Ahmet Qeriqi

Albert Z. Zholi: E ç’i duhet shqipja?!…

Atë të dielë kopshti zoologjik i Athinës kishte më shumë vizitorë. Unë kisha vendosur që të shlodhesha pranë kafshëve të rralla, duke menduar se do e kapërcerja dot ankthin e mos lirisë së tyre. Kafshët, që do të shihja, ishin nëpër kafaze, larg pyjeve, kopeve, familjeve, e shqyrjeve ulërimave. Larg …

Më shumë...

Xhevat Bislimi: Forcat kombëtare të përçara përballë kërcënimit

Liria e Kosovës dhe e krahinave tjera të pushtuara të Shqipërisë ishte ëndërra, porosia, mundi dhe gjaku i çdo brezi pas Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë e që rezultoi me një shtet shqiptar vetëm në një të katërtën e Shqipërisë dhe të kombit shqiptar! Vetëm pas gati një shekulli përpjekjesh, …

Më shumë...

RKL: Cilat qëllime antishqiptare pritet t’ i arrijë Gjykata Speciale kundër UÇK-së?

RKL: Cilat qëllime antishqiptare pritet t’ i arrijë Gjykata Speciale kundër UÇK-së?   – Njollosja me dimension ndërkombëtar e UÇK-së. – Goditje  e aspiratave të shqiptarëve për bashkim kombëtar. – Frustrimin e shqiptarëve ndaj Evropës dhe kthimin e tyre kah Lindja. – Goditja e idesë së luftës çlirimtare si opsion …

Më shumë...

Kadri Rexha: Roli i klasës vasale dhe i forcave të organizuara ilegale në demonstratat e vitit 1981

      1.       Shpërthimi i demonstratave të vitit 1981 në Kosovë, klasën politike shqiptare e zuri të papërgatitur dhe të pa aftë për t’i dalë përballë situatës së krijuar, krizës politike, krizës ekonomike dhe krizës morale në të cilën ishte zhytur Kosova dhe mbarë Jugosllavia. Ndonëse kishte vite që Serbia, …

Më shumë...

Abdirahim Idrizi: Të heqim dorë nga ëndrrat abstrakte

Abdirahim Idrizi: Të heqim dorë nga ëndrrat abstrakte   Sokrati, para vdekjes i drejtohet njerëzimit me një porosi: Mos mendoni çka flet Sokrati, mendoni për veten tuaj, dhe për të vërtetën!     Nëse vështrojmë nga e ardhmja e jonë historike, rilindësit tonë e kanë udhëzuar, por kanë qenë të …

Më shumë...

Kadri Rexha: Kamber Loshi në këngën e popullit

    (Në 90-vjetorin e vrasjes së Kamber Loshit, luftëtarit dhe prijësit të çetës së lirisë)      Vrasja e Azem Galicës shënon edhe shkatërrimin e zonës së lirë të Drenicës, Arbërisë së Vogël ose “shteti në shtet”, siç e quante gazeta “Politika” e datës 17 korrik 1924. Vetëm pas vrasjes …

Më shumë...

Avdyl Gërvalla: PUS QYQEJE

Tash së fundi ankohet vllasi se lirinë e KA të Kosovës e kanë sulmuar beogradi e Tirana, me grupe të veta marksiste. Po ka patur të tillë, të cilët janë mbështetur, thjeshtë, në sistemin e shtetit Amë, dhe po të kishte qenë Shqipëria Monarki, me siguri se shumë nga këta …

Më shumë...

Mr. Lulzim A. Beqiri: Qëllimi i reklamave në Republikën e Kosovës

Reklama ka  për qëllim shtijen masive, krijonë mundësinë për komunikim masiv me tregun e caktuar, teksa audienca mund ta shikojnë me miliona në TV, reklama perfaqëson çdo formë të sinjalit të paguar që ndërton një segment të caktuar konsumatorësh për të rritur direkt ose indirekt shtijet. Për të arritur suksesin …

Më shumë...

Adil Fetahu: Ku jemi me reparacionet?

Në një shkrim, të botuar në “Kosova sot” më 31 maj 2008, të titulluar Drejtësia tranzicionale në Republikën e Kosovës, kam trajtuar dhe vlerësuar të dështuar reformën dhe drejtësinë e UNMIK-ut, duke argumentuar se me drejtësi të tillë janë të pakënaqur jo vetëm viktimat e shumta të luftës  dhe të …

Më shumë...

RKL: Nuk pranë së lehuri llaskuci i Titos, Rankoviqit dhe Milosheviqit, Azem Vllasi

Paraqitja e Azem Vllasit në disa portale me prejardhje tematike-ideologjike nga koha e bashkim vëllazërimit, sidomos në përvjetorët e kryengritjes shqiptare të vitit 1981, na bën të kuptojnë se llaskucët e Titos, Rankoviqit e Milosheviqit edhe tani në pleqërinë e tyre matufe e të çoroditur, kanë mbetur po ata, po …

Më shumë...

Ibrahim Kelmendi: UDB-ashi, Jusuf Buxhovi, bën përpjekje ta përvetësojë Adem Jasharin

 Publikimin e “fjalës” së tij Jusuf Buxhovi e ka shoqëruar me sqarimin: “Fjala që është dashtë të mbahet në Akademinë e sotme Përkujtimore kushtuar Adem Jasharit, me rastin e përvjetorit të vrasjes heroike, i ftuar nga Qeveria e Kosovës e nga e cila hoqa dorë për shkak të ruajtjes së …

Më shumë...

Sylejman Krasniqi: Migrimet e shqiptarëve të Kosovës, vitet ’90 dhe njëzet vjet më pas…

Eksodet, deportimet shpërnguljet  dhe migrimet paraqiten sikur të jenë sinonime të të njejtës fjalë. Por nuk është ashtu. Bile kanë dallime të dukshme mes veti. Secila nga këto dukuri e kanë specifikën e tyre. E përbashkëta e tyre është se ne,shqiptarët,i kemi provua të gjitha llojet veq e veq. Nga …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Politika e njollosur duhet të pastrohet, lufta e UÇK-së ishte e pastër

“Gjykata Speciale është një sfidë, por do ta pastrojë luftën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës”!,- tha kryeministri, Isa Mustafa! Sipas tij krijimi i kësaj gjykate qenka domosdoshmëri për të pastruar luftën tonë çlirimtare!, a thua vallë kush qenkan ata që e paskan përlyer këtë luftë deri në këtë shkallë, në …

Më shumë...

Rrustem Geci: Poemë për vrasjen e 2785 regrutëve shqiptarë, në Tivar

  X H E L A T Ë T   Poemë për vrasjen e 2785 regrutëve shqiptar në Tivar   Ai muaj ishte mars, ishte prillai vit ishte 1945, dhe ajo luftëKosovën e nxori të humburme 35 mijë djem të pushkatuar   Për atë kasaphane në TivarKosova pyet, pyesin familjarëtpse …

Më shumë...

Majlinda Rama: “Hireve letrare” të Nasho Jorgaqit

Nasho Jorgaqi njihet si një ndër autorët më në zë të letërsisë shqipe, si shkrimtar e studiues shumëplanësh. Ai ka gjallëruar kulturën letrare si një paramodel dhe është bërë udhërrëfyes i shkencës së letrave. Dhe, pikërisht, si një mjeshtër i shkrimit shkencor dhe artistik, ai studion, qëmton e  hulumton deri …

Më shumë...

Mr. Lulzim A. Beqiri: Domosdeshmëria e reformave fiskale në Kosovë

Politika fiskale përfshin të gjitha masat dhe instrumentet me të cilat shteti i siguron të hyrat publike dhe krijon kushte për zhvillimin ekonomik të vendit . Andaj politika fiskale nuk ka vetëm karakter fiskal, por njëherit paraqet  edhe njërin ndër nënsistemet, përkatësisht segmentin më të rëndësishëm të politikës së zbatuar …

Më shumë...