Fejton

Dr. Jakup Krasniqi: 34 vjet në kërkim të sovranitetit shtetëror III

Dr. Jakup Krasniqi: 34 vjet në kërkim të sovranitetit shtetëror  III Demonstratat e vitit 1981 e nxitën Lëvizjen e Fshehtë Çlirimtare që të bënte hapin e parë të saj të madh, hapin e daljes nga ilegaliteti në legalitet. Ky hap i bërë pa dyshim që ishte një fitore e madhe …

Më shumë...

Irfan Musmurati: Xhevat Qerimi, ushtaraku i parë i Gjilanit i stërvitur në Shqipëri I

Si sot e  njëzetedyvjet më parë më 10 Janar 2015, dhembje që nuk e kemi, e krenar që e patëm shok të idealit e të veprimtarisë për liri, pavarësi, çlirim dhe bashkim kombëtar. Gjithashtu, urimet më të mira për familjen  Qerimi, me rastin e dhënjes së Dekoratës nga Institucioni i …

Më shumë...

Irfan Musmurati: Xhevat Qerimi, ushtaraku i parë i Gjilanit i stërvitur në Shqipëri II

Për shkak të aktivitetit dhe punës e obligimeve të shtuara, në fillim të Gushtit të vitit 1989, me vendim unanim u pranua  Izmi Zeka anëtar në Këshillin Drejtues të rrethit e më pas, me rekomandimin e Degës së LPRK-ës jasht vendit kooptohet edhe Nazim Zylfiu. Puna vazhdonte  me organizime të …

Më shumë...

Sheradin Berisha: Masakra e Reçakut krim i pandëshkuar I

“Nga ajo që pash nuk ngurroj të përshkruaj ndodhinë si masakër dhe krim kundër njerëzimit ! …kjo është ngjarja më trishtuese në jetën time…” – kështu ka deklaruar para gazetarëve ambasadori amerikan William Woker, ish-shefi i misionit verifikues të OSBE-së në Kosovë, më 16 janar 1999, vetëm një ditë pas …

Më shumë...

Sheradin Berisha: Masakra e Reçakut krim i pandëshkuar II

Woker: „Nga ajo që pash nuk ngurroj të përshkruaj ndodhinë si masakër dhe krim kundër njerëzimit“ Të nesërmen, më 16 janar aty rreth orës 13:30 minuta në Reçak do të shkojë ish-shefi i misionit të OSBE-së z. William Woker, për të parë nga afër këtë ngjarje të tmerrshme kriminale. z.Woker …

Më shumë...

RKL: Masakrat e regjimit kolonialist francez kundër Algjerisë dhe algjerianëve

Gjatë kohës së kolonializmit francez në vendet e Afrikës, qysh prej fillimit  të shekullit 19-të,  shume vende arabe të Mesdheut  u pushtuan nga Franca dhe u mbajtën në sundim për afër dy shekuj. Një fat të keq të robërisë kolonialiste, përveç popujve të tjerë afrikano-veriorë,  kanë pësuar sidomos algjerianë, vendi …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982. VII

Në aktgjykimin kundër të cilit po ushtroj këtë ankesë, për të arsyetuar dënimet e rënda janë përdorur mekanizma mbrojtës për akuzat qesharake që na janë ngarkuar. Sipas atyre që na dënuan, ne paskemi dëshiruar një sistem shoqëror të tipit stalinist, dogmatik, një sistem të barkut të njëjtë, një sistem pa …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982. VI

Gjithë propaganda e sotme gjoja për shpërnguljet dhe akuzat që po na bëhen për “presionet” kanë arsyen dhe logjikën e vet: Pikërisht një propagandë e tillë, siç na mëson historia jo e largët, bëhej në kohën e kolonizimit të Kosovës. Dhe tash udhëheqja jugosllave nuk e ka të zorshme të …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982. V

Nuk kemi bërë presione mbi serbët e malazezët, por mbi popullin shqiptar po bën presion një pushtet i tërë Për të mbuluar dhunën, terrorin, masakrat e presionet e veta ndaj popullit shqiptar në Jugosllavi, udhëheqja e saj përmes propagandës së vet të ndyrë po përhap lloj-lloj gënjeshtrash gjoja për presionet …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982. IV

Nuk kemi bërë vepër penale të shkatërrimit të vëllazërim-bashkimit e të barazisë së kombeve dhe kombësive Jugosllavia e re, e krijuar në bazë federative, teoria dha praktika ka treguar, se është një konglomerat artificial kombesh. Një bashkim popujsh vërtet mund të realizohet në baza të shëndosha, por vetëm atëherë kur …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982 III

Nuk jemi bejlerë e agallarë, por të thjeshtë punëtorë e fshatarë  Nuk është nder dhe forcë që një pushtet me gjithë ingranazhin e vet politik, me një propagandë të ndyrë ta shajë, ta fyejë e ti vesh lloj-lloj etiketash të poshtra një populli të tërë. Dikush si i organizuar, dikujt …

Më shumë...

Nezir Myrtaj: ANKESË Lidhur me aktgjykimin nr. 69/82 të datës 10.7.1982 II

Nuk jemi kundërrevolucionarë, nacionalistë e irredentistë, por revolucionarë marksistë-leninistë  Secili shqiptar i ndershëm që nuk pajtohet me politikën shtypëse e shfrytëzuese jugosllave, me nënçmimin kombëtar e aksionet shfarosëse, po kualifikohet si kundërrevolucionar, nacionalist e irredentist. Po mblidhen ku janë e ku s’janë shqiptarët e ndershëm, po bashkohen, po “organizohen” në …

Më shumë...

Mbrojtja drajfusiane e kërkesës “Kosova Republikë” në vitin 1982 nga i burgosuri, Nezir Myrtaj I

Analisti i mirënjohur, Nezir Myrtaj, veprimtar dhe i burgosur politik, redaktori i Radios-Kosova e Lirë gjatë luftës së UÇK-së,  pas shpalljes së aktgjykimit nr.69/82 të datës 10.7.1982, nga Gjykata e Qarkut në Prishtinë, ku ishte dënuar me 12 vjet burg, në mesin e Organizatës Marksiste-Leniniste të Kosovës, kishte  shkruar një …

Më shumë...

Emrush Xhemajli: Historiku i LPK-së, botuar në revistën “Zëri i Kosovës”, në 20-vjetorin e themelimit IV

Aktiviteti çlirimtar i LPK-së nuk ishte shuar E ndodhur përballë sfidave gjithnjë  e më të rënda LPK-ja, nuk u dha as  me rastin e fillimit të veprimtarisë organizative politike të LDK-së, meqë krerët e saj kishin llogaritur në disa nga veprimtarët e njohur të Lëvizjes, ish të burgosur politikë, të …

Më shumë...

LPK-ja, Lëvizje që artikuloi dhe realizoi kërkesën-aspiratë, “Kosova Republikë”, por që u shua nga brenda III

Krijimi i LDK-së  hapi një kapitull ndryshe  të historisë së Lëvizjes sonë Kombëtare Krijimi i LDK-së, më 23  dhjetor të vitit 1989, me ish-kuadro të Lidhjes Komuniste Jugosllave dhe të LSPPJ-së me të gjitha derivatet e saj, hapi një kapitull tjetër dhe të ndryshëm të historisë së Lëvizjes sonë Kombëtare. …

Më shumë...

LPK-ja, Lëvizje që artikuloi dhe realizoi kërkesën-aspiratë, “Kosova Republikë”, por që u shua nga brenda II

Fillet e Lëvizjes Popullore të Kosovës, nga aspekti programor bazohen kryesisht në platformën e LRBSH-së së Adem Demaçit, por ideatorët e parë te kësaj lëvizjeje, pas shpërthimit të demonstratave të marsit e prillit të vitit 1981 projektuan një platformë të re në rrethana të caktuara politike e strategjike.  Në muajin …

Më shumë...