mbpzhr grante
Airport Adem Jashari
MIT
valamobile
kek
Fillimi / Dëshmorët (faqe 18)

Dëshmorët

Fisnik Alajdin Ibrahimi (9.5.1978 – 19.4.1999)

Fisnik Alajdin Ibrahimi (9.5.1978 - 19.4.1999)

Në hyrje të qytetit të Sharrit (ish-Dragash), në anën e majtë të rrugës, nën hijen e pishave të larta, rrezatojnë ardhmëri varrezat e dëshmorëve të kësaj treve. Në njërën prej pllakave përkujtimore të këtyre varrezave, është i skalitur epitafi: “Të gjitha fjalët e pambaruara u futën në një libër që ...

Më shumë...

Fejzullah Sokol Graiçevci (22.1.1951 – 19.4.1999)

Fejzullah Sokol Graiçevci (22.1.1951 - 19.4.1999)

Fejzullahu ishte djali i Sokol e Vahide Graiçevcit. Lindi më 22 janar të vitit 1951, në fshatin Hade të Kastrioti (ish-Obiliq). Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa të mesmen e mbaroi në vitin 1971, në Kastriot. Me qëllim për ta ngritur dhe për t’i ndihmuar familjes, Fejzullahu zë punë ...

Më shumë...

Selman Bekë Lajçi (9.2.1954 – 19.4.1999)

Selman Bekë Lajçi (9.2.1954 - 19.4.1999)

Trimëria tradicionale dhe qëndresa e pamposhtur në të gjitha rrebeshet e pakursyeshme të historisë në Rugovë, janë faqe të veçanta të heroizmit në historinë e popullit shqiptar. Rugovasit, në të gjitha lëvizjet kombëtare iu kanë përgjigjur sfidave. Ata u bënë digë e pakalueshme për të gjithë pushtuesit, të cilët synonin ...

Më shumë...

Shefqet Fazli Mustafaj (2.4.1969 – 19.4.1999)

Shefqet Fazli Mustafaj (2.4.1969 – 19.4.1999)

Shefqet Mustafaj u lind më 2 prill të vitit 1969, në një familje me tradita atdhetare në Gllogjan të Deçanit, e cila vazhdimisht ishte e përndjekur nga regjimi jugosllavo-titist. Prindërit Fazli e Nepë Mustafaj kishin pesë fëmijë, katër djem e një vajzë. Familja e tij mori pjesë aktive në ngjarjet ...

Më shumë...

Leonard Dedë Palucaj (24.5.1978 – 19.4.1999)

Leonard Dedë Palucaj (24.5.1978 - 19.4.1999)

Leonard Palucaj ka lindur më 24 maj të vitit 1978, në Klinë. Në qytezën e lindjes mbaroi shkollimin fillor dhe atë të mesëm, në gjimnazin “Luigj Gurakuqi”. Në kohën kur ai ishte në shkollimin e mesëm, Serbia, në Kosovë kishte zbatuar segregacionin kundër shqiptarëve, prandaj edhe Leonardi ishte mbushur pezm ...

Më shumë...

Besim Ragip Berisha (20.8.1976 – 19.4.1999)

Besim Ragip Berisha (20.8.1976 – 19.4.1999)

Malësia e Gollakut, e njohur për traditë atdhedashurie dhe lufte kundër çdo lloj pushtuesi, këtë traditë shpalosi edhe një herë në luftën e zhvilluar nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës, duke sprovuar edhe një herë forcën, trimërinë dhe sakrificën në mbrojtje të tokës e të dinjitetit shqiptar, përballë pushtuesit të egër ...

Më shumë...

Fatos Shefqet Limani (8.1.1978-19.4.1999)

Fatos Shefqet Limani (8.1.1978-19.4.1999)

Dikur, në shiritin e një kasete magnetofoni, ishte fiksuar zëri i një fatosi, që si një cicërimë bilbili, ashtu me fraza të ndërprera, u kishte kënduar trimave të kombit, Bajram Currit, Idriz Seferit, Sefë Koshares, Isa Buletinit e të tjerëve. Kaseta me këtë zë, sot ruhet si një kujtim i ...

Më shumë...

Sali Beqir Çekaj (22.6.1956 – 19.4.1999)

Sali Beqir Çekaj (22.6.1956 - 19.4.1999)

Fati i Sali Çekajt lidhej ngushtë me fatin, brengat, aspiratat e detyrat aktuale të popullit shqiptar për çlirimin e viseve të robëruara shqiptare. Me sjelljet e tij skofiare, ai ishte rrafshues dallimesh politike, partiake e kombëtare, kudo që pati nevojë. Edhe pse, fillimisht veteran i opcionit paqesor, vizioni i tij ...

Më shumë...

Mentor Nazmi Morina (20.10.1974-18.4.1999)

Mentor Nazmi Morina (20.10.1974-18.4.1999)

Mentor Morina lindi në Arllat të Drenicës në një familje me tradita arsimore dhe atdhetare. Gjyshi i Mentorit, mulla Rexhepi, ka qenë hoxhë përparimtar dhe idealist i arsimimit kombëtar. Ai së bashku me disa atdhetarë të tjerë në kohën e regjimit okupator të mbretërisë jugosllave në vitet ’20 dhe ’30 ...

Më shumë...

Ismajl Isuf Kryeziu (20.2.1965 – 18.4.1999)

Ismajl Isuf Kryeziu (20.2.1965 – 18.4.1999)

Dëshmori i kombit, Ismajl Kryeziu, ka lindur më 20 shkurt të vitit 1965,  në Arbanë të Prizrenit.  Si i ri mori pjesë në çdo demonstratë dhe organizim të kohës kundër regjimit serb në vitet e 80-ta  duke u kundërshtuar hapur atë. Në fillim të viteve të 90-a ai ishte pjesëtar ...

Më shumë...

Mehdi Zymer Fazliu (13.9.1976 -18.4.1999)

Mehdi Zymer Fazliu (13.9.1976 -18.4.1999)

Fshati Gradicë i Drenicës, luftës heroike të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës i ka dhënë dëshmorët: Mehdi Fazliu, Asllan Fazliu, Lec Leci, Milazim Fazliu, Muhamet Dervishi, Antigonë Fazliu, Mehmet Saliuka dhe Hashim Uka. Babai Zymeri dhe nëna Ajete Fejza rriten bijtë: Asllanin, Rrahmanin, Ganiun, Mehdiun, Hamdiun, Avdiun dhe bijat: Eminen, Zarifen, ...

Më shumë...

Isuf Ibush Hoxha (14.4.1967 -18.4.1999)

Isuf Ibush Hoxha (14.4.1967 -18.4.1999)

Komarani i Drenicës, luftës së UÇK-së i ka dhënë shumë dëshmorë e martirë. Në këtë fshat gjatë kohës së luftës ka qenë i vendosur i shtuquajturi Punkti i Komaranit, ku forcat policore serbe kanë rrahur e kanë maltretuar qindra e mijëra shqiptarë. Isufi ishte djali i Ibush dhe Fahrije Hoxhës ...

Më shumë...

Avni Hajdin Klinaku (6.7.1973 -18.4.1999)

Avni Hajdin Klinaku (6.7.1973 -18.4.1999)

Avni Klinaku lindi më 6 korrik të vitit 1973 në fshatin Burim, ish – Bivolak, një fshat i njohur në historinë tonë kombëtare për trimëri dhe rezistencë kundër forcave okupatore serbe, qysh prej kohës së pushtimit të Kosovës nga ushtria okupatore e krajlëve serbë. Hajdin Klinaku dhe bashkëshortja e tij, ...

Më shumë...

Shabi Avdush Gërbeshi (5.5.1971 – 18.4.1999)

Shabi Avdush Gërbeshi (5.5.1971 - 18.4.1999)

Avdushi babai i dëshmorit Shabi Gërbeshi, me vëllanë e tij Bejtush Nuhi Gërbeshin, ka qenë pjesëtarë i forcave NDSH-iste, në radhët e luftëtarit popullor, Shyt Mareci. Babai i Shabiut, edhe pse ekonomikisht i patrajtuar si duhet, bijtë e bijat i edukoi me ide përparimtare dhe çlirimtare. Djali i tij, Faiku ...

Më shumë...

Islam Mehmet Kastrati (16.4.1964 – 18.4.1999)

Islam Mehmet Kastrati (16.4.1964 - 18.4.1999)

Banorët e fshatit Kizharekë të Drenssit janë të njohur për rezistencë dhe luftë kundër forcave pushtuese. Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Kizhareka i dha dy dëshmorë: Islam Kastratin dhe Fehmi Kastratin. Djalëria e këtij fshati dhe e fshatrave të tjerë përreth, ruajtën me sukses popullatën civile në Grykën e ...

Më shumë...

Enver Jahir Tahiri (24.7.1977 – 18.4.1999)

Enver Jahir Tahiri (24.7.1977 - 18.4.1999)

Në luftën çlirimtare për lirinë e Kosovës, secili fshat, qytet apo rajon e ka meritën e vet për dëshmorët e rënë heroikisht në fushën e betejës, madje edhe ata që mbijetuan e u shquan me luftëtarët e vet, të cilët rrëmbyen armët dhe shpalosën gjoksin para armikut, disa dhe flijuan ...

Më shumë...