Brickos

Kultura

Nusret Pllana: Rëndësia ndërkombëtare e Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës

Dr. Nusret Pllana: Gra që ju kanë bërë krahë ecjes sonë nëpër rrugët e historisë

(Dr. Veton Zejnullahu, “Menaxhimi dhe zgjidhja e konflikteve rajonale dhe ndërkombëtare”, Prishtinë, 2016) Studimi i dr. Veton Zejnullahut, njërit nga njohësit më të mirë të konflikteve me përmasë ndërkombëtare, siç e ka përkufizuar edhe në titullin e veprës së tij, trajton dhe analizon  shkaqet dhe pasojat e konflikteve, mënyrën e …

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: Poezi

Jusuf Zenunaj

OPOZITA Sikur kënga n’letër, opozita jonë e vjetër. Zëri iu shtor në dimrin e ftohët me shi e me borë, prej gjumit do të zgjohet bashkë me ariun, në pranverë, kur qeveria nga pazari del……   MARRËVESHJA Thonë se u morën vesh për murin n’veri. popullit s’i bëhet vonë për …

Më shumë...

Rexhep Qosja: Agolli do të jetë çmuar dhe i dashur prej lexuesve që e duan fjalën e bukur e fjalën e mençur

Rexhep Qosja: Agolli do të jetë çmuar dhe i dashur prej lexuesve që e duan fjalën e bukur e fjalën e mençur

Akademiku, Rexhep Qosja ka kujtuar krijuesin e madh të letërsisë shqipe, Dritëro Agolli, duke thënë se do jetë i pamatshëm i çmuar dhe i dashur prej lexuesve që e duan fjalën e bukur e fjalën e mençur siç është fjala e tij. Me pikëllim të madh e mësova lajmin për …

Më shumë...

Dardan Lajçi: Lahuta, instrument që po harrohet

Dardan Lajçi: Lahuta, instrument që po harrohet

Këngët e Eposit të Kreshnikëve këndohen nga lahutarët, të cilët janë rapsodë që dallohen për zërin e tyre tërheqës, për mjeshtërinë e të rënit të lahutës dhe për teknikën e mbamendjes së vargjeve. Ata janë të njohur edhe për mjeshtërinë e rikrijimit të vargjeve të harruara. Përveç këtyre veçorive, te …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Humoreska tredimensionale!

Mehmet Bislimi

1). Para disa dite u ngrit një mur në zemër të Mitrovicës. Zakonisht, muri është sinonim i ndarjes së një pjese nga pjesa tjetër për të mos pasur qasje matanë murit, për të mos pasur mundësi me kalua murin përtej, mos del këndej muri, vetëm nëse kalon mbi mur etj. …

Më shumë...

A. Qeriqi: Poezia e Gjokë Becit, këngë me palcë Shqipërie

A. Qeriqi: Poezia e Gjokë Becit, këngë me palcë Shqipërie

Poetët si Gjokë Beci (1939-2014), radhitën në panteonin e poezisë sonë kombëtare, duke mbetur atje përgjithmonë, në radhë të parë për origjinalitetin krijues, kultivimin dhe lëvrimin e pasurisë mendore e shpirtërore, të deklamuar përmes fjalës poetike e mbi të gjitha për angazhimin e tyre jetësor në shërbim të kombit e …

Më shumë...

Prof. dr. Bardhosh Gaçe: Leximi i poezisë së poetit, Rrustem Geci

Prof. dr. Bardhosh Gaçe: Leximi i poezisë së poetit, Rrustem Geci

Në gati 50 vite jetë shkrimore për letërsinë artistike, folklorin, letërsinë historike dhe llojet e tjera të saj, kurrë nuk më ka ndodhur që një opinion apo qëndrim kritiko-studimor ta nis me nevojën komentuese të një poezie, si në rastin me librin antologjik të poetit Rrustem Geci të titulluar “Poezia, një …

Më shumë...

A. Qeriqi: Shumë po shndritë njaj diell e pak po nxehë…

A. Qeriqi: Shumë po shndritë njaj diell e pak po nxehë...

Në këngët legjendare për Mujin e Halilin, apo edhe për trima të tjerë, rapsodi  anonim popullor, në shumë raste, në hyrje të rrëfimit epik është shërbyer me vargjet shumë të përhapura e kuptimplote: “Shumë po shndritë  njaj diell e pak po nxehë… Tabloja e shndritjes së diellit të krijon imazhin …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Fragment nga romani në dorëshkrim, “Kthimi nga burgu”

Fragment nga romani në dorëshkrim, "Kthimi nga burgu"

 …dhe sërish do tinguj të pastër, të natyrshëm, sikur përziheshin në ritmikën  e përkryer shpirtërore të mallëngjimit jetësor, që dyndet drejt së panjohurës, drejt ngazëllimit të zemrës, drejt dëlirësisë, drejt pafundësive dhe një melodie jete, ku janë shkrirë tëra poret e fuqisë shpirtërore të ngazëllimit ndezës të materies, e cila …

Më shumë...

Heroi kombëtar, Gjergj Kastrioti-Skënderbeu në disa këngë popullore historike

Gjergj Kastrioti - Skenderbeu

Figura e madhërishme e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, përveç se është bërë e njohur kudo në botë përmes dokumenteve shkrimore të kohës, teksteve të historisë në gjuhën shqipe dhe në shumë gjuhë të botës, ai është personazh edhe në qindra  tregime, romane e monografi të autorëve të huaj  e shqiptarë, të cilët …

Më shumë...

Mexhid Yvejsi: Poezia e parë shqipe në Gjakovë e shkruar në vitin 1699

Mexhid Yvejsi

Historia e poezisë është e gjatë sikur edhe vetë njeriu… Njeriu e filloi kohën e shkrimit me numrat e mandej shkrimet e tjera me germa në formë të pykave (shkrimi kuneiform). Nga artet, poezia gjendet e shkruar e para, pikërisht mbi monolite. Këto shkrime datojnë prej para 3000-5000 vjetësh. Sot …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Në 18-vjetorin e Radios-Kosova Lirë

Mehmet Bislimi

Çuditërisht   me dashje do thosha diçka sikur ta gjej atë që të tjerët nuk e kanë thënë   çuditërisht nuk kishte mbetur as edhe një pëllëmbë vend rrugën kishin zënë thashethemexhinjtë mbi atë që nuk shkruhet e nuk thuhet   çuditërisht më kishte shtënë forca e muzës së parë …

Më shumë...

Adil Fetahu: Libër i ngjeshur me ngjarje dhe informacione interesante

Adil Fetahu

(Luz P. Thaçi: “Dëshmi në kohë” – publicistikë, Prishtinë-New York, 2016) Disa vjet të fundit gjithnjë e më shumë po botohen e lexohen libra të zhanrit të publicistikës, për ngjarjet aktuale politike, shoqërore, kulturore e për tema tjera. Këto janë vepra të një zhanri të angazhuar në gazetari e literaturë, …

Më shumë...

Isuf Sherifi: Mbresa nga libri me poezi: “Ëndërroj se po zgjohem”, i autores, Dije Maliqi

Isuf Sherifi

Autorja, Dije Maliqi, që nga vjersha e parë e këtij libri; „ UNË JAM ERA“ e deri tek ajo e fundit; „KAPE DITËN TËNDE“, që redaktori i librit Adem Gashi me të drejtë e quan poemë, të mbërthen me lehtësinë e vargut dhe mesazhin shumdimensional brenda narracionit poetik. Rrëfimet mbi …

Më shumë...

Rrustem Geci: Poezia, një shok udhe

Rrustem Geci

  Fol  muzë  e  ngadhnjimit të artit fletë e  çdo  dite, muaji  dhe  viti kjo kohë më  bën  të  vet-digjem me bashkudhtaren time, poezinë   Rritu bimë e gjuhës  dhe e fjalës ti që vjen nga gjiri tragjik i jetës ji shpërthim i flakëve  të shpirtit je lavdi e  popullit …

Më shumë...

Abu Amxhad me duar e veta ka lëshuar në dhe dy bijtë dhe nipat e tij, të vrarë nga bombardimet ruse në Al-Kurijah

Siri

(Fle tokë mbi ta, fle mbi këta shpirtra të pafajshëm…) Duke recituar vargje këngësh popullore nga tradita, banorët e Eufratit vajtojnë  me dhembje më të dashurit e tyre… Plaku Abu Amxhad fillon të rrëfejë se, në Al Kurijah të provincës, Dair al Zur, e cila ditën e shtunë ishte në …

Më shumë...