KEK
Fillimi / Analiza (faqe 159)

Analiza

Dr. Shefqet Krasniqi: Toleranca dhe intoleranca-vështrim lidhur me “Javën e tolerancës ndërfetare në Kosovë

1. Feja dhe shteti   Kosova hodhi një hap para drejt tolerancës fetare. Ajo organizoi javën e tolerancës ndërfetare ndërsa, paraprakisht, mori lëvdata edhe nga raporti amerikan për respektimin e të drejtave dhe lirive fetare. Në të vërtetë, ky organizim shpalosi gjëra shumë me rëndësi, të cilat nuk duhet ta ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: 11 marsi i vitit 1981 shënoi epokën e rikthimit të shqiptarëve në identitet të mirëfilltë kombëtar

(Ky shkrim,  botuar në RKL më 11 mars 2001, i ripërpunuar në një segment pesë vjet më vonë,  aktualisht ndodhet i afishuar në shumë portale e forume, në Internet,  vende-vende pa emrin e autorit, por edhe me “autorë” që e kanë përvetësuar pa e përmendur fare burimin. Shkrimi botohet për ...

Më shumë...

Ramadan Bozhlani: Politikanët tanë e kanë fuqinë t’i zgjojnë edhe të vdekurit nga varri në ditën e zgjedhjeve

Nëntori si muaj historik rezervon manifestimin e lavdisë dhe triumfit shqiptar. Në këtë vit, ky muaj në ditën e tretë promovon edhe kurorat e besimit politik në mbarë komunat e Kosovës, të cilave i paraprin një garë rivalizuese me fjalime, debate, shprehje, pikëpamje, parime, teori, ide, kritika, platforma, justifikime, akuza, ...

Më shumë...

RKL: Plotësimi në vazhdimësi i kërkesave të Serbisë gjatë bisedimeve është akt i papranueshëm dhe alarmant

Bisedimet e fundit, në Bruksel, mes kryeministrit të Kosovës, Hashim Thaçi dhe atij të Serbisë, Ivica Daçiq, të cilat mbahen zakonisht me ndërmjetësimin e zonjës së parë të BE-së, Keterin Ashton, sollën edhe një rezultat tjetër në përparimin e bisedimeve Kosovë-Serbi, në relaksimin e atyre bisedimeve, që cilat i kishte ...

Më shumë...

Veteranët nga Shqipëria: Luftëtarët e UÇK –së krenaria e popullit të Kosovës…

 (Deklaratë e  përbashkët e shoqatës “Aleanca Kombëtare e Ushtarakëve te Shqipërisë, (AKUSH) dhe “Vullnetari i Lirisë“)   Shoqata “ Aleanca Kombëtare e Ushtarakëve të Shqipërisë“, (AKUSH), anëtare e EUROMIL-it, përfaqësuese gjithë ushtarakëve shqiptarë në lirim, në rezervë dhe aktivë të Republikës së Shqipërisë,  dhe shoqata „Vullnetari i Lirisë“, përfaqësuese e ...

Më shumë...

Fatmir Graiçevci: Bota nuk është e keqe nga fuqia e njerëzve të këqij, por nga mos reagimi me kohë i njerëzve të mirë

Bota nuk është e keqe për shkak të fuqisë së njerëzve të këqij por për shkak të mos reagimit me kohë ndaj tyre nga njerëzit e mirë. Ky mbase mund të jetë redaktimi më i mirë i shkrimit të pastorit, Martin Nimeller, në të cilin ai paraqiti pikëpamjen e tij ...

Më shumë...

Arrestimi i luftëtarëve të UÇK-së përbalt vlerat e luftës çlirimtare dhe dinjitetin e Kosovës

(Deklaratë e ushtarakëve dhe intelektualëve nga Shqipëria: Sabit Brokaj, Pullumb Xhufi, Dilaver Goxhaj, Adem Shehu, Kudusi Lama, Fatos Klosi, Sokol Poga, Bardhyl Tahiri,  Artan Meçe)   Kosova gjendet sot në procesin e konstituimit të institucioneve të saj demokratike, i cili kuptohet se është një proces jo i lehtë. Popullsia shqiptare ...

Më shumë...

RKL: Serbia vazhdon të përfitojë gjatë negociatave në Bruksel, për shkak të lëshimeve të vazhdueshme të qeveritarëve të Kosovës

Ditë e më tepër po qartësohet fakti se të bisedosh me Serbinë, nuk është humbje kohe, sikur pretendojnë disa analistë fodullë e politikanë mendjeshkurtër, por është humbje sovraniteti e pavarësie, sikur realisht po ndodh gjatë bisedimeve që ia ka imponuar Brukseli zyrtar  Kosovës, me qëllim  për t’ i bërë koncesione ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kush fshihet pas “meritokracisë” dhe cilët janë “mercenarët” në Kosovë?

Në një emision debati, me kryetarin e AAK-së, Ramush Haradinaj, (7. 2. 2013) ish- i preferuari i  Stanishiqit, gazetari i bashkim vëllazërimit jugosllav, Baton Haxhiu, shkaktarin për “të këqijat”, të cilat sipas tij e paskan pllakosur Kosovën e gjen te ajo që ai e quan “meritokraci”, madje edhe mercenarizëm. Përderisa ...

Më shumë...

Behxhet Shala: Ndaleni turrin o trima të Jugosllavisë se kështu nuk i bëni nder as nënë Serbisë

Një popull që jeton sot nuk mund ta ndërtojë të ardhmen nëse nuk ballafaqohet me të kaluarën. Për këtë arsye të gjitha shtetet që dalin pas konflikteve apo luftës domosdoshmërisht ballafaqohen me të kaluarën përmes procesit të lustracionit i cili e ndanë shapin prej sheqeri duke i vendosur akterët , ...

Më shumë...

Avni Halimi: Kultura dhe interesi kombëtar

Kultura është “Kulla e Babelit” në të cilët strehohet shpirti i identitetit kulturor i një kombi. Kultura dhe zhvillimi i saj është interes parësor për çdo popull në botë. Është interes nacional që për kulturën të përkujdesen institucionet profesionale shtetërore. Në interes të çdo populli është që të ruaj autenticitetin ...

Më shumë...

RKL: Zgjedhjet lokale të 3 nëntorit sprovë e Be-së dhe Beogradit për rikthimin e Serbisë në Kosovë

Marrëveshja e ashtuquajtur e 19 prillit, e arritur  mes kryeministrit të Kosovës, Hashim Thaçi dhe atij të Serbisë, Ivica Daçiq, me ndërmjetësim jo parimor të “sheficës” së BE-së,  Ashton, i ka hapur dyert rikthimit të Serbisë në vendin tonë, kësaj radhe jo me fuqinë e armës vrastare, sikur ka bërë ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Logjika e dyzuar e politikës së dështuar

Politikanët, që përpiqen me çdo kusht t’ i arsyetojnë veprimet e veta edhe atëherë kur ato bien ndesh me interesin e kombit, edhe atëherë kur nuk mund të arsyetohen me asnjë të dhënë apo dëshmi  relevante konkrete, në radhë të parë janë politikanë të papërgjegjshëm, sikur janë aktualisht shumica e  ...

Më shumë...

Dr. Shefqet Krasniqi: A po shndërrohet Kosova në shtet hajnash?

Disa ditë më parë pas syfyrit u nisa për në xhami për ta falur namazin dhe për të mbajtur një ligjëratë. Sapo dolëm nga xhamia një mik i imi me tha: ‘duke ardhur në xhami i pashë hajdutët që kishin thyer postën e po plaçkitnin brenda, kur e panë se ...

Më shumë...

Ismet Hajrullahu: Disa sugjerime e komentime rreth statusit të veteranit të UÇK-së

Një prej çështjeve që ka tërhequr vëmendjen e opinionit shoqëror në Kosovë gjatë muajve të parë të këtij viti ka qenë dhe vijon të jetë çështja e përfituesve të statusit të veteranit të luftës për çlirimin e Kosovës, ose, sikundër thuhet shkurtimisht, e veteranit të UÇK-së. Lidhur me këtë status ...

Më shumë...

Dr. Shefqet KRASNIQI: Kosova në 5-vjetorin e shpalljes së pavarësisë

17 shkurti i vitit 2008 nëhistorinë moderne të Kosovës ka hyrë si një ndër datat më të rëndësishme të saj, dhe s’ka si të mos jetë e tillë kur ajo shënon datën e pavarësimit të saj nga Serbia. Ishte viti 2008 kur Parlamenti ynë shpalli Pavarësinë, dhe ne përfundimisht u ...

Më shumë...