Fejton

Ismet Azizi: Dy vendime “ për shpërnguljen e suksesshme të shqiptarëve në Turqi” I

Ismet Azizi: Dy vendime “ për shpërnguljen e suksesshme të shqiptarëve në Turqi” I Migrimi i shqiptarëve në drejtim të Turqisë përkon me dobësimin dhe rënien e Perandorisë Osmane dhe në një mënyrë  përfaqëson “evakuimin” nga  territoret e humbura. Në anën tjetër, motivet të cilat nxitën shpërnguljen, ishin fetare, politike, …

Më shumë...

Ismet Azizi: Dy vendime “ për shpërnguljen e suksesshme të shqiptarëve në Turqi” II

Qeveria e Shqipërisë, e cila më parë ka qenë e gatshëm të pranojë një numër të caktuar të shqiptarëve tanë, tani  thotë se kjo nuk mund të bëhet për arsye financiare. Megjithatë, ne besojmë se  këtë nuk e bënë  për shkaqe  kombëtare: ajo nuk dëshiron të reduktojë numrin e Arbanasëve …

Më shumë...

Ismet Azizi: Masakra e Bihorit në Natën e Bozhiqeve të vitit 1943 (II)

Vuajtjet e popullit në viset veriore të trojeve Shqiptare janë përshkallëzuar sidomos në periudhën nga 5 janari deri më 7 shkurt të vitit 1943 kur është kryer gjenocid i pa parë kundër popullsisë së besimit islam të këtyre trevave. Sipas dëshmive të dokumentuara në këtë periudhë janë masakruar rreth 9200 …

Më shumë...

Ismet Azizi: Masakra e Bihorit në Natën e Bozhiqëve të vitit 1943 (I)

Sprovimet e vështira dhe vuajtjet e popullit të Sanxhakut janë përshkallëzuar sidomos në periudhën nga 5  janari deri më 7 shkurt të vitit 1943 kur është kryer  gjenocid kryesisht kundër popullsisë së besimit islam të  luginës së lumit Lim  nga Bijello Polja deri në Foçë. Sipas dëshmive të dokumentuara   në …

Më shumë...

Dr. Jakup Krasniqi: 34 vjet në kërkim të sovranitetit shtetëror I

(Në shenjë kujtimi për Flakadanët e Janarit dhe të gjithë të rënëve të Pranverës Shqiptare) 34 vjet ë parë Kosova dhe viset tjera shqiptare e nisën epokën e re të historisë së këtyre trojeve. Qe 34 vjet Kosova dhe shqiptarët janë duke kërkuar identitetin e tyre shtetëror në Evropën Demokratike, …

Më shumë...

Dr. Jakup Krasniqi: 34 vjet në kërkim të sovranitetit shtetëror II

Me guxim dhe vendosmëri një brez historik i studentëve të Pranverës Shqiptare, sikundër edhe të gjithë të rinjtë dhe intelektualët shqiptarë me shpirt e bindje të palëkundura atdhedashurie, kishin arritur ta shtrijnë ndërgjegjen kombëtare në çdo segment të shoqërisë sonë. Ata që patën “tagrin” të burgoseshin, treguan një vendosmëri e …

Më shumë...

Dr. Jakup Krasniqi: 34 vjet në kërkim të sovranitetit shtetëror III

Dr. Jakup Krasniqi: 34 vjet në kërkim të sovranitetit shtetëror  III Demonstratat e vitit 1981 e nxitën Lëvizjen e Fshehtë Çlirimtare që të bënte hapin e parë të saj të madh, hapin e daljes nga ilegaliteti në legalitet. Ky hap i bërë pa dyshim që ishte një fitore e madhe …

Më shumë...

Irfan Musmurati: Xhevat Qerimi, ushtaraku i parë i Gjilanit i stërvitur në Shqipëri I

Si sot e  njëzetedyvjet më parë më 10 Janar 2015, dhembje që nuk e kemi, e krenar që e patëm shok të idealit e të veprimtarisë për liri, pavarësi, çlirim dhe bashkim kombëtar. Gjithashtu, urimet më të mira për familjen  Qerimi, me rastin e dhënjes së Dekoratës nga Institucioni i …

Më shumë...

Irfan Musmurati: Xhevat Qerimi, ushtaraku i parë i Gjilanit i stërvitur në Shqipëri II

Për shkak të aktivitetit dhe punës e obligimeve të shtuara, në fillim të Gushtit të vitit 1989, me vendim unanim u pranua  Izmi Zeka anëtar në Këshillin Drejtues të rrethit e më pas, me rekomandimin e Degës së LPRK-ës jasht vendit kooptohet edhe Nazim Zylfiu. Puna vazhdonte  me organizime të …

Më shumë...

Sheradin Berisha: Masakra e Reçakut krim i pandëshkuar I

“Nga ajo që pash nuk ngurroj të përshkruaj ndodhinë si masakër dhe krim kundër njerëzimit ! …kjo është ngjarja më trishtuese në jetën time…” – kështu ka deklaruar para gazetarëve ambasadori amerikan William Woker, ish-shefi i misionit verifikues të OSBE-së në Kosovë, më 16 janar 1999, vetëm një ditë pas …

Më shumë...

Sheradin Berisha: Masakra e Reçakut krim i pandëshkuar II

Woker: „Nga ajo që pash nuk ngurroj të përshkruaj ndodhinë si masakër dhe krim kundër njerëzimit“ Të nesërmen, më 16 janar aty rreth orës 13:30 minuta në Reçak do të shkojë ish-shefi i misionit të OSBE-së z. William Woker, për të parë nga afër këtë ngjarje të tmerrshme kriminale. z.Woker …

Më shumë...

RKL: Masakrat e regjimit kolonialist francez kundër Algjerisë dhe algjerianëve

Gjatë kohës së kolonializmit francez në vendet e Afrikës, qysh prej fillimit  të shekullit 19-të,  shume vende arabe të Mesdheut  u pushtuan nga Franca dhe u mbajtën në sundim për afër dy shekuj. Një fat të keq të robërisë kolonialiste, përveç popujve të tjerë afrikano-veriorë,  kanë pësuar sidomos algjerianë, vendi …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982. VII

Në aktgjykimin kundër të cilit po ushtroj këtë ankesë, për të arsyetuar dënimet e rënda janë përdorur mekanizma mbrojtës për akuzat qesharake që na janë ngarkuar. Sipas atyre që na dënuan, ne paskemi dëshiruar një sistem shoqëror të tipit stalinist, dogmatik, një sistem të barkut të njëjtë, një sistem pa …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982. VI

Gjithë propaganda e sotme gjoja për shpërnguljet dhe akuzat që po na bëhen për “presionet” kanë arsyen dhe logjikën e vet: Pikërisht një propagandë e tillë, siç na mëson historia jo e largët, bëhej në kohën e kolonizimit të Kosovës. Dhe tash udhëheqja jugosllave nuk e ka të zorshme të …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982. V

Nuk kemi bërë presione mbi serbët e malazezët, por mbi popullin shqiptar po bën presion një pushtet i tërë Për të mbuluar dhunën, terrorin, masakrat e presionet e veta ndaj popullit shqiptar në Jugosllavi, udhëheqja e saj përmes propagandës së vet të ndyrë po përhap lloj-lloj gënjeshtrash gjoja për presionet …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982. IV

Nuk kemi bërë vepër penale të shkatërrimit të vëllazërim-bashkimit e të barazisë së kombeve dhe kombësive Jugosllavia e re, e krijuar në bazë federative, teoria dha praktika ka treguar, se është një konglomerat artificial kombesh. Një bashkim popujsh vërtet mund të realizohet në baza të shëndosha, por vetëm atëherë kur …

Më shumë...