KEK
Fillimi / Kultura (faqe 105)

Kultura

Mehmet Bislimi: Një kujtim i pa thënë për rapsodin, Dervish Shaqa

  Mehmet Bislimi: Një kujtim i pa thënë për rapsodin,  Dervish Shaqa Ishte muaji prill 1992, një pranverë e vonë që po mbante ca freskët. Për zgjidhjen e çështjes kombëtare, koha po diktonte domosdoshmërisht tjetër gjë, tjetër angazhim, tjetër rrugë nga ato të kotësisë së asaj kohe… Koha vërtetoi më ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Rrugëtim brenda botës sime

Kishte kohë që  po mendoja për të shpërthyer rrethin tim vicioz që më kishte ngërthyer pa ndonjë arsye të qëndrueshme në kryeqytetin e “njëmijë e një mrekullive”, më duhej ky vendim, pa dyshim se më duhej edhe forca e Mohikanit në mënyrë që të pabindurën imagjinatë ta nënshtroja e ta bëja ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Dy këngë të apostazës fetare

Tradita gojore deri vonë ka ruajtur në kujtesë përkatësinë e krishterë të banorëve të Krojmirit. Brez pas brezi, deri në ditët tona, ka mbijetuar “Kënga e Gjylistanes”, dikur një këngë tejet e parapëlqyer sidomos në periudhën e fundit të konvertimit fetar. Sipas mbamendjes së njerëzve të kësaj ane dhe interpretimit të këngëtarit ...

Më shumë...

Zenun Gjocaj: Kosova në vargjet e poetëve kurveleshas

( Vështrim recensues për veprën poetike “FUSHA E FLAMURUT”, lexuar në promovimin e librit. Prishtinë, 8.10.2011)   Në përmbledhjen e poezive “Fusha e flamurit”, edhe kurveleshasit kanë shprehur botën e tyre të ndjeshme poetike për Kosovën në disa periudha kohore, duke filluar që nga viti 1959, që nga poezia e ...

Më shumë...

Fjalët si Demushi, punët si kurkushi

Satiriku i madh serb, Radoje Domanoviq, ( 1873 – 1908) njëri ndër kritikët më të pakursyer, që ka shkruar satira stigmatizuese drejtuar politikanëve fodullë dhe të prapambetur serbë, duke përshkruar  paaftësinë e zyrtarëve poltronë e  gjysmakë, prepotencën dhe ulokësinë e tyre  ka thënë: (Jedu govna a kazhu da jedu zhumance) ”“Po e hanë mu-në dhe ...

Më shumë...

Isuf Ismajli: Disa përpiqen ta pështyjnë diellin, por pështyma ju bie në surratin e tyre

Gjuha letrare shqipe dhe flamuri kombëtar shqiptar na kanë njëjtësuar, na njëjtësojnë dhe do të na njëjtësojnë pikërisht si popull e si komb, si një Shqipëri e tërë e natyrshme kudo ku shqiptarët kanë gjallëruar e gjallërojnë brez pas brezi në viset shqiptare të trashëguara nga stërgjyshërit iliro – arbëreshë.Dashuria ...

Më shumë...

Një libër publicistik, realist, në mbrojtje të vlerave të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës

Gazetari i Britanisë së Madhe, Xhejms Pettifer, i njohur për sipmatinë e tij lidhur me luftën e drejtë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, gjatë viteve 1998-1999, ka botuar librin ”Ekspresi i Kosovës”, libër me komente, analiza, vështrime dhe reportazhe nga koha e luftës në Kosovë.I udhëhequr nga kredoja origjinale krijuese ...

Më shumë...

Shefqet Dibrani: PËRMASAT E POEZISË ARTISTIKE

Gjekë Marinaj, “Lutje në ditën e tetë të javës”, poezi Përmbledhja poetike “Lutje në ditën e tetë të javës”, e Gjekë Marinajt, është një vepër monumentale. Poezia që gjejmë aty është një poezi artistike, komplekse, e shkruar në një metodë sinteze unike, ku shtresimet metaforike i kompletojnë edhe më mirë ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Një roman për Halil Patronën, shkruar nga romansieri më i njohur hungarez, Jokai Mor

Romani (A Feher ruzsa) Trëndafili i bardhë, i shkrimtarit më të madh hungarez, Jokai Mor  (1825-1904), ka filluar të përkthehet në gjuhën shqipe. Kjo vepër ndër më të rëndësishmet të literaturës hungareze, shkruar në vitin 1851, e përkthyer në 25 gjuhë të botës, trajton një temë historike të shekullit të XVIII, pikërisht kryengritjen  e ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Çka të bëj, o Zot!?

 Atë po e gërryente diçka përbrenda qenies së vet, ishte futur thellë në mendime dhe, me një dozë të dukshme shqetësimi, sikur nuk po e gjente fillin e humbur të lëmshit!…      Jam i shtrënguar t’i respektoj rregullat e lojës, miku im, duke u rrëfyer para jush, dua që të reflektoj ...

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: AH, SHQYPNI, MOS THUEJ MBAROVA II

U mblodh Shypnia bytevi         Dhuna e egër e turqve të rinj, fushatat represive të Xhavit Pashës, tatimet e papërballueshme, rekrutimi ushtarak, çarmatimi i popullit, ndjekja e patriotëve dhe masat kundër shkrimit shqip e ngritën Kosovën në revoltë të hapur, e cila në pranverë të vitit 1910 mori përmasat e ...

Më shumë...

Memfis Muça: Elezar Hebreljani, fragment nga romani në dorëshkrim “Mirush Kopiliqi”

Elezari ishte djali i vetëm e Moshe Makabeut, tregtarit të njohur hebraik, i cili qysh moti jetonte në  qytezën dardane të Artaniumit. Ai ishte tregtari më i njohur i kohës. Me karvanët e tij tregtonte nëpër Via Egnatia dhe nga limani i njohur i Selanikut depërtonte në tokën e Izraelit, ku ...

Më shumë...

Isuf Ismaili: Shkrimtari dhe intelektuali, Dritëro Agolli, lapidar në ballë të letërsisë dhe kulturës shqiptare

(Vështrim letrar për poemën: “Nënë Shqipëri” me rastin e tetëdhjetë-vjetorit të lindjes)  Në letërsinë shqiptare ka emra të shquar, të cilët jo vetëm kanë shkruar vepra letrare e artistike të shkëlqyera, qoftë në prozë, qoftë në poezi, por edhe kanë shkëlqyer në rrugën e vështirë jetësore për të mishëruar vetitë ...

Më shumë...

Doli në dritë libri i Halil Katanës: “Për ju breza që ngritet Atdheun mbi supe”

Shkrimtari dhe intelektuali i njohur shqiptar, koloneli i Ushtrisë Shqiptare dhe njëri ndër ushtarakët më të dashur të UÇK-së,  redaktori i revistës “Pavdekësia”,  Halil Katana ka nxjerrë në dritë librin: “Për ju breza që ngritet Atdheun mbi supe”. Autori, në këtë libër ka sjellë një pasqyrë të zhvillimeve historike në Shqipëri, para, gjatë ...

Më shumë...

Doli në dritë libri mbi “Kthesën e Madhe” të UÇK-së, nga autori, Jakup Krasniqi

Është rast i rrallë në histori, kur bërësi i lirisë njëherësh është edhe shkruesi i saj, pjesëmarrësi dhe dëshmitari, luftëtari i devotshëm dhe fitimtari. Jakup Krasniqi, është ndër të rrallët, që ka pasur fat të jetë edhe protoganist i bërjes së historisë së luftës çlirimtare edhe studiues realist i kësaj ...

Më shumë...

Fjala e kryeredaktorit të monografisë “Feniksët e lirisë”, Nezir Myrtaj, mbajtur me rastin e përurimit të vëllimit të shtatë të kësaj monografie

Të nderuar pjesëmarrës! Nëna e baballarë të dëshmorëve! Vëllezër e motra të dëshmorëve! Pasardhës të dëshmorëve dhe ju të afërm të tyre! Bashkëluftëtarë të dëshmorëve, Pjesëtarë të Shoqatave të dala nga lufta e UÇK-së, Pjesëtarë të TMK-së, Qytetarë! Ju përshëndes dhe ju falënderoj për pjesëmarrje në përurimin e vëllimit të shtatë të librit “Feniksët e lirisë”. Redaksia Dëshmorët e ...

Më shumë...