Analiza

Adil Fetahu: ZHURMA PËR “NON-PAJPER-in”

Adil Fetahu

Ka disa ditë që në mediat serbe, kroate, boshnjake, por edhe në ato sllovene, është ngritur zhurmë e madhe lidhur me një të ashtuquajtur”Non-paper” diplomatike (letër diplomatike që s’ekziston), për gjoja ndryshimin e kufijve mbi baza etnike të disa shteteve të dala nga ish-Jugosllavia. Për çka është fjala në të …

Më shumë...

Mr. Eroll Sejdiu: Të shkruajmë shqip

Mr. Eroll Sejdiu: Të shkruajmë shqip

Bukurinë e një teksti të shkruar ia jep jo aq leksiku sesa sintaksa e tij, lidhja e fjalëve në sintagma, e këtyre në fjali të thjeshta dhe e fjalive të thjeshta në fjali të përbëra sipas rregullave sintaksore të shqipes, mënjanimi i fjalëve parazite që nuk i shtojnë gjë të …

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: PROFESOR SERVET PËLLUMBI FILOZOF, SOCIOLOG DHE POLITIKOLOG PLURALIST       

Skender Demaliaj

Pas viteve `90 Profesor Servet Pëllumbi ka qenë tepër aktiv në politikë dhe në botime shkencore. Çdo vit ka dalë para lexuesit me libra, analiza, refleksione për filozofinë, sociologjinë dhe politikën.      Veprat e tij janë:   Ç’është Feja (1962) Formimi i filozofisë marksiste (1981) Fjalori i Filozofisë (1974, 1983) Nga …

Më shumë...

Xhemajl Pllana: Helmimet e nxënësve të shkollave të mesme në Kosovë – pranverë, 1990

Xhemajl Pllana: Helmimet e nxënësve të shkollave të mesme në Kosovë – pranverë, 1990

HELMIMI I NXËNËSVE SHQIPTARË, ISHTE VEPËR E “AKTORËVE TË KANËS”APO ISHTE  VEPËR KRIMINALE E STRUKTURAVE TË ORGANIZUARA SHTETËRORE SERBO JUGOSLLAVE E CILA MBETI E PANDRIQUAR  DHE E PANDËSHKUAR NGA DREJTËSIA BASHKOHORE BOTËRORE E mora për detyrë që të shkruaj sado pak për trajtimin e një prej krimeve më makabre të …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Gjuha shqipe për ne shqiptarët është gjuhë e zemrës

Isuf Ismaili

( Disa fjalë zemre për bashkatdhetarët shqiptarë në mërgim) Të nderuar prindër të fëmijëve shqiptarë, të dashur vëllezër e motra, së pari ju lutem si vëllai i juaj, por edhe si një mësues i gjuhës së shenjtë, gjuhës shqipe, t’ i lexoni këto që kam shkruar dhe ta vini dorën …

Më shumë...

Shkolla Normale dhe Shkolla Teknike e Prishtinës ishin baza të fuqishme atdhetare në vitin 1981

Shkolla Normale dhe Shkolla Teknike e Prishtinës ishin baza të fuqishme atdhetare në vitin 1981

Në objektin e Shkollës Normale, në Prishtinë, në vitin 1981, përveç Akademisë Pedagogjike-cikli i ulët, zhvillonin mësim  edhe disa paralele të shkollës së mesme teknike. Në këto dy shkolla kanë vepruar edhe dy organizatat të fshehta atdhetare: Grupi-Marksist Leninist i Kosovës, dhe organizata e quajtur: Partia Komuniste Marksiste Leniniste e …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Ngjarjet e vitit 1981 në shkrimet e autorëve të huaj

Jakup Krasniqi: Ngjarjet e vitit 1981 në shkrimet e autorëve të huaj

(Politika e dorëzimit, e pritjes apo e kundërshtimit të aksionit kurrë nuk çon në fitore. Kush ka frikë, ka me vete humbjen, kush qëndron i patundur ka me vete fitoren. LIRI PA GJAK NUK KA.” Hasan Prishtina)      Qëndrimet mohuese për Demonstratat e vitit 1981, gjithnjë, si dje edhe sot …

Më shumë...

Mehmet Musa: Kujtime nga demonstratat e protestat e Marsit dhe Prillit të vitit 1981

Mehmet Musa

Dite e mërkurë,  1 prill 1981  Ishte dita kur u thyen vargonjtë e“ bashkim-vëllazërimit „ me sllavet e jugut. Dita e enjte e 26 marsit 1981 dhe ngjarjet e asaj dite u shpërndanë si rrufeja ane kënd trojeve te Shqipërisë natyrale.  Gjaku qe u derdh ate dite qoi peshe zemrën …

Më shumë...

Edi Rama: Shqipëria është një parajsë, që duhet transformuar

Edi Rama:

Kryeministri Edi Rama, gjatë një takimi me të rinjtë në Librazhd, u ka bërë apel të rinjve të mos lejojnë të ndizet zjarri marrëzisë së një njeriu që me skemën më jep një votë të jap dy, përvëlojë një komb. Sipas Ramës, Shqipëria është një parajsë, që duhet transformuar. “Shqipëria …

Më shumë...

RKL: “Republika e tretë e Kosovës” dëshiron t’ i fitojë zgjedhjet edhe në Shqipëri, për ta “ribërë” atë

RKL: “Republika e tretë e Kosovës” dëshiron t’ i fitojë zgjedhjet edhe në Shqipëri, për ta “ribërë” atë

Krahasimi, që po iu bëhet përpjekjeve të Albin Kurtit për të krijuar në Shqipëri një Listë të Vetëvendosjes, në analogji me Listën Serbe, në Kosovë,  qëndron për nga forma po jo nga përmbajtja, sepse as është Albin Kurti, Aleksandër Vuçiq, as është Edi Rama  përfaqësues i një shteti sikur është …

Më shumë...

Ahmet Jashari: “Sherifja” e Shtetit pa ushtri!

Vjosa

Në 22 – vjetorin e Betejës së Koshares, presidentes së vendit, Vjosa Osmanit, njëherit komandante e përgjithshme e Forcave të Armatosura, i kujtohet Brigada 138, që mban emrin e heroit, Agim Ramadani, por jo edhe i formacionit ushtarak në kuadër të të cilit ka vepruar kjo Brigadë. Në postimin e …

Më shumë...

ISA FERIZAJ: ENVER HOXHA, i madhi i epokës lavdi-mbuluar që ndrin përtej vdekjes I

ISA FERIZAJ: ENVER HOXHA, i madhi i epokës lavdi-mbuluar që ndrin përtej vdekjes I

          Ja, erdhi edhe ky prill pranveror! Natyra zë e rikap fillin e jetës, për ta rizgjuar atë e, për ta shtyrë drejt shperthimit të të gjitha vlerave dhe mrekullive të saj. Por tek nëna Shqipëri, prilli, tash 36 vite me radhë vjen kokulur, i brengosur, zemervrarë e sypërlotur. Vjen kështu …

Më shumë...

ISA FERIZAJ: ENVER HOXHA, i madhi i epokës lavdi-mbuluar që ndrin përtej vdekjes II

ISA FERIZAJ

Enver Hoxha, si prijës e mësues i kombit, si besnik e mbrojtës i Mëvetësisë e i sovranitetit të Shqipërisë, si mbrojtës i pjesës së kombit e i trojeve të tij, jashtë kufijve politik të Shqipërisë politike, u ngrit e u rrit si një obelisk njerëzor me përmasa deri edhe mbinjerëzore …

Më shumë...

Dikujt në Shqipëri por edhe në Kosovë, vërtet i ka ikur truri, andaj e sheh botën me kokëposhtë e këmbë hava

Rreth 400 mijë emigrantë vijnë për pushim në Kosovë, gjatë sezonit të verës

Alarmet e brithmat e disa opinionistëve në Shqipëri për gjoja “ikjen e trurit”  nga vendi, në radhë të parë nuk kanë të bëjë me realitetin faktik, por me manipulim, dezinformim, sharje e fyerje të kombit dhe të gjithë atyre që qëndrojnë në vend,  dhe, nuk marrin rrugët e botës. Propagandimi …

Më shumë...

Vangjel Sako: O Ilir Meta, ia ke bërë vetes, s’ta var më njeri “torbën”

Ilir Meta

Njeh historia shqiptare burra shteti që me një thirrje kanë ngritur popullin në këmbë për interesat kombëtare. 25 vjet pa ndërprerje i madhi Skënderbe nuk e ndau shpatën e mprehtë nga dora jo vetëm për të ruajtur të paprekur kufijtë shqiptarë, por duke u bërë barrikadë edhe për Europën mbarë. …

Më shumë...

M. Simmons: Përmirësimi i sundimit të ligjit në një vend që ka dalë nga tmerret e luftës nuk ishte qëllim i EULEX-it as i Gjykatës Speciale

RKL: Kush i ka shpërfillur dhe po i shpërfillë deklaratat e ish-kryetarit i bordit të gjyqtarëve të EULEX-it, anglezit, Malcom Simmons?

Gjykatësi britanik, Malcolm Simmons, ish-shef i Gjykatësve Ndërkombëtarë të BE-së prej vitit 2014-2017, me një analizë të publikuar në “The Washington Times”, ka thënë se EULEX-i dhe gjykatësit e Dhomave të Specializuara, që vijnë prej vendeve të ndryshme të BE-së, duhet të ndalen. Ai ka thënë se gjithçka në lidhje …

Më shumë...