Kultura

Mustafë Krasniqi: Romani i Jokai Morit, “Trëndafili i bardhë”, një vepër me rëndësi për shqiptarët

Romani “Trëndafili i Bardhë” i autorit Hungarez, Jokai Mor, është një roman i pasur me të gjitha e elementet e duhura, që mban  në vete, përpos artit të së shkruarit, dhe at të historisë së periudhës së Perandorisë Osmane. Jokai Mor,  jo vetëm që ishte poet, romancier dhe krijues i …

Më shumë...

George F.Williams, “E njoha Shqipërinë të mbytur në gjak”

Në mesin e intelektualëve, diplomatëve dhe burrështetasve të ndryshëm të botës, të cilët  kanë shfaqur mirëkuptim dhe mbështetje morale për shqiptarët ka qenë edhe ambasadori amerikan në Greqi dhe Mal të Zi, z.  Gjorgj Viliams. Pikëpamjet e tij për kombin shqiptar, racën besimin dhe katandisjen ku e kishin gremisur Fuqitë …

Më shumë...

Dr. Mark Ndreca: Vlerësim për librin, “Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë”

Sapo e mora në dorë librin “Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë”, të autores Fetnete Ramosaj, e lexova pa ju nda e me një frymë…, dhe kjo ndodhi së paku për dy arsye: Së pari, për vlerësimin e “hipotekuar” për autoren, e cila gjithherë shquhet për stilin e saj realist dhe …

Më shumë...

ASHAK-u po bën përpjekje për atentat kundër gjuhës së përbashkët letrare shqipe

Nisma e kahershme të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të  Kosovës,  kundër gjuhës standarde shqipe, ka filluar të dalë në sipërfaqe në Kosovën tonë të pavarur, të krijuar  me sakrificën dhe gjakun e dhjetëra mijëra dëshmorëve e martirëve. Ky sulm mbi kulturën dhe unitetin gjuhësor të shqiptarëve të mbarë botës,  …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Përjetësi (Akademik Rexhep Qosja)

    me fjalët e zemrës t’ia themi t’ia themi sinqerisht t’ia themi troç atij burri akademik Qosja je më i rëndë se guri më i madh se lisi më i bardhë se plisi fisnik si vet fisi ynë arbër   simbol urtësie krenari e shqiptarisë kurorë diturie rrënjë e …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Bijë dhe etër-vrasës, pjesë nga romani në dorëshkrim, “Guri i betimit”

Në Rashkë, në fillim të shekullit XI,  banorët e pjesës veriore të Ballkanit, Servia e kohës romake, shumica me prejardhje nga fiset sllave, kishin krijuar një principatë të fuqishme, e cila përbëhej nga një numër i madh fisesh me prejardhje të përzier racore. Në mesin e tyre  ishte shquar familja …

Më shumë...

Isa Mulaj: Koha e rilindjes kombëtare shqiptare në Turqi

Turqia është shteti me numrin më të madh të shqiptarëve në botë. Stambolli më 1850 kishte 60.000 shqiptarë (mbi 4 herë më shumë se Prizreni) dhe sot mbetet qyteti me numrin më të madh të shqiptarëve. Shqiptarët në Ballkan duhet t’i shikojnë shqiptarët e Turqisë dhe Turqinë siç e shohin …

Më shumë...

Isuf Sherifi: Ulërima e ujkut dhe bubullimat e Ag Apollonit

Mbresa çasti dhe të përhershme gjatë leximit të romanit “Ulërima e ujkut” të shkrimtarit Ag Apolloni. Botoi Shtëpia Botuese „OM“. Prishtinë, 2013. “Brikolazhi” që sjell Ag Apolloni përmes “trineqiadës” së tij, hedhur në letër përmes „ulërimës së ujkut“, për mendimin tim të lirë (dhe këtu nuk i vë pikë asçkaje), …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: 60 vjet nga fillimi i veprimtarisë letrare artistike të Adem Demaçit

Janë bërë 60 vjet qyshkur Adem Demaçi e ka shkruar tregimin e tij të parë, “Te xha Sakipi”, botuar asokohe në revistën letrare, “Jeta e re”. Dhe prej vitit 1953, kur u botua rrëfimi i tij i parë, në kujtesën e liridashësve  do të shquhej ky emër i veçantë, i …

Më shumë...

Historia shqiptare nëpër fragmente të këngëve të trimërisë

 “Kush të don me imanë me vdekë, le t’ luftojë me turkoshak”! Këto dy vargje të një këngë të trimërisë të kohës së Mehmed Ali Pashës së Misirit, (1769-1849)  nuk i kemi shkëputur pa qëllim nga tërësia e këngës, sepse këto vargje janë një mesazh i kohës, mesazh i cili …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Gjurmëve të një kënge historike

“Po përzihet Prizereni Na u kanë qartë zotërinjtë mes veti Shaqir aga e Rrustë Rexhepi”…   Në këngët historike, të cilat ilustrojnë fragmente të ngjarjeve të caktuara të kohës, bën pjesë edhe kënga e Rrustë Rexhepit të Kabashit, e përshkruar si  figurë kontroverse në Historinë e Popullit Shqiptar, por mbi …

Më shumë...

Faqe poetike me poezitë e Brahim Avdylit

KTHIMI I PËLLUMBIT   U kthyen pëllumbat nga fundi i shekujve nga fillimi i shekujve nga Drita dhe Qielli duke pëshpëritur dhembjen e tyre pëllëmbore.   Nuk e di cilën ngjyrë e kishin herë më dukeshin të bardhë deri në të zi herë më dukeshin të zi në të bardhë …

Më shumë...

Muhamet Derri: Politika lakuriq- vështrim për librin “Romantika e luftës së UÇK”, e autorit, Dilaver Goxhai

Autori,  Dilaver Goxhai, njëherësh Shpëtim Golemi, këtë radhë doli para lexuesit me librin e tij “Romantika e Luftës së UÇK-së”. Mendoj se është një titull mjaft i goditur, po të kemi parasysh atë çfarë ai trajton në të. Tema dhe titulli, krijojnë një unitet karakteristik, gjë që e vëmë re …

Më shumë...

Muhamet Derri: Politika lakuriq- vështrim për librin “Romantika e luftës së UÇK”, e autorit, Dilaver Goxhai

Autori,  Dilaver Goxhai, njëherësh Shpëtim Golemi, këtë radhë doli para lexuesit me librin e tij “Romantika e Luftës së UÇK-së”. Mendoj se është një titull mjaft i goditur, po të kemi parasysh atë çfarë ai trajton në të. Tema dhe titulli, krijojnë një unitet karakteristik, gjë që e vëmë re …

Më shumë...

Kënga kërçovare dhe veçoritë arkaike të këndimit

Përveç historisë së begatshme të rezistencës aktive kundër të gjithë pushtuesve, që nga Roma e Bizanti, turku e sllavi, kërçovarët kanë ruajtur ADN-në shqiptare, madje kanë ruajtur elementët më arkaike të këndimit, të cilat, si të tilla,  nuk i gjemë në trevat e tjera shqiptare. Kënga e trevës së Zajazit …

Më shumë...

Mr. Nezir Beqiri: Humanisti nga Kosova Lindore, doktori i Anamalsisë, Ilaz Selim Fera

Populli Shqiptar i kaloi shumë sfida të mbijetesës së tij, por një periudhë të egzistencës mbar popullor të tij, e kaloi në vitet e vuajtjesë së tij ishte ajo periudhë kohore që nga fillimi i vitit 1945. Populli Shqiptar në mbarë trojet e tij arbërore kishte atdhetar të shquar dhe …

Më shumë...