Ahmet Qeriqi

Lerdikion Jupaj: Mbi 5 Majin, Ditën Lavdiplote të Dëshmorëve

Kam ndjekur debatet e shumta mediatike në lidhje me Luftën Antifashiste Nacional Çlirimtare, dhe me figurën e njërit prej drejtuesve të saj, Enver Hoxhës. Në fakt e kam ndjekur këtë debat sepse nuk kisha si të bëja ndryshe, pasi këto Tv-të dhe mediat tona janë si puna e papagallit ose …

Më shumë...

Frank Shkreli: Faqe nga historia e marrëdhënieve amerikane shqiptare

  MESAZH DREJTUAR POPULLIT SHQIPTAR — 13 MAJ, 1951     Ishte viti 13 maji i Vitit 1951. Lufta e dytë Botërore kishte marrë fund më 1945.  Por Lufta e Ftohtë  që filloi   menjëherë pas mabrimit të  Luftës së dytë botërore  ishte në ashpërsim e sipër midis dy blloqeve kundërshtare — Perëndimit demokratik të udhëhequr nga Shtetet …

Më shumë...

Adil Fetahu: Hëna e Shqipërisë, një shprehje e pesimizmit

 (Ben Blushi:  HËNA E SHQIPËRISË,  Shtëpia Botuese Universitare “UET press”, Tiranë, prill 2014, fq. 141)   Simbolika e Hënës Edhepse autori i librit “Hëna e Shqipërisë”, Ben Blushi, simbolikën e Hënës në kontekst të parashikimeve të tij pesimiste për Shqipërinë e sqaron tek në eseun e parafundit (“Shqipëria po shkon …

Më shumë...

Qeveria ndihmon ata që kanë gjendje të mirë materiale, jo skamnorët që përbëjnë shumicën

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Blerand Stavileci ka marrë vendim që të subvencionojë pemëtarë me nga 300 euro për çdo hektar dhe vreshtarët me nga 1 mijë euro.   Ndarja e ndihmave në mënyrë selektive, duke lënë anash të varfrit, që përfaqësojnë shumicën e fshatarësisë së Kosovës, që …

Më shumë...

D. Shefqet Krasniqi: Shteti që shpërfillë dijen

 Nuk do mend se arsimi dhe dija, edukata dhe morali janë bazat kryesore të formësimit një individi e familjeje e prej aty më pas edhe ndërtimit të shtetit. Ndaj absolutisht nuk ka mundësi të jetë i barabartë ai që dinë, mëson, lexon e studion, me atë që nuk e përfill …

Më shumë...

Mona Agrigoroaiei: Praktika e çlirimit, aksioni dhe domosdoshmëria e konsensusit drejt bashkimit kombëtar

 Aksioni politik është strategjik dhe jo veç instrumental nga moment që është drejtuar drejt subjekteve të tjera njerëzore që si aktorë zënë hapësira politike, hyjnë në hierarki dhe ofrojnë rezistencë ose kontribuojnë në aksionin e të tjerëve. Ky aksion strategjik kërkon aftësinë e arsyetimit praktik, që antikët e quanin prudencë …

Më shumë...

RKL: Prokuroria dhe gjykatat kanë funksionuar veçmas për dënimin e luftëtarëve të lirisë

Pretendimet e disa autoriteteve dhe analistëve, madje edhe të liderëve të opozitës se gjoja për shkak të dështimit të sistemit të drejtësisë  erdhi deri te themelimi i Gjykatës Speciale kundër UÇK-së, janë pretendime paushalle, të pabazuara në fakte dhe thjesht pretendime, pas të cilave fshihet politika e ditës për përfitime …

Më shumë...

Të shtrinë UÇK, të shtrinë

Të shtrinë UÇK, të shtrinë, Koka në Bruksel, trupi në Prishtinë! Një gjyq fashist  s’ta zbehte  dot lavdinë, Lavdinë për vete, për armiqtë, mizorinë.   Të shtrinë UÇK, të shtrinë, Bijtë e ty plëngprishës, ta humbën  lavdinë, Bijtë e tu kopila ta zbehen madhështinë, Duan të të bëjnë  copa edhe  …

Më shumë...

Dr. Shefqet Krasniqi: Trekëndëshi i degradimit medial

Informimi është fuqi në vete. Në demokraci është konceptuar si fuqi e popullit apo mjet i tij për të ushtruar ndikim në rrjedhën e politikes. Për këtë, mediet janë përshkruar si institucioni i pavarur i cili duhet ta informojë publikun drejtë dhe paanshëm. Po kështu, mediet duhet ta kenë saktësinë …

Më shumë...

Mr. Lulzim Beqiri: Ku po shkojmë?!

Paradoksi që jemi duke e jetuar… Sot o kurrë kemi kushte më të mira në të gjitha sferat e jetës për të ndryshuar këtë gjendje amullie. Por, ç’jemi duke bërë se?! Sot kemi më shumë të ardhura, por më pak lumturi. Më shumë e duam jetën por nuk e jetojmë …

Më shumë...

Dr. Shaqir Shaqiri: Letër e hapur ambasadores amerikane, zonjës Jacobson

Duke mos e harruar për asnjë çast ndihmën e vendit tuaj për çlirimin e Kosovës nga hordhitë sllave, si dhe përkrahjen politike që vendi Juaj i ka dhënë atdheut tim kur shpalli pavarësinë, por i nxitur nga “lotët” e juaja që derdhët sot për grafitet në murin e kishës së …

Më shumë...

Behxhet Sh. Shala: Enciklopedistët e poshtërsive dhe marrëzive

Sllavët në përgjithësi dhe serbët në veçanti janë të njohur për fjalorin e tyre jashtëzakonisht fyes gjatë sharjeve që ua bëjnë të tjerëve. Serbët, mbase janë populli i vetëm në botë që e shajnë Zotin, Diellin, Bukën. Fëmijën e pa lindur dhe të posa lindur , djepin ku rritet foshnja, …

Më shumë...

A. Q. Gjykatat kanë dënuar dhe po dënojnë luftëtarë të lirisë, shpiket edhe një Tribunal racist

Disa procese të montuara politike kundër shqiptarëve pas luftës nga gjykatat ndërkombëtare e vendore, në Serbi, Holandë, Kosovë, Maqedoni e në Shqipëri,  prej vitit 1999 e deri më 2014, të cilat kanë pasur dhe kanë për qëllim diskreditimin e tri luftërave tona çlirimtare. BE-ja nuk është ngopur me getoizimin që …

Më shumë...

RKL: Shumica e deputetëve të Kuvendit të Kosovës u radhit kundër luftës së UÇK-së

Pas debatit të sotëm, (23. 4. 2014) në Kuvend, me  89 vota për,  22 kundër dhe 2 abstenime,  deputetët votuan për themelimin e Tribunalit kundër UÇK-së. Kundër votuan deputetët e Vetëvendosjes, deputetët e Lëvizjes për Bashkim, pesë deputetë të PDK-së dhe tre deputetë të AAK-së.  Për tribunalin votuan unanimisht deputetët e …

Më shumë...

RKL: Votimi pro Tribunalit në Kuvend do të jetë tradhti e pafalshme kundër luftës së UÇK-së

Nuk mjafton vetëm konstatimi se themelimi dhe vazhdimi i punës 10-15 vjeçare i Tribunalit kundër UÇK-së, qenka vetëm padrejtësi që po iu bëka  shqiptarëve, sepse kjo nuk është padrejtësia e parë që Evropa u ka bërë dhe po u bën shqiptarëve. Dhe përderisa konstatohet se kjo është një padrejtësi, për …

Më shumë...

Markezi i “magjisë” së letërsisë

Gabriel Garica Markez, (1927-2014) shkrimtari më i njohur kolumbian, radhitet në mesin e shkrimtarëve më të njohur të botës, jo vetëm të shekullit 20-të. Ai, në krijimtarinë e tij letrare artistike arriti ta pasqyrojë realitetin e botës kolumbiane, duke e zbërthyer magjinë shumëshekullore me realizëm, duke i dhënë dimension të …

Më shumë...