KEK
Fillimi / Opinione (faqe 6)

Opinione

Ali Hertica: Një diktaturë që e quan veten ‘demokratike’ mbetet një diktaturë

Ali Hertica

Demokracia ndryshon nga vendi në vend, nga epoka në epokë. Njëqind vjet më parë, votimi unik universal i meshkujve ishte i diskutueshëm dhe votimi i grave dukej i pamendueshëm. Tani duket e pakuptueshme që dikur kishte një kohë kur gratë nuk lejoheshin të votonin dhe një burrë i pasur lejohej ...

Më shumë...

Lutfi Coka: Liria pa kufi!?

Halit Coka

“Mbretërit” e kohës sonë, në kësulën e tyre  të padukshme kanë Monedhën!?… Mbi kësulat e burrave të vjetër të kombit tonë ,kishte bardhësi, kishte dritë, pastërti dhe dinjitet. Ata ishin burra të mendjes,  të pushkës, dhe të shpresës së madhe për kombintonë. Pasuria e tyre ishte emir,pasuria e tyre ishte ...

Më shumë...

QKSS: Legjitimimi i misioneve të huaja: Dekonstruktimi i perceptimeve të qytetarëve ndaj EULEX-it në Kosovë

EULEX-i

Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë (QKSS) ka publikuar sot punimin ‘Legjitimimi i misioneve të huaja: Dekonstruktimi i perceptimeve të  qytetarëve ndaj EULEX-it në Kosovë’. Qëllimi kryesor i raportit është përdorimi i provave empirike të perceptimit të qytetarëve që kanë të bëjnë me nivelet e kënaqësisë ndaj EULEX-it. Qëllimi i ...

Më shumë...

GAP: Progresi i komunave në përmbushjen e premtimeve

GAP: Progresi i komunave në përmbushjen e premtimeve

Instituti  GAP ka publikuar në platformën elektronike “Letërnjoftimi i Komunave” të dhënat më të fundit për realizimin e premtimeve të dhëna gjatë fushatë zgjedhore të 2017. Periudha e monitorimit përfshin gjashtëmujorin e parë të 2020. Nga gjithsej 903 premtime të evidentuara nga Instituti GAP, deri në muajin qershor 2020 janë ...

Më shumë...

Fatmir Graiçevci: 78 ditë bombardime të NATO-s mbi Serbinë dhe 7.000 ditë ndëshkime të luftëtarëve të lirisë

Fatmir Graiçevci

Ndonëse kemi hyrë në dekadën e tretë pas përfundimit të luftës çlirimtare, përndjekjet, arrestimet, burgosjet dhe ndëshkimet ndaj ushtarëve e eprorëve të Ushtrisë Çlirimtare nuk kanë të ndalur!!! Shto këtyre përndjekjeve edhe ato të bëra nga Serbia për afër një dekadë gjatë viteve të ’90-ta, habia arrin kulmin dhe të ...

Më shumë...

Vjosa Osmani: Paqja ndërshtetërore e ka parakusht paqen shpirtërore të 1643 familjeve të të pagjeturve të Kosovës

Vjosa Osmani

Sot Kosova dhe e gjithë bota shënon Ditën Ndërkombëtare të të Zhdukurve. Ditë kjo në funksion të ngritjes së zërit për të zbardhur fatin e të gjithë atyre që nuk janë në mesin tonë, fati i të cilëve përbën shqetësim jo vetëm për familjarët, por për shoqërinë në përgjithësi. Dy ...

Më shumë...

Blerim Muriqi: NË KËRKIM TË ASAJ QË PO NDODHË

Blerim Muriqi

Kemi kërkuar në kaq dekada të vërtetën e asaj që po ndodhte, të vërtetën e asaj që mund të ndodhte, të vërtetën e asaj që duhej të ndodhte. Paslufta e Kosovës, dha e mori shumë në gjeopolitkën rajonale e ndërkombëtare sa i përketë vorbullës ku po stërzihet ajo që edhe ...

Më shumë...

Lutfi Coka: “Kuq e Zi “vlera e kombit

Halit Coka

Bashkëkohësia jonë nuk përputhet me sjelljen njerëzore të traditës shqiptare!…Të çthurur nga liria e përdorur keq,bashkëkohësia jonë po rëndon të tjerët   lëngon  të tjerët,denigron shoqërinë dhe godet pa asnjë shkak në shënjestër të gabuar.Brezi i ri ka humbur burrerinë,për të vlerësuar kundërshtarin.Po shkel mendimin pozitiv dhe,duke humbur pozitivitetin kanë përjashtuar ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Integriteti territorial është vazhdimësi e sovranitetit të shtetit të Kosovës

Agim Vuniqi

Një argument kyç në anën e Kosovës ishte se Neni 1 i Aktit Final të Helsinkit bën që integriteti territorial është vazhdimësi e sovranitetit të shteteve të kushtëzuara me vullnetin e tyre dhe aftësinë për të garantuar të drejtat themelore të njeriut të përcaktuara edhe në Aktin Final Nuk duhet ...

Më shumë...

Petrit Dibrani: Pse shqiptarët tru shpërlarë në momente historike për vendin, çdoherë të ndarë dhe të përçarë?

Petrit Dibrani

S’ka unifikim dhe bashkërendim të mendimeve dhe para përgatitje për takimin në Uashington. Pse? Se, duhet të vrapojnë pas postit të Presidentit të Republikës, edhe pse ka kohë dhe mandat! Se, tentojnë të gjithë të jenë udhëheqës, dhe vuajnë nga dëshira për tu fotografuar në takimin në Washington “Hej a ...

Më shumë...

Blerim Muriqi: Tërkuzë, punët e kryeministrit Hoti

Blerim Muriqi

4 shtatori po vie me hapa të shpejtë dhe paqartësi po aq të madhe. Thuhet aty këtu se shtyrja dy ditore e bisedimeve Kosovë-Serbi në Shtëpinë e Bardhë mund të jetë bërë për praninë e z.Trump në ato biseidme apo ndoshta vetëm në kurorëzimin e ndonjë marrëveshjeje mes palëve që ...

Më shumë...

Agim Vuniqi: Niveli i sotëm qytetar në Kosovë është në gjendje kritike – e vërteta fshihet prej njerëzve!

Agim Vuniqi

Fshatrat kanë marrë tjetër përmbajtje nga koha e para luftës, ato janë shndërruar në qytete, por ky zhvillim i hovshëm, shpeshherë i egër nuk është përcjellur me ndërrim të strukturës qytetare të shoqërisë, mungesa e ligjeve dhe zbatimi i tyre ka egërsuar raportet në shoqëri, vrahen njerëzit në pikë të ...

Më shumë...

Dr. Murteza OSDAUTAJ: Llava e ambasadorëve “mësyjnë” Deçanin, apo bullizmi politik i kësaj komuna të vogël

Dr. Murteza Osdautaj

Nuk e paskam ditur se ambasadorët po e vizitojnë Deçanin dhe ata Deçanin e vizitojnë vetëm për të bërë presion tek komuna për lëshime shtesë ndaj Manastirit të Deçanit. Po të isha unë kryetar do t’i prisja me shumë dashamirësi. Do t’i falënderoja për ndihmën që na kanë dhënë në ...

Më shumë...

Fehmi Rama: Gjeopolitika në Ballkanin Perëndimor

Fehmi Rama

Gjeopolitika në Ballkanin Perëndimor karkterizohet  nga popujt dhe shtetet e shtrira në këtë gadishull, shtetet dhe organizata ndërkombëtare që kanë lidhje  politike dhe ekonomike me vendet ballkanike, të sforcuar nga gjeneza, kultura, etj. Karakteristik thelbesore e Ballkanit ishte dhe mbeten grupimet etnike. Meqënse popujt janë të vogël, qëndrueshmeria e tyre ...

Më shumë...

Ramiz Shala: Z President i Republikës së Kosovës e dua edhe unë një dekoratë!

Ramiz Shala: Z President i Republikës së Kosovës e dua edhe unë një dekoratë!

Jemi dëshmitarë në Kosovën tonë pozita e Presidentit ka ma shumë se një e gati dy Dekada që është përcaktuese marrëveshja dhe kombinatorika e numrave në Kuvend te Republikës, pjell e kalkulimeve politike. Por nuk dua të shtjelloi më gjatë këtë temë, as a është mirë e as sa e ...

Më shumë...

Ferat Shala: Një fond për mbrojtjen e mjedisit!

Ferat Shala

Që nga koha e krijimit te institucioneve të para të Republikës së Kosovës, në emër të mbrojtjes së mjedisit janë vendosur taksa, tarifa dhe gjoba të formave të ndryshme. Madje taksat dhe gjobat e tilla janë vendosur duke u bazuar në parimin “ndotësi paguan”, parimin “shfrytëzuesi paguan“, parimin e “rregullimit ...

Më shumë...