KEK
Fillimi / Ahmet Qeriqi (faqe 1174)

Ahmet Qeriqi

Faton Mehmetaj: Serbia dje dhe sot

Identiteti i sotëm i Beogradit dhe i Serbisë përgjithësisht shihet në gjuhën e ashpër, në gjuhën e urrejtjes dhe të jotolerancës ndaj popujve joserbë, që jetojnë në Serbi, por edhe në fqinjësi me Serbinë, por edhe te një pjesë e pakicës serbe që jeton në Kosovë dhe e praktikon këtë ...

Më shumë...

Dr. Shaqir Shaqiri: Prostitucion politik dhe makiavelizëm

Koalicionet mes partive me program të ngjashëm, ose siç i quajmë nganjëherë “partive simotra”, kanë ndodhur dhe do ndodhin gjithandej botës. Mirëpo kjo që po ndodhë sot në Kosovë i tejkalon çdo kufi që në politikë mund të quhet normale dhe që mund të jetë e kuptueshme për këdo që ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Augustin Ukaj ishte i lindur këngëtar, jetoi, këndoi dhe vdiq, këngëtar

Një  rapsod i njohur i këngëve folklorike shqiptare, jo vetëm në Kosovë por edhe në trojet e tjera shqiptare, pa dyshim se  ka qenë edhe Augustin Ukaj, i njohur për repertorin tejet të pasur të këngëve rapsodike dhe këngëve popullore, po ashtu i njohur me një zë karakteristik dhe me ...

Më shumë...

Olivier Roy: E Djathta Evropiane, Islamofobia dhe Krishterimi

Abuzimi i sekularizmit nga partitë e djathta evropiane në mënyrë që me të të përjashtohen myslimanët është krejtësisht jodemokratike. Është një sulm jo vetëm mbi Islamin dhe gjithë fetë e tjera, por edhe mbi vetë lirinëLidhja jetëgjatë ndërmjet të djathtës politike dhe kishave të ndryshme të krishtera është duke u ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Cili është “soc-realizmi vulgar” i Ilir Yzeirit?

Ilir Yzeiri është një krijues i njohur dhe njohës mjaft i thellë i letërsisë shqipe, por edhe i realitetit shoqëror,  në Shqipëri, por aspak në Kosovë e Maqedoni sikur pretendon herë pas herë. Ishte shkolluar dhe ishte bërë i njohur pikërisht në kohën e Enver Hoxhës, ashtu sikur të gjithë ...

Më shumë...

Thellimi i përçarjeve të “krahut” të luftës i shkon për shtati Gjykatës Speciale kundër UÇK-së

Pas zgjedhjeve të suksesshme të 8 qershorit, shumica e liridashësve të vendit kanë pritur që tri partitë e dala nga lufta, apo sikur thuhet rëndom të “krahut të luftës” ta themelojnë koalicionin qeveritar, meqë së bashku me deputetët nga radhët e minoriteteve, do të siguronin numra të mjaftueshëm për një ...

Më shumë...

Albert Zholi: Gazetarët, mediet dhe koha në të cilën po jetojmë

Gazetarinë të bukur e bëjnë gazetarët e mirë dhe të zotë- apo të vështirë, ata që ngecin në këtë profesion pa e dashur atë. Ndaj edhe gazetarët që kërkohen, që kujtohen, që merren si pika referimi për kohët, janë pak, shumë pak, por mëse të mjaftueshëm për të krijuar idenë ...

Më shumë...

RKL: Fitorja e Thaçit si fitorja e Pirros

Fitorja e Partisë Demokratike të Kosovës në zgjedhjet e përgjithshme, të parakohshme të 8 qershorit, përgjithësisht ka qenë fitore e pritur, edhe pse është konstatuar me të drejtë se fitorja nuk do të jetë bindëse, por megjithatë është një fitore, e pranueshme dhe e  ligjshme, pavarësisht se u bënë përpjekje ...

Më shumë...

Dr. Shaqir Shaqiri: Mbyllja e syve para realitetit tejet të dhembshëm mund të na kushtojë shumë

Nëse kemi parasysh gjendjen e përgjithshme në Kosovë, dhe duke marrë parasysh se një pjesë e madhe e truallit tanë (e pranuam apo jo) është ende nën okupim të Serbisë dhe se gjithçka ishte jona ose humbi ose po tretet dalëngadalë, shtrohet pyetja: Ku jemi? Veriun e Kosovës e humbëm ...

Më shumë...

Aleksandër Çipa: Irinej konfirmoi Janullatosin si të huaj

Do të vlente të qëndronim më gjatë në praninë e njëhershme të krerëve të ortodoksisë botërore në Tiranë, javën që shkoi. Një ngjarje të cilën nuk e kanë pasur kryeqytete të njohura të fetarisë botërore që i përkasin këtij religjioni. E ndodhur  në Tiranë kjo prani, nuk ka lidhje me ...

Më shumë...

Sylejman Abazi: Fytyra e vërtetë e “njeriut” të Zotit

Nga “incidentet” që ndodhën gjatë shenjtërimit të Kishës Ortodokse në Tiranë, na vijnë dy panorama që nuk mund të mos na lënë përshtypje. Së pari, kreu i shtetit shqiptar, Bujar Nishani, nuk pati kurajë dhe forcë morale e institucionale që të mbronte vlerat dhe dinjitetin kombëtar, por vetëm zbatoi protokollin ...

Më shumë...

Dr. Kristo Frashëri: Tri të vërteta për të cilat gënjen Janullatosi

Ortodoksë të Shqipërisë! Ta çojmë më tej valën që është ngritur në të gjitha rrethet për ruajtjen dhe ripërtëritjen e Kishës Autoqefale Shqiptare sipas kanoneve dhe traditave të saj. Të ngremë këshillat e Kishës të pastruara nga fara përçarëse antikombëtare dhe ta nxjerrim Kishën tonë të dlirë e të bukur ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Takimi i Gjeneratës së Normalistëve të Prishtinës (1956-1961)

Tanimë është krijuar një traditë e mirë e takimeve të gjeneratave të cilat kohë më parë kanë kryer  shkolla e fakulteteve të ndryshme, dhe këto takime po mbahen në prag të mbarimit të vitit shkollor. Takimet e tilla, qofshin ato që mbahen për herë të parë, apo herë tjetër, në ...

Më shumë...

Ramadan Bozhlani: Djajtë përfaqësues të engjëjve

Atmosfera ka filluar ta ndryshojë ritmin e zakonshëm, duke shpërfillur çdo preokupim ditor dhe duke vënë në qendër të vëmendjes entusiazmin politik. Nën optikën e fushatave politike janë vënë kujdesshëm fise, familje, individ, lagje, nënlagje, qytete dhe fshatra, me përjashtim të disa vendeve ku as logjika nuk ka guxim t’i ...

Më shumë...

Sadik Pervetica: Norma gjuhësore e një kombi të qytetëruar është Kushtetutë

Reagim  ndaj artikullit të autores Jonida Çabej me titull: “ Pseudogjuhëtarët sulm kundër gegërishtes, kërkojnë ndalimin e reformimit të gjuhës shqipe”.   Në daç ta njohësh kulturën e një njeriu – DËGJOJA FJALORIN – autori: (Nga libri: FJALSHKURTA TË MOSHËS – të sitës e të shoshës)   Në numrin 248 ...

Më shumë...

RKL: Përfaqësimi i veteranëve dhe të burgosurve politikë në listat për deputetë të partive politike

Në shumicën e partive politike të Kosovës, kandidatë për deputetë, ka edhe nga mesi i veteranëve të luftës së UÇK-së dhe të burgosurve politikë, shumë prej të cilëve në të njëjtën kohë janë edhe veteranë. Në mesin e tyre ka edhe veprimtarë të mirënjohur, të cilët tërë jetën ia kanë ...

Më shumë...