MIT KS
Fillimi / Opinione (faqe 7)

Opinione

Peter Singer: Nuk duhet të anashkalojmë kostot e mundshme të frenimit të koronavirusit

CoronaVirus

Pothuajse gjysma e popullsisë së botës, gati katër miliardë njerëz, janë të izoluar nëpër shtëpitë e tyre, masa të ndërmarra nga qeveritë  në përpjekje për të ndaluar përhapjen e koronavirusit COVID-19. Sa kohë duhet të zgjasin këto masa? Përgjigja e qartë, për të parafrazuar kryeministrin e Mbretërisë së Bashkuar Boris ...

Më shumë...

Ferat Shala: Shkelja e radhës nga Qeveria e Kosovës!

Ferat Shala

Sot, bordi i përkohshëm mbikëqyrës i Trepça sh.a, i emëruar ditë më parë nga Qeveria e Kosovës, paska shkarkuar krye shefin ekzekutiv të ndërmarrjes Trepça. Pa dashur të bëjë komente mbi punën dhe performancën  e drejtorit menaxhues që është shkarkuar, dua të them se ky vendim është tërësisht joligjor dhe ...

Më shumë...

KPM përcjellë me shqetësim çështjet e ngritura lidhur me kërcënimet dhe linçimet e disa gazetarëve

KPM-ja

KPM konsideron se këto kërcënime dhe sulme paraqesin njëkohësisht edhe sulm ndaj lirisë së mediave dhe lirisë së shprehjes në përgjithësi, prandaj, sjellje të tilla nga individë të caktuar janë të papranueshme në një shtet të lirë dhe demokratik, të cilin e synojmë. Gazetarët dhe mediat në përgjithësi, janë duke ...

Më shumë...

Agim A. Hoxha: Një ditë karantinë në kohë pandemie

Agim Hoxha

Ditët dhe netët në karantinë i ngjajnë një topi të vogël dëborës i cili lëshohet nga lartësia dhe rritet gradualisht derisa të arrijë në pikën e ndaljes, që do të thotë edhe pandemia covid19 patjetër do të ndalet e do ” shkrihet dhe zhduket ” një ditë. Ky ndryshim drastik ...

Më shumë...

Veton Berisha: Kërkesë drejtuar ambasadave të huaja, lidhur me gjendjen e komunitetit egjiptian në Kosovë

Veton Berisha

Për: Ambasada Amerikane, Ambasada Italiane, Ambasada Gjermane, Ambasada Zvicërrane, Ambasada Hungareze, Ambasada Norvegjeze, Ambasada Turke, Ambasada Finlandeze, Ambasada Britanike, Ambasada Franceze, Ambasada Austriake, USAID, UNICEF, UNHCR, UNDP, GIZ, QATAR Charity, TIKA, KFOS, HELP KOSOVO, IOM, THE IDEAS PARTNERSHIP, KOMF, Karitas Italian, Karitas Zvicërran, Kryqi i Kuq, Shoqata Nana Terez, Bashkësia ...

Më shumë...

Reshat Badallaj: Ahmet Bytyçi, tërë jetën ia kushtoi atdheut

Reshat Badallaj

Sot, ndalemi ne vitin 1995 dhe numrat shendrrohen ne emer. Atë ditë Kosoven e ne veçanti Vërrinin e kishte kapluar zymtësia.Atë ditë Vërrini dhe Luma heroike dukej hijerendë. Hijerendë dukej edhe shtepia e Beshir Misin Bytyqit, sepse kishte marrur kumtin se Ahmeti, kishte vdekur në fatekeqesi komunikacioni, por shumë kush ...

Më shumë...

Indro Montanelli: Enver Hoxha e bëri Shqipërinë të papenetrueshme prej askujt

Enver Hoxha

Dhe nga kjo fshehtësi mbërrinin zëra për persekutime alla-Pol Pot, për spastrime të përgjakshme dhe kampe asgjësimi. Mundet që diçka e tillë të ketë ndodhur gjatë epokës hoxhiane, por ishte edhe një situatë që e justifikonte, apo të paktën e shpjegonte. Pas ikjes së gjermanëve dhe italianëve Shqipëria ishte për ...

Më shumë...

Ferat Shala: Në emër të popullit – me përfaqësim 11%!

Ferat Shala: Në emër të popullit – me përfaqësim 11%!

Muajve të fundit, e veçanërisht javëve të fundit pas shkarkimit të qeverisë, është ashpërsuar gjuha në skenën politike të Kosovës mbi atë së kush e përfaqëson popullin ose kush e përfaqëson më shumë atë. Çështja se kush e përfaqëson popullin, se si zgjidhen përfaqësuesit e popullit dhe cila është lidhja ...

Më shumë...

Ramazan Bekteshi: Dhjetë PSE-të e mia drejtuar Amb. Grenell

Ramazan Bekteshi

(Si i shikon një shqiptaro-amerikan veprimet e Ambasadorit të vet në vendin e tij origjinës) Pse, Z. Amb. Grenell e mashtruat publikun shqiptar se gjoja ju nuk dini për planet e ndarjes së Kosovës, nuk mjafton të thuash “nuk kam pa”, ashtu si nuk është e sinqertë të thuash se ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Diaspora shqiptaro-amerikane dha djersën, armët, uniformat dhe luftëtarët e Atlantikut

Batalioni Atlantiku

Kush po e shtrembëron historinë? Në terma ideologjike, në aspektin e të menduarit në stereotipe të Luftës së Ftohtë, udhëheqja serbo-jugosllave ishte një aleat i natyrshëm i perëndimit. Lufta e Kosoves nderroi qendrat e interesit global. Mentaliteti i serbit të zakonshëm nuk kishte ndryshuar, edhepse bota kishte ndërruar, nuk mund ...

Më shumë...

Hajdar Sadrija: Letër e hapur: SOVRANIT TE LDK-SË

Mblidhet kryesia e Kryesia e LDK-së ku pritet të vendosë për emrin e kandidatit për kryeministër nga kjo parti

Të nderuar anëtarë dhe simpatizant të LDK-së, Qytetar të nderuar të Kosovës, këtyre ditëve ju jeni duke u ballafaquar me dy Pandemi jashtëzakonisht të rënda e të rrezikshme. Virusi i parë dhe më i rrezikshëm për Pavarësinë e Kosovës, është duke vepruar qe 20-Vjet, ai virus ju ka lodhur tejmase, ...

Më shumë...

Arben Beka: 22 vite nga rrëmbimi dhe zhdukja pa gjurmë e mjekut, humanistit dhe atdhetarit të madh, Dr. Hafir Shala

Arben Beka: 22 vite nga rrëmbimi dhe zhdukja pa gjurmë e mjekut, humanistit dhe atdhetarit të madh, Dr. Hafir Shala

Sot u bënë 22 vite nga rrëmbimi dhe zhdukja pa gjurmë e mjekut, humanistit dhe atdhetarit të madh, Dr. Hafir Shala, nga shërbimi sekret serb. Dr. Hafir Shala tërë jetën ia kushtoi çlirimit të atdheut. Qysh në rininë e tij në vitet e ‘ 80 – ta bashkë me shokë ...

Më shumë...

Papa Françesku: Koronavirusi është përgjigjja e natyrës, ndërsa është hipokrizi, kur flasin për uri dhe prodhojnë armë

Papa Françesku: Koronavirusi është përgjigjja e natyrës, ndërsa është hipokrizi, kur flasin për uri dhe prodhojnë armë

Ka një shprehje në spanjisht- Zoti harron gjithmonë, ne ndonjëherë, por natyra kurrë”, i tha Papa gazetarit katolik britanik, Austen Ivereigh në një intervistë me email të botuar të mërkurën, në revistat Tablet dhe Commonwealth. “Përhapja e koronavirusit është një nga “përgjigjet e natyrës” ndaj qenieve njerëzore që injorojnë krizën ...

Më shumë...

Blerim Muriqi: GODITJA RUSE

Blerim Muriqi

Të shprehurit e Rusisë kundër reciprocitetit të vënë nga Qeveria e Kosovës për Serbinë, edhe pse në masa të paravëna një kohë para Tarifës 100%, na tregon për energjitë e reja që ajo ka orientuar për të ndikuar jo vetëm marrëdhëniet Kosovë-Serbi, por edhe pozicionim-vërejtjen kërcënuse për Serbinë. Me këtë ...

Më shumë...

Ali Hertica: Polarizimi, populizmi dhe globalizimi të hipotezave të besueshme shoqërore

Ali Hertica

Këto shqetësime e sjelljellin kritika në sistemin demokratik të shoqëris dhe poltikës aktuale  duke u bazu në këto terme poltike. Një kritikë ndaj sistemit politik, natyrisht, duhet të jetë e ngulitur në një kritikë më të përgjithshme shoqërore që konsideron edhe “procese të tjera pune” të tilla si tregu dhe shkenca. ...

Më shumë...