KEK
Fillimi / Kultura (faqe 104)

Kultura

Ahmet Qeriqi: Poezia e fenomenologjisë shqiptare

Vaso Pashë Shkodrani (1825-1892).  “O moj Shqypni, e mjera shqypni”,  vargje të përjetësisë plagprishëse,  apo të rezignatës tragjike     Me të drejtë është konstatuar se vjersha: “ O moj Shqypni e mjera Shqypni” e Vaso Pashë Shkodranit, ka qenë manifest i Rilindjes sonë Kombëtare. Për më tepër, prej kohës kur është shkruar ...

Më shumë...

Në Bukuresh të Rumanisë u promovuan librat

Organizuar nga Bashkësia Kulturore e Shqiptarëve të Rumanisë dhe redaksia e revistës Shqiptari, këto ditë (më 28 tetor 2010), në restorantin “Boema 33” që ndodhet në zemër të Bukureshtit, në prezencë të një numri të madh intelektualësh rumunë dhe shqiptarë, poetë, eseistë, diplomatë dhe kuadro shkencore, dashamirë të mëdhenj të ...

Më shumë...

Vlora BANUSHAJ: NË KËTË VRAPIM JETE, MBËSHTETU NË BUZËQESHJE!

Buzëqeshja! Sa herë që e dhurojmë dhe e marrim provon shumë dallgë ngrohtësie, dashamirësie, e pastaj neve na mbetet që shpirtin tonë ta përkundim në këto dallgë jete edhe pse jetëshkurtra por, tepër, tepër të këndshme. Gjithçka kur vishet me këtë ndjenjë të bukur krijon tërësinë e shijeve me plot ...

Më shumë...

Isuf Ismajli: Drita për ribashkimin e Shqipërisë po përhapet dhe do të përhapet akoma më shumë

Shumica e shteteve evropiane, kur është fjala për popullin shqiptar dhe për drejtat e tij,  jo vetëm janë bërë të shurdhër, por për më tepër janë pjesë e shkakut të vuajtjeve, fatkeqësive, tmerreve, barbarive e pushtimeve që ia kanë bërë pushtuesit sllavo – grekë  Shqipërisë. Këto shtete jo vetëm kanë marrë vendime ...

Më shumë...

Shpëtim Golemi: Lindja, veprimtaria dhe fundi i LPK-së përmes faqeve të librit “Lëvizja”

Gjën’ më të keqe jam gati ta dëgjoj, Gjën’ më të tmerrshme ma thuaj tani, Dhe lajmin më tragjik do ta duroj, Veç shpejt pergjigjmu: s’kam më mbretëri? SHEKSPIR, “Rikardi II”   Dikur filozofi gjeman Artur Shopehauer pat thënë: “Tregohu krenar sipas meritave të tua, sepse, kushdo që ka një ...

Më shumë...

Disa nga rastet e gjakmarrjes së motrës për vëllanë

Bota dokesore shqiptare është shumë e pasur me motive arkaike, të cilat  edhe pse në formë të pashkruar, janë mbajtur mend dhe janë përcjellë brez pas brezi në formë kënge apo rrëfimi, qysh nga koha antike e deri në ditët tona. E kaluara tragjike, por edhe heroike është e mbushur me ...

Më shumë...

RAPORT NGA KONFERENCA SHKENCORE NDËRKOMBËTARE “KOSOVA SOT

Universiteti “Nikolla Kopernik” nё Torunj, Poloni, organizoi konferencёn shkencore ndёrkombёtare “Kosova sot”. Konferenca i zhvilloi punimet nga data 26, 27 e 28. 3. 2007. Konferenca i zhvilloi punimet nё qendrёn turistike Qehoqinek (Ciechocinek, 26-27-28 mars 2007, rruga Wojska Polskiego 5) afёr Torunjit. Nё kёtё konferencё shkencore kanё marrё pjesё me kumtesat ...

Më shumë...

Nezir Myrtaj “Një libër i vogël me përmbajtje të rrallë”

(Para disa muajsh, intelektuali dhe krijuesi, Ahmet Qeriqi, botoi librin me titull “Fenomene Shqiptare”. Shkrimin tim për këtë libër e kam titulluar: “Një libër i vogël me përmbajtje të rrallë”, sepse, në kuptim të vëllimit dhe të numrit të faqeve, ai vërtet është një libër i zakonshëm, me vetëm 136 ...

Më shumë...

Rexhep Qosja: Situatës i bëjnë dëm intelektualët servilë

Është profesor universiteti; dhe shkencëtar. Është ulur karshi gazetares, dikur spikere, kurse tani edhe spikere edhe gazetare. E ka mbushur mirë karrigen. Flet gjithnjë duke qeshur. Dhe, ashtu, i shkrirë në gas, thotë, pa e pyetur gazetarja, se i do shumë e i lexon shpesh, Konicën dhe Fishtën. Vetëm ata ...

Më shumë...

Shefqet DIBRANI: PËRMASAT UNIVERSALE DHE SHKËLQIMI ARTISTIK I NJË POEZIE

(Frederick Turner, “NË SHPELLËN E PLATONIT”, poezi, botoi Shtëpia Botuese “Marinaj Publishing”, Dallas. Frankfurt. Tiranë 2006, faqe 136. Përktheu Gjekë Marinaj. ISBN 0-9728521-5-8 ) Frederick Turner është një emër i madh në letërsinë anglo-amerikane, një emër me ndikim me përmasa të mëdha botërore. Poezia e tij vjen në shqip falë Gjekë ...

Më shumë...

Afredo Bider: unë dhe familja ime jemi krenarë për vëllanë, Françeskon, i cili ka rënë për çlirimin e Kosovës

( Në një kërkesë drejtuar z. Alfredo Bider, mikut të shqiptarëve, dhe vëllait të dëshmorit të luftë së UÇK-së, Françesko Bider, ai ka dërguar një jetëshkrim përshkrues lidhur me  prejardhjen e familjes së tij, vendlindjen, historikun e shkurtër të Piemontit dhe ideve universale të lirisë, mirëkuptimit, paqes e tolerancës).   I nderuari Ahmet! Kur  lufta ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: “Të jetosh në tri kohë”, vështrim për librin “Jeta ime në tri kohë”, shkruar nga Liri Gjoliku, intelektuale, ish-gjyqtare dhe veterane e LANÇ-së

Vepra të vërteta janë ato që shkruhen me përkushtim, janë veprat që rrjedhin nga përjetimet, nga ngjarjet e shumta, të cilat përbëjnë një si tërësi jetësore, letrare, në rastin konkret, një tërësi e mbarështuar nga këndi personal, mbushur me  ngjarjet e rrëfyera për tri kohë: Luftën Antifashiste të partizanëve shqiptarë, çlirimi ...

Më shumë...

Dr. Feti Mehdiu: Dy prilli i vitit 1981 në kujtimet e mia

Republikë është pak, kështu tha profesor Gjyltekin Shehu, atë ditë të  fillim prillit historik për të ardhmen e Kosovës dhe jo vetëm të Kosovës. Ishte ditë e enjte,  2 prill  i vitit 1981, pas dreke. Nga data 11 marsi i vitit 1981 në Prishtinë vlonte diçka e madhe, por pak kush e dinte se ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: “Bjeshka e namun”, një roman i shkrimtarit, Martin Cukalla, që pasuron prozën e sotme, realiste, shqiptare

Në romanin  “Bjeshka e namun”, poeti tashmë i mirënjohur dhe prozatori, që premton shumë,  Martin Cukalla trajton me realizëm ndodhi të jetës së njerëzve në Shqipërinë e sotme, e cila ka ngelur  në udhëkryq, duke mallkuar dhe duke prishur të kaluarën, por ende  pa ndërtuar një sistem të qëndrueshëm vlerash, në rrugëtim drejt së  ardhmes. ...

Më shumë...

A.Q: Trashëgimia rapsodike që ka lënë këngëtari, Bajrush Doda, duhet të ruhet në mënyrë institucionale

Në radhët e rapsodëve shqiptarë, të cilët kanë bërë emër me këngët e tyre, pa dyshim se në mesin e më të dalluarve, ka qenë edhe këngëtari i mirënjohur, Bajrush Doda,  i cili fizikisht u nda nga ne në ditën e fundit të vitit 2o11. Janë pak në numër këngëtarët e ...

Më shumë...

Mehmet BISLIMI: Sërish vjen Marsi dhe na përkujton Ibrin, të rënët, profiterët, pseudoanalistët…

Harlisur lëshohet uji i Ibrit akull, tek po godet shtratin e vet furishëm nën këmbët e urës, po rrëmon e nxjerr shkumën e bardhë, si i ngulfatur në grykë nga dhembja për Egzonin me shokë, që në gjirin e vet po e mbanë sekretin dhe të vërtetën e mbytjes së ...

Më shumë...