Kultura

Kadri Rexha: GJURMËVE TË NJË ÇETE

  Duke lexuar pjesën e parë të kujtimeve „Kryengritja shqiptare“ të shkrimtarit Mihal Grameno, do të njihemi më për së afërmi me aktivitetin e rëndësishëm të Komitetit të fshehtë „Për lirinë e Shqipërisë“, i cili me iniciativën e Bajo Topullit, u formua në Manastir, në nëntor të vitit 1905, dhe …

Më shumë...

Mexhid YVEJSI: Ditët e javës në gjuhën shqipe

(Reagim rreth shkrimit: “Ditët e javës në gjuhën shqipe”, shkruar nga akademik Besim Bokshi, gjuhëtar, n/kryetar i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, botuar në të përditshmen “Koha Ditore:, më 1 dhjetor 2007, faqe: 42. ( Reagim me të vetmin qëllim: shikim nga një tjetër këndvështrim!) Në një …

Më shumë...

Beqir ELSHANI: KOSOVA ME HALLE SHUMË

  Sot është Dita e Parë e Shkollës. Sa shumë jemi gëzuar. Dihet që Burimi, më i vogëli vëlla është gëzuar më shumë se unë dhe Artani, ai hyn në klasën e parë. Jo vetëm që është gëzuar, por edhe mburret, meqë prej çerdhes parashkollore kalon në shkollën fillore. Edhe …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Një tragjedi Makbethjane në letërsinë shqipe

(Vështim rreth librit të Ylli Polovinës, “Ndarje me të shkuarën)“Akuzoje fatkeqësinë që ajo të mos marrë përmasa më të gjera, përndryshe fatkeqësitë zmadhohen”ShekspirLetërsia e sotme shqipe dallohet për larminë e madhe të stileve apo të rymave, duke mos patur uniformitet midis tyre, por që ende nuk është larguar fuqia ndikuese …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Vështrim rreth serialeve humoristike: “Familja moderne” “Kafeneja jonë” dhe “Përralla me tupan”

(Kur aktorët detyrohen të luajnë rolin e kukullave e maskotave)Emisionet e humorit dhe argëtimit në tri Tv-të e Kosovës, me përjashtime të rralla disponojnë nivelin e duhur profesional, meqë lënda e tyre e humorit është një përzierje, as mish as peshk, ku efektet e humorit nxiten me gjeste trupore, me …

Më shumë...

Më kanë quajtur spikeri i Kosovës. Intervistë e Albert Zholit me Kiço Fotjadhin

  Folësi dhe spikeri është një profesion i vështirë. Profesion shumë dimensional. Spikeri nuk është një lexues i thjeshtë. Kur një njeri lexon lajmet, quhet lexues i lajmeve. Folësi është interpretues. Anon dhe nga aktori. Folësi mund të lexojë edhe një poezi shumë bukur, edhe një skicë letrare, edhe një …

Më shumë...

Kadri Rexha: Luigj Gurakuqi, poeti i qëndresës

  Luigj Gurakuqi, njëra ndër figurat më të shquara të kulturës dhe të historisë së popullit shqiptar, me aktivitetin e gjithanshëm të orientuar në sfera të ndryshme të luftës dhe të punës, zë një vend të nderuar në traditën e lëvizjes çlirimtare të popullit tonë, në traditën revolucionare, demokratike dhe …

Më shumë...

SHEFKI OLLOMANI: SHUMË FÉ, NJË ATDHÉ!

KËTO KOHËT E FUNDIT, NGA KALEMXHINJ PA NDËRGJEGJE KOMBËTARE, PA AFTËSI INTELEKTUALE, PA BESIM TË PASTËR FETAR DHE LLOJ-LLOJ INJORANTËSH E DELIRANTËSH, NUK KA MBETUR RELIGJION PA U SHARË E PËRDHOSUR, NUK KA MBETUR DËSHMORË E HERO I KËTIJ POPULLI PA U KONTESTUAR E DENIGRUAR! U SHA E U MOHUA …

Më shumë...

Adil Olluri: Rrëfimi letrar dhe dokumentariteti

  (Ahmet QERIQI: “Burgu”, roman, Radio-Kosova e lirë, Prishtinë, 2004) Romani “Burgu” është një vepër letrare, e cila në qendër të ligjërimit të saj e vë kryepersonazhin, Eknat Malmiri, i cili është boshti tematik i tërë rrëfimit, që zhvillohet në një hapësirë të mbyllur, ku i tërë veprimi, të gjitha …

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: Kryengritja e madhe e Kosovës e vitit 1945

Një këngë ku rapsodi Dervish Shaqa vë në spikamë tradhtinë tradicionale serbe, terrorin dhe shfarosjën masive të shqiptarëve si dhe kryengritjen e armatosur të Kosovës kundër partizanëve dhe çetnikëve jugosllavë, në mbarim të Luftës Antifashiste, është edhe kënga “E katërdhetë e katërta tuj m’arue” . Përndryshe, kjo këngë njihet si …

Më shumë...

Kadri Rexha: POEMA „KËNGËT E MILOSAOS” DHE FOLKLORI

Jeronim De Rada është romantiku ynë i parë, i cili e pa se letërsia popullore e përdorur në vepra luan një rol të rëndësishëm në pasurimin e tyre. Ai, siç dihet, u muar edhe me mbledhjen e folklorit në viset e ndryshme ku jetonin arbëreshët, në radhë të parë, në …

Më shumë...

Nadjezhda Shamova: Shqiptarët, pjesë e historisë së Odesës në Ukrainë

  Linguistja dhe historiania ukrainase, Nadjezhda N. Gicko-Shamova, hedh dritë mbi kontributin e shqiptarëve, përkrah kombësive të tjera, në zhvillimet historike të formimit të rajonit të Odesës në Ukrainë. Bazuar në lidhjet e saj me Shqipërinë dhe shqiptarët gjatë periudhës 1955-1960, si dhe në fakte historike e referenca letrare të …

Më shumë...

Perlat humoristike satirike të spektaklit “Portokallia”

  Shfaqjet humoristike-satirike të trupës “Portokallia” para publikut dhe në “Top Chanel” shquhen për humor të shëndoshë dhe shumë të larmërishëm. Për dallim nga shfaqjet e tjera, të tilla, sidomos në Kosovë, ku humori sajohet duke shtrembëruar gojën, duke ndragur gjuhën e fjalorin e duke majmunizuar veprimet, me qëllim për …

Më shumë...

( 15.11.2007 ) Mehmet Bislimi: MË NË FUND E PA ZOTI

  – Fole një fjalë Patër Celi, ç’je ngrysur kështu? Vërtetë ai ka qenë burrë i mirë, por ja që e ka parë perëndia dhe ia mori shpirtin paqësisht. Gojët e liga po thonë se zoti paska hequr të zitë e ullirit deri sa e ke zënë të ndjerin për …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kultura e tolerancës fetare ndër shqiptarë, shembull sublim i paqes në historinë e qytetërimit

  Në fjalën e tij hyrëse, të paraqitur në seancën vjetore të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, e cila u mbajt në vjeshtë të vitit 2006, në Nju Jork, Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Kofi Anan, ka paralajmëruar për rrezikun e një luftë të re fetare, …

Më shumë...

Shpëtim Doda: Mjerë një komb që kultivon një Neron

Vështrim gjuhësor për romanin e Ben Blushit “Të jetosh në ishull”In media res, – po futem drejt e në temë: në një kohë kur gjithçka është peng i sizmikes, i një lëkundshmërie dramatikisht shkundulluese në jo pak rrafshe, sfera, deri edhe në qoka konceptesh dhe nocionesh nga më të rëndomtat, …

Më shumë...