Airport Adem Jashari
kek
MIT
mbpzhr grante
valamobile
Fillimi / Kultura (faqe 29)

Kultura

Rrëfimi i Tolstoit: Besimi në Zot

Rrëfimi i Tolstoit: Besimi në Zot

Jam pagëzuar në kishën ortodokse ruse, dhe si fëmijë jam edukuar sipas të gjitha rregullave të kësaj feje. Si në fëmijëri, ashtu edhe gjatë moshës adoleshente, vazhdimisht kam qenë i lidhur me mësimet ortodokse. Mirëpo, pasi që i mbusha të tetëmbëdhjetat, gjegjësisht kur u largova nga universiteti pas dy viteve ...

Më shumë...

Leon Tolstoj: Në afërsi me Zotin II

Leon Tolstoj: Në afërsi me Zotin II

Njohuria deri te e cila kanë arritur studiuesit, pra përmes mendjes së shëndoshë, shpie drejt refuzimit të kuptimit të jetës. Sa i përket veprës së madhe të njerëzimit, pikëpamja e tyre nuk mbështetet në logjikë. Dituria e cila nuk mbështetet në mendje të shëndoshë është besim, besim për të cilin ...

Më shumë...

Nebi Rexhepi: Nga po rrëshqet kënga shqiptare

Nebih Rexhepi

Një proverb i vjetër kinezë thotë: “kush këndon keq nuk mendon”, për  kështu nuk mendojnë disa këngëtarë bastardë, që këndojnë  tallava të cilët me prepotencën dhe paditurinë e tyre ua tejkalojnë edhe disa  politikanëve.  Muzika është  art që ndikon  thellë në shpirtin e njeriut, por  për fat të keq pas ...

Më shumë...

Arben Duka: Në Tetëdhjetë e Pestën, Enveri ka vdekur, po dhe ora jonë, fiks aty ka mbetur!

Arben Duka

Kurrë s’kemi pasur, një kohë të artë, ndaj vulë e mjerimit, na nxin përmbi hartë!   Shqipëria jonë, sot e prej fillimit, ka qenë në pragun, e falimentimit!   Varfëri pa fre, në fushë e në mal, sot Migjeni i Madh, është kaq aktual!   Është kaq aktual, ky yll ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Edhe një monografi për Normalen e Prishtinës

Adil Fetahu

(Abaz Osmani – Sejdi Gashi – Idriz Gashi: Shkolla Normale e Prishtinës,“50-vjetori i brezit 1966/67 – Monografi)   Vjetëve të fundit është bërë një praktikë e mirë dhe e pëlqyeshme, që po shkruhen e botohen monografi për subjekte të ndryshme, e më së tepërmi për shkollat dhe gjeneratat e shkollarëve. ...

Më shumë...

Vaso Pasha: Shqyptarë me vëllezër jeni tuj u vra, ndër një qind çeta jeni shpërnda!

Vaso Pasha: Shqyptarë me vëllezër jeni tuj u vra, ndër një qind çeta jeni shpërnda!

Poezia e Vaso Pashë Shkodranit: “O moj Shqypni e mjera Shqypni” me të drejtë është vlerësuar si Manifest ideor i programit të Rilindjes Kombëtare Shqiptare. Thirrja, që rilindësi i mirënjohur iu drejtonte shqiptarëve për bashkim, unitet dhe rizgjim kombëtar, ka mbetur thirrje programatike që i ka shërbyer dhe iu shërben ...

Më shumë...

Fjala e prof. dr. Ismet Salihut në përurimin e librit: “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit

Fjala e prof. dr. Ismet Salihut në përurimin e librit: “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit

Më lejoni që sot, në sallën e bibliotekës Kombëtare, në këtë tempull të dijes e cila e simbolizon edhe kulturën, arsimin dhe shkencën e Kosovës, që në emër të Institutit për Hulumtimin e Krimeve të Luftës, të bëjmë promovimin e monografisë që i kushtohet masakrës së Reçakut.  Çdo promovim i ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Libri, “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit”, u botua edhe në gjuhën angleze

Ahmet Qeriqi

(Fjala e Ahmet Qeriqi,  redaktori i librit, Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit, mbajtur më 14. 9. 2017, me rastin e përurimit) Sot, këtu para jush,  flas në emër të kolegjiumit të Redaksisë së botimit të parë të librit, “Masakra e Reçakut krim kundër njerëzimit” meqë lënda e prezantuar në ...

Më shumë...

Ruzhdi Jashari: Reçaku i historisë dhe i themeleve të lirisë

Ruzhdi Jashari

(Me rastin e përurimit të monografisë, Masakra e Reçakut- Krim Kundër Njerëzimit, 14.09.2017.) Nuk harrohen kurrë ditët e martirizimit të qytetarëve të Reçakut më 15 janar të vitit `99. Nuk harrohet as një ditë e asaj kohe, e luftimeve të pabarabarta në mes të luftëtarëve të UÇK-së dhe forcave të ...

Më shumë...

Fetnete Ramosaj: “Masakra e Reçakut…” – libër i dëshmive të dorës së parë

Fetnete Ramosaj

(Përkitazi me botimin e monografisë “Masakra e Reçakut – Krim kundër njerëzimit”, grup autorësh, në gjuhën angleze dhe ribotimin në gjuhën shqipe nga Instituti për Hulumtimin e Krimeve të Luftës, Prishtinë, 2017.) Monografia “Masakra e Reçakut – Krim kundër njerëzimit”, grup autorësh, është libër i dëshmive të dorës së parë ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Pse populli hebraik është populli më i përparuar në botë?

Adil Fetahu: Pse populli hebraik është populli më i përparuar në botë?

Një historik i shkurtër, i historisë së gjatë të Izraelit Historia e Izraelit është e gjatë, së paku mbi 4000 vjet. Prej tyre, dy mijë vjetët e para ishin shtet, ndërsa dy mijë vjet pas tyre e humbën shtetin, u shpërndanë nëpër botë, por ruajtën qenien e tyre fizike, krijuan ...

Më shumë...

Përzgjidhen këngët për edicionin e 29 të festivalit “Zambaku i Prizrenit 2017”

Përzgjidhen këngët për edicionin e 29 të festivalit “Zambaku i Prizrenit 2017”

Juria e organizatorit të festivali “Zambaku i Prizrenit” në përbërje: Xhevdet Gashi, Besnik Krajku, Krist Lekaj dhe Osman Goranci (për tekst), ka përzgjedhur  këngët që do të jenë pjesë e edicionit të 29 të festivalit të këngës së vjetër qytetare “Zambaku i Prizrenit”.  Drejtori i Studio Helix, Istref Krasniqi njofton ...

Më shumë...

Idajet Jahaj – RRETH HIMNIT TË ÇAMËRISË

cameria

Sot me 09.09.2017, ditë e diel, kemi një lajm shumë të rëndësishëm për kombin, e veçmas për Çamërinë. Qeveria e Republikës së Çamërisë, pas zgjedhjes së Qeverisë së Re, për herë të parë realizon dy vepra historike: Kushtetutën dhe Himnin e Republikës së Çamërisë. Të dyja këto vepra janë realizuar ...

Më shumë...

Elife Luzha: Katër poezi nga përmbledhja poetike, “Mos ma vrisni lotin”

Elife Luzha

  PRAPASKENAT Gjithçka rrjedh nga padukshmëri e dukshme Trillime errtane tejbartin pakuptimësi Hulli të përhumbura arenave shtillen Duke kurdisur komplote tinëzare Shenjëzuar kanë qenien time   TURBULLIRË Fushave blerore Mjegullturbullta shtrirë Fijëza të zbehta drite Mezi çajnë ajrin Shikimi i hinktë tretet Hapësirave të mugëta Kudo erë myku e bloze Klithje ...

Më shumë...

Prof. Dr. Bardhosh Gaçe: “Ikja e madhe”, një rrëfim i trishtueshëm për emigracionin shqiptar

Prof. Dr. Bardhosh Gaçe: “Ikja e madhe”, një rrëfim i trishtueshëm për emigracionin shqiptar

Publicisti i njohur, Albert Z. Zholi, është autori i mbi njëzet librave që nga poezia, proza, romani, monografia, publicistika etj. Në jetën e një krijuesi një numër i tillë nuk është pak, për më tepër që autori është i një moshe të re dhe në kulmin e krijimtarisë së tij. ...

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: LISTA N’ BELIGRAD

Jusuf Zenunaj

Lista n’Beligrad shkoi ta marrë bekimin me votat e saj të drejtojë Prishtinën. Një shekull e më shumë të pushtuar ishim, në sofër e në fushë, në shkollë , fabrikë e n’gjumë, në tokë e në ajër, në oborr edhe në varre, si ora serkisof, , me pare e papare ...

Më shumë...