Ahmet Qeriqi

Dilaver Polisi: Heroit tim, babait tim

Në prehrin tënd unë u rrita, Shikoja në sytë e tu të bukur, dashurinë pa mbarim Por në një natë të hidhur maji Ti ike ashtu krenar si gjithmonë, Ti o babai im.   Bëre gjithçka në jetë që të na bësh të lumtur Zoti deshi që rrugët tona të …

Më shumë...

Frank Shkreli: Vizita e Papës në Tiranë dhe historia e persekutimit…

Me këtë vizitë të shkurtër dua të vërtetoj mbështetjen time për Kishën Shqiptare dhe njëkohsisht  të dëshmoj inkurajimin  dhe dashurinë time për një vend i cili ka vuajtur, aq shumë dhe gjatë, nga pasojat e ideologjive të kaluara.”   Të djelën që kaloi, Papa Françesku i deklaroi botës nga dritarja …

Më shumë...

Aurel Dasareti: Kur përplasen botëkuptimet për Perëndinë

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike ([email protected]) Lufta për lirinë e shprehjes mund të jetë një dështim në qoftë se ne nuk jemi në gjendje për të përqafuar kritikat që na prekin vet neve. Siç kam theksuar edhe më parë, një arsye mund të ngrihet mbi ndjesinë e …

Më shumë...

Faton Mehmetaj: Serbia dje dhe sot

Identiteti i sotëm i Beogradit dhe i Serbisë përgjithësisht shihet në gjuhën e ashpër, në gjuhën e urrejtjes dhe të jotolerancës ndaj popujve joserbë, që jetojnë në Serbi, por edhe në fqinjësi me Serbinë, por edhe te një pjesë e pakicës serbe që jeton në Kosovë dhe e praktikon këtë …

Më shumë...

Dr. Shaqir Shaqiri: Prostitucion politik dhe makiavelizëm

Koalicionet mes partive me program të ngjashëm, ose siç i quajmë nganjëherë “partive simotra”, kanë ndodhur dhe do ndodhin gjithandej botës. Mirëpo kjo që po ndodhë sot në Kosovë i tejkalon çdo kufi që në politikë mund të quhet normale dhe që mund të jetë e kuptueshme për këdo që …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Augustin Ukaj ishte i lindur këngëtar, jetoi, këndoi dhe vdiq, këngëtar

Një  rapsod i njohur i këngëve folklorike shqiptare, jo vetëm në Kosovë por edhe në trojet e tjera shqiptare, pa dyshim se  ka qenë edhe Augustin Ukaj, i njohur për repertorin tejet të pasur të këngëve rapsodike dhe këngëve popullore, po ashtu i njohur me një zë karakteristik dhe me …

Më shumë...

Olivier Roy: E Djathta Evropiane, Islamofobia dhe Krishterimi

Abuzimi i sekularizmit nga partitë e djathta evropiane në mënyrë që me të të përjashtohen myslimanët është krejtësisht jodemokratike. Është një sulm jo vetëm mbi Islamin dhe gjithë fetë e tjera, por edhe mbi vetë lirinëLidhja jetëgjatë ndërmjet të djathtës politike dhe kishave të ndryshme të krishtera është duke u …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Cili është “soc-realizmi vulgar” i Ilir Yzeirit?

Ilir Yzeiri është një krijues i njohur dhe njohës mjaft i thellë i letërsisë shqipe, por edhe i realitetit shoqëror,  në Shqipëri, por aspak në Kosovë e Maqedoni sikur pretendon herë pas herë. Ishte shkolluar dhe ishte bërë i njohur pikërisht në kohën e Enver Hoxhës, ashtu sikur të gjithë …

Më shumë...

Thellimi i përçarjeve të “krahut” të luftës i shkon për shtati Gjykatës Speciale kundër UÇK-së

Pas zgjedhjeve të suksesshme të 8 qershorit, shumica e liridashësve të vendit kanë pritur që tri partitë e dala nga lufta, apo sikur thuhet rëndom të “krahut të luftës” ta themelojnë koalicionin qeveritar, meqë së bashku me deputetët nga radhët e minoriteteve, do të siguronin numra të mjaftueshëm për një …

Më shumë...

Albert Zholi: Gazetarët, mediet dhe koha në të cilën po jetojmë

Gazetarinë të bukur e bëjnë gazetarët e mirë dhe të zotë- apo të vështirë, ata që ngecin në këtë profesion pa e dashur atë. Ndaj edhe gazetarët që kërkohen, që kujtohen, që merren si pika referimi për kohët, janë pak, shumë pak, por mëse të mjaftueshëm për të krijuar idenë …

Më shumë...

RKL: Fitorja e Thaçit si fitorja e Pirros

Fitorja e Partisë Demokratike të Kosovës në zgjedhjet e përgjithshme, të parakohshme të 8 qershorit, përgjithësisht ka qenë fitore e pritur, edhe pse është konstatuar me të drejtë se fitorja nuk do të jetë bindëse, por megjithatë është një fitore, e pranueshme dhe e  ligjshme, pavarësisht se u bënë përpjekje …

Më shumë...

Dr. Shaqir Shaqiri: Mbyllja e syve para realitetit tejet të dhembshëm mund të na kushtojë shumë

Nëse kemi parasysh gjendjen e përgjithshme në Kosovë, dhe duke marrë parasysh se një pjesë e madhe e truallit tanë (e pranuam apo jo) është ende nën okupim të Serbisë dhe se gjithçka ishte jona ose humbi ose po tretet dalëngadalë, shtrohet pyetja: Ku jemi? Veriun e Kosovës e humbëm …

Më shumë...

Aleksandër Çipa: Irinej konfirmoi Janullatosin si të huaj

Do të vlente të qëndronim më gjatë në praninë e njëhershme të krerëve të ortodoksisë botërore në Tiranë, javën që shkoi. Një ngjarje të cilën nuk e kanë pasur kryeqytete të njohura të fetarisë botërore që i përkasin këtij religjioni. E ndodhur  në Tiranë kjo prani, nuk ka lidhje me …

Më shumë...

Sylejman Abazi: Fytyra e vërtetë e “njeriut” të Zotit

Nga “incidentet” që ndodhën gjatë shenjtërimit të Kishës Ortodokse në Tiranë, na vijnë dy panorama që nuk mund të mos na lënë përshtypje. Së pari, kreu i shtetit shqiptar, Bujar Nishani, nuk pati kurajë dhe forcë morale e institucionale që të mbronte vlerat dhe dinjitetin kombëtar, por vetëm zbatoi protokollin …

Më shumë...

Dr. Kristo Frashëri: Tri të vërteta për të cilat gënjen Janullatosi

Ortodoksë të Shqipërisë! Ta çojmë më tej valën që është ngritur në të gjitha rrethet për ruajtjen dhe ripërtëritjen e Kishës Autoqefale Shqiptare sipas kanoneve dhe traditave të saj. Të ngremë këshillat e Kishës të pastruara nga fara përçarëse antikombëtare dhe ta nxjerrim Kishën tonë të dlirë e të bukur …

Më shumë...

Adil Fetahu: Takimi i Gjeneratës së Normalistëve të Prishtinës (1956-1961)

Tanimë është krijuar një traditë e mirë e takimeve të gjeneratave të cilat kohë më parë kanë kryer  shkolla e fakulteteve të ndryshme, dhe këto takime po mbahen në prag të mbarimit të vitit shkollor. Takimet e tilla, qofshin ato që mbahen për herë të parë, apo herë tjetër, në …

Më shumë...