KEK
Fillimi / Dëshmorët (faqe 55)

Dëshmorët

Bashkim Sami Emini (28. 2. 1976 – 9. 8. 1998)

Sami Emini dhe  bashkëshortja e tij Remzija, nga fshati  Zotaj, ish-Vojnovc i Shtimes,  rriten shtatë bijë: Eminin, Agimin, Rrahimin, Naserin, Skënderin, Bashkimin (tani dëshmor), Ademin, Elhamen, Selveten, Zyrafeten dhe Zejnepen. Sami Emini, gjatë tërë jetës punoi për mirëqenien e familjes, duke ua mundësuar arsimimin  bijve dhe bijave, të cilëve iu ...

Më shumë...

Pesë vëllezër dëshmorë: Hysni, Avni, Veli, Lumni dhe Haki Dvorani nga Tërsteniku i Drenicës

Me rastin e aplikimit për kategoritë e luftës së UÇK-së, familja e Idriz Dvoranit nga Tërsteniku i Drenicës, ka kërkuar që pesë vëllezërve dëshmorë t’ iu njihet statusi i dëshmorit, meqë të pestit kanë qenë të angazhuar në luftën e UÇK-së, por të gjithë nuk kanë pasur armë e uniforma. ...

Më shumë...

Lec Leci, mjeku dëshmor i luftës së UÇK-së ( 1954- 1998)

Më 24 shtator të vitit 1998, ka rënë duke shëruar plagët e luftëtarëve, mjeku luftëtar i UÇK-së, doktor, Lec Leci nga  Gradica  e Drenicës. Ai ishte ndër mjekët e parë, që u kyç në luftën çlirimtare, që në fillet e saj ilegale. Ka qenë pjesëtar  e Brigadës 114 në Zonën ...

Më shumë...

Çka shkroi dëshmori, Shefqet Zeka, disa javë para se të binte në altarin e Atdheut

Dëshmori, Shefqet Zeka, student nga Prishtina, afër një muaj para se të përjetësohej për lirinë e Kosovës, më 26 gusht të vitit 1998 ka shkruar një letër, një koment politik shumë realist për situatën e asaj kohe në vend. Nga përmbajtja e letrës kuptojmë se ai i njihte jashtëzakonisht mirë ...

Më shumë...

Sabri Kiçmari dhe Sheradin Berisha: Fehmi Lladrovci dhe ideja e patriotizmit burimor

 (Në 17 vjetorin e rënies së të pavdekshmit, Femi LLadrovci) Jean Jacques Ruso ka shkruar në “Kontratën sociale” se “njeriu lind i lirë, por ai gjithkund është në pranga”. Prangat e vëna nga të tjerët nuk hiqen vetvetiu. Dhe ata që veprojnë për heqjen e tyre e meritojnë emrin e ...

Më shumë...

Gursel Sylejmani dhe Bajram Sylejmani

Edhe në këtë shtator, si edhe në shtatorët që ikën, ndiejmë obligim të bëjmë homazhe për njerëzit e lirisë, për ata që mposhtën errësirën serbe dhe për ata që bënë kthesë historike në zhvillimet politike në dhe rreth Kosovës, Gursel dhe e Bajram Sylejmanin, për Fehmi e Xhevë Lladrovcin, si dhe e ...

Më shumë...

Isa Ferizaj: Fehmi Lladovci dhe Xhevë Krasniqi-Lladrovci

Sa shpejt na ikën vitet pa Fehmi e Xhevë Lladrovcin midis nesh! Sa të rëndë hapat zvarriten në këto vite, pa heroin e përmasave të rralla, Fehmi Lladrovcin! Sa e mundimshme lufta e, rruga jonë, kur na mungon me praninë midis neshë, prej pesëmbëdhjetë vitesh, komandanti, urtësia, heroi e lavdia ...

Më shumë...

Nazmi Xhemajl Zhegrova – (25.5.1975 – 15.9.1998)

Familja Zhegrova, në Studime të Vushtrrisë ka ardhur nga fshati Lla- pashticë e Poshtme i komunës së Besianës. Kjo familje është shpërn- gulur  nga  vatrat  stërgjyshore  për  shkak të  kushteve  të  rënda ekonomike. Mirëpo, edhe në vendbanimin e ri në Stanofc të Vushtrrisë nuk pati kushte më të mira për jetë. ...

Më shumë...

Bekim Abdurrahim Maliqi – (4.6.1976 – 15.9.1998)

Në mesin e shumë familjeve shqiptare që u shpërngulën dhunshëm nga vatrat e tyre etnike shqiptare, ishte edhe familja Maliqi. Kjo familje u shpërngul nga fshati Ratkocer, sot në Serbi dhe u vendos në Batllavë, ku jeton edhe tani. Kjo familje njihet për trimëri dhe heroizëm që edhe më parë ...

Më shumë...

Enver Nebih Buqaj (20. 5. 1975 – 28. 3 1999)

Familja Buqaj e Artanës së Prizrenit, e prejardhur nga Malësia e Budakovës, luftës për çlirimin e kosovës i ka dhënë kryefamiljarin,  Nebih Buqaj e bijtë e tij, Enver Buqaj dhe Imer Buqaj. Kjo familje atdhetare me kohë ishte orientuar në rrugën e çlirimit dhe bashkimit të trojeve të Shqipërisë. Këtë ...

Më shumë...

Orhan Lan Halilaj (13.03.1979-11.08.1998)

Orhani, lindi në fshatin Gllogjan, më 13 mars 1979. Prindërit Lan e Sharke Halilaj i patën shtatë fëmijë: dy djem e pesë vajza. Orhani ishte fëmija më i vogli i tyre, siç thuhet ndryshe, sugari i nënës. Shkollën fillore e kreu në vendlindje dhe atë të mesmen e filloi në ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Në nderim dhe respekt dëshmorit të kombit, Agim Bajrami

( Nuk ka gjë më shenjtë sesa se të luftosh për çlirimin e Atdheut) Veprat heroike të Dëshmorëve tanë edhe më çartë forcojnë bindjen dhe  mendimin filozofike se  nuk ka gjë më humane se të luftosh e të përpiqesh për lirinë e popullit dhe të vendit tënd. Këtë e çmon e ...

Më shumë...

Agim Binak Çelaj (6.12.1961 – 19.7.1998)

Menjëherë pas organizimit të rezistencës së armatosur në Drenicë, të cilës i priu  familja heroike e Komandantit Legjendar Adem Jashari, gjatë  mbrojtjes së Abedin Rexhës – Sandokanit, e veçanërisht pas  varrimit të dëshmorit të kombit – mësuesit Halit Geci prej Llaushe, një pjesë e madhe e rinisë shqiptare që në ...

Më shumë...

Ali Bajram Zogaj (27.6.1972-26.7.1998)

Aliu lindi më 27 qershor 1972 në fshatin Lladroc të komunës së Malishevës. Rrjedh prej një familje të varfër , por me tradita të lashta patriotike, e cila përjetoi shumë vuajtje nga pushtuesi serbosllav. Babai i Aliut, Bajrami, qysh në rininë e hershme kishte rënë në konflikt me regjimin e ...

Më shumë...

Dëshmorët e parë të Vërrinit: Ylber Fanaj, Albrim Fanaj dhe Nexhat Fanaj, në 17-vjetorin e rënies

Malësia e Vërrinit, luftës së UÇK-së i ka dhënë shumë dëshmorë e martirë. Kjo zonë malore e kufirit, që për afër një shekull i ndante mes për mes trojet shqiptare, në vazhdimësi ka qenë e përshkuar me ndjenjën e pashuar të lirisë dhe bashkimit kombëtar nga liridashësit e këas ane. ...

Më shumë...

Ali Adem Ajeti, (1957- 1989), luftëtar emblematik i çlirimit dhe bashkimit kombëtar

Në mesin e rinistë militante të viteve 80, një vend të rëndësishëm zë edhe veprimtaria e atdhetarit dhe luftëtarit të mirënjohur Ali Ajeti, i cili me disa bashkëveprimtarë kishte krijuar njësitin gueril, i cili më vonë do të quhej “Çeta e Llapit”. Pas aksionit të suksesshëm të rinisë revolucionare, në ...

Më shumë...