindjes së Enver Hoxhës

Enver Hoxha

16 tetori shënon ditën kur në vitin 1908, në Gjirokastër  kishte lindur, Enver Hoxha, prijësi komunist i Shqipërisë, personaliteti më me ndikim dhe me reputacionin më të  fortë kombëtar e ideologjik të kohës,  themeluesi  i Partisë Komuniste Shqiptare, komandanti partizan, i cili me bashkëluftëtarët  e tij,  udhëhoqi me shumë sukses …

Më shumë...

Xhevat Bislimi: Kush po thotë se nuk ka përparuar Kosova shqiptare?

Xhevat Bislimi

Perandoria osmane, superfuqia e asaj kohe, per gati pese shekuj (rreth 500 vite) kishte mundur t’i ndertonte ne Kosoven shqiptare rreth 50 xhamia… Qe i bie dhjete xhamia ne çdo njeqind vjet. Numri i xhamive u shtua ne kohen e sundimit te krajlit serb, i cili per xhamia ishte treguar …

Më shumë...

Nebih Rexhepi: Mësuesi im Zeqir Gërvalla

Nebih Rexhepi

Qenka vështirë të shkruhet, për mësuesin, ishte Zeqir Gërvalla. E vështirë sepse ai ka qenë mësues  i veçantë. Qenkan të vështira fjalët të shkruhen për të sepse koordinimi i zemrës dhe shpirtit që kam për TË , druaj se mos nuk po e kanë peshën çfarë duhet të jenë. Por …

Më shumë...

Tryeza e vitit 1992 mes profesorit, Rifat Blaku dhe Vuk Drashkoviqit me temë: E kujt është Kosova?

Nesër nderohet veprimtari i dalluar Rifat Blaku në një vjetorin e ndarjes së tij nga jeta

Në një “Tryzezë të rrumbullakët”, mbajtur në Redaksinë e gazetës “Borba” të Beogradit, në janar të vitit 1992, ishte Veton Surroi që kishte inicuar bisedimet midis opozitës serbe dhe asaj shqiptare, për zgjidhjen e problemit të Kosovës. Ishte menduar që takime të tilla të mbahen në Redaksinë e “Borbës” në …

Më shumë...

Bahri Bivolaku: Dalja nga rruga një kahe e politikës

Bahri Bivolaku

 Të thuash se në Kosovë shërbimet dhe nderet janë më të rëndësishme sesa zbëatimi i rregullave të ligjit nuk ke thënë diçka të re e të jashtëzakonshme, pasi ajo dallon nga sjelljet rajonale. Se në çfarë mase janë të shtrira ato është e vështirë t’i parashikosh, porse që nuk ekzistojnë …

Më shumë...

Agim Vuniqi: Fakte dhe dëshmi

Agim Vuniqi

Qytetarët shqiptaro-amerikanë që jetojnë në Amerikë kanë kuptuar drejt detyrën historike, të faktografimit të situatës në Kosovë, duke dhënë fakte shumë të rëndësishme në dobi të pavarësimit të Kosovës, duke lobuar në dhomën e reprezentuesve dhe në senatin amerikan. Shumë intelektualë dhe personalitete me rëndësi, mbajnë kontakte të vazhdueshme me …

Më shumë...

Frank Shkreli: Demokracia nuk mund të mbijetojë pa një debat të informuar, të hapët, dinamik dhe publik.”

Frank Shkreli

 “Jep ndihmën tënde çdo ditë në mbrojtje të fjalës së lirë”, është motoja e Reporterve Pa Kufij ose Reporters Sans Frontières (RSF), një organizatë kjo jo-qeveritare, ndërkombëtare dhe jo fitimprurëse, me qëndër në Paris të Francës, e cila si mision të saj ka mbrojtjen e lirisë së informacionit dhe të …

Më shumë...

Tahir Ahmeti: Sfidat dhe rreziqet e Kosovës nga fatkeqësitë natyrore

Tahir Ahmeti

Fatkeqësitë natyrore janë të paparashikueshme, me intensitete dhe efekte të ndryshme, të cilat mundë të godasin çdo moment duke shkaktuar humbje të konsiderueshme të jetëve të njerëzve dhe të mirave materiale. Nesër është 13 tetori, Dita Botërore për Zvogëlimin e Rrezikut nga Fatkeqësitë Natyrore dhe Fatkeqësitë tjera. Qëllimi i shënimit …

Më shumë...

Adem Lushaj: Shoqata “Dardania”, ndërton shtëpi për familjen, Çelaj nga Sopoti i Bajram Currit

Adem Lushaj: Shoqata “Dardania”, ndërton shtëpi për familjen, Çelaj nga Sopoti i Bajram Currit

Në fytyrat e familjes katër anëtarësh të Selim Mal Çelës nga Sopoti i Bajram Currit, vërehej buzëqeshja, ngase pranuan qelsat e shtëpisë së re, investim i bërë nga bashkatdhetarët e bashkuar rreth Shoqatës “Dardania” e Manheimit të Gjermanisë. Për të qenë pjesë e gëzimit të familjes Çelaj, kishin ardhur edhe, …

Më shumë...

Marjana Bulku: Si të dërgosh ndihma dhe shpresë në Atdheun e harruar nga politikanët, por aq të dashur për diasporën

Marjana Bulku

Shëndeti është çështje e përbashkët e çdo moshe , e çdo kohe ku distancat nuk të pengojnë të kërkosh shpresën aty ku ajo mungon, ta ndërtosh shpresën pikërisht atëherë kur ajo të nevojitet më shumë se gjithçka. Janë këto motivet që kanë nxitur Ina Farkën drejt projektit C.U.R.E Support Hospitals …

Më shumë...

Arban Bislimi: E drejta për “indiferencë” është vlera më e lartë e tolerancës

Arban Bislimi: Urime Dita e Gruas të gjitha grave dhe vajzave Shqiptare!

E DREJTA PËR “INDIFERENCË” SI VLERË THEMELORE E TOLERANCËS DHE NEVOJA PËR T’U KTHYER NË REALITETIN MATERIAL TË PROBLEMATIKAVE SHOQËRORE E drejta për “indiferencë” është vlera më e lartë e tolerancës. Njerëzit me orientime fetare, seksuale, me etni apo ngjyrë të ndryshme nga shumica nuk kanë nevojë për marshe të …

Më shumë...

Skënder Sadri Kapiti: Paskomunizmi – shndërrim i komunizmit majtist në komunizëm “djathtist”

Skënder S. Kapiti

 Pas rënies  komunizmit apo pas  vetërënies së tij si ndodhi në Shqipëri, komunistët më të zellshëm, më servilë të regjimit dhe më fanatikët e tij, si dhe  pinjollët e tyre  u shndërruan  në antikoministë në dukje sa për hipokrizi e për mashtrim për ta trashëguar edhe paskomunizmin politik, ekonomik e …

Më shumë...