kek
mbpzhr 2018
Airport Adem Jashari
MIT
Fillimi / Lajmet (faqe 1708)

Lajmet

Ahmet Qeriqi: Flamurtarët e parë të Republikës së Kosovës

  …Shpërthim i fuqishëm i revoltës, në Besi, më 2 prill 1981, kapja e armëve, ndalimi i rezervistëve, çarmatosja e tyre, rrëmbimi i armëve dhe i municionit, vendosja e barrikadave nëpër   rrugë, djegia e një kamioni të rezervistëve,  që kishte material për aktivitet luftarak fushor, përmbysja e veturave, gjuajtja drejt ...

Më shumë...

( 1. 9. 2007) KADRI REXHA: SULMI KUNDËR AKADEMIKUT REXHEP QOSJA ËSHTË AKT I DËNUESHËM DHE FAJ I PAFALSHËM

  Me hidhërim të thellë u bashkohem forcave përparimtare shqiptare, të cilat, me të drejtë, e dënojnë sulmin e rëndë që Akademikut Rexhep Qosja iu bë më 29. 8. 2007 nga Ministria e Arsimit të Kosovës.Sulmi kundër Akademikut Rexhep Qosja është sulm vandal kundër kritikut të shquar letrar, kundër eseistit ...

Më shumë...

Prof. Dr. Muhamet Pirraku: Përcaktimi për çlirimin me çdo mjet

  Fjala hyrëse në veprën: “Për kauzën shqiptare 1997-1999, të Prof. Dr. Muhamet Pirrakut, Prishtinë 2000, fq.9-30. Kurrë dhe në asnjë moment nuk kam menduar se Çështja shqiptare, dhe Problemi i Kosovës brenda saj, mund të zgjidhen pa një luftë me përmasa gjithëkom¬bëtare. Këtë frymë e kam futur, në mënyrë ...

Më shumë...

Shqiptarët nuk mund të kenë dy shtete në Ballkan, ndërsa sllavët mund të kenë sa të duan

  Fillimi i bisedimeve mes grupit negociator të Prishtinës dhe Beogradit po afron, ndërsa divergjencat dhe mospajtimet e të dyja palëve, lidhur me përkufizimin e statusit të Kosovës dita ditës po thellohen. Derisa ekipi negociator i Kosovës vërtitet drejt rrethit të mbyllur, duke ngulur këmbë vetëm në pavarësinë e Kosovës, ...

Më shumë...

Vazhdon zija politike në Kosovë

  15 ditët e zisë politike në Kosovë po nxjerrin në sipërfaqe mbetjet e mentalitetit profan, me pretendime që nga praktika si i tillë të përfitohen sa më shumë favore politike, kësaj radhe në emër të kryetarit të ndjerë, Ibrahim Rugova.Rugova për të gjallë të vet kishte treguar një kujdes ...

Më shumë...

11 marsi i vitit 1981 shënoi epokën e rikthimit të shqiptarëve në identitet të mirëfilltë kombëtar

  Demonstratat gjithëpopullore të Marsit dhe Prillit të viti 1981, shënuan kthesën vendimtare të ndarjes definitive të shqiptarëve të robëruar nga ish-RSFJ. Kërkesa për krijimin e një republike të shqiptarëve në Jugosllavi, shtrohej si nevojë strategjike e kohës, për të ruajtur identitetin kombëtar të shqiptarëve dhe për të krijuar parakushte ...

Më shumë...

Nëse Kosova shpallet e pavarur, Serbia merr pjesën e “vet” sipas planit të Ahtisarit ( Koment i RKL-së)

Sesa i rrezikshëm dhe perfid për të ardhmen e Kosovës është plani i Ahtisarit, kjo u zbulua edhe nga i ashtuquajturi ministër i Beogradit për Kosovën, Samarxhiq, i cili duke komentuar mundësinë e shpalljes së pavarësisë së Kosovës ka deklaruar se me rastin e një veprimi të tillë organet serbe ...

Më shumë...

Nezir Myrtaj: Diçka përsëriti amerikani Bërns!

  Në shtypin slloven, u botua intervista e njërit prej shtyllave të piramidës së diplomacisë amerikane, Nikolas Bërns. Në këtë intervistë ai foli edhe për çështjen e Kosovës, si një problem ende i hapur në rajonin e Ballkanit. Veç tjerash, Bërns ripërsëriti mbështetjen amerikane ndaj qëndrimeve politike të Grupit të ...

Më shumë...

Kur shajnë dhe fyejnë “botasotistët”

  Zija 15 ditë për kryetarin Ibrahim Rugova ka nxjerrë në sipërfaqe jo vetëm mospajtimet dhe divergjencat, por edhe armiqësitë e vjetra e të reja mes grupeve dhe ithtarëve të botëkuptimeve të ndryshme politike dhe ideologjike.Tashmë dihet se fillimisht ishin shpallur vetëm 5 ditë zi për kryetarin e vdekur nga ...

Më shumë...

Himnizuesi i krimeve të Karaxhiqit në Srebernicë, dalldis marrëzisht shpirtrat e jo pak shqiptarëve në Tiranë

  Bota, ta themi kushtimisht, kulturore e Tiranës në veçanti, po i thur himne lavdie këngëtarit serb, Goran Bregoviq, njërit ndër frymëzuesit më të egër dhe më antinjerëzor të luftës kundër myslimanëve dhe kroatëve në Bosnje e Hercegovinë, në Kroaci dhe në Kosovë. Dhe, duket jo pak e habitshme, kur ...

Më shumë...

Një vendim i cilësuar historik (!) si nga Prishtina ashtu dhe nga Beogradi

Rekomandimet që dolën nga mbledhja e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, mbajtur ditë më parë në Nju Jork, për fillimin e bisedimeve lidhur me përkufizimin e statusit të vendit tonë, në Qeverinë e Kosovës u mirëpriten me eufori, duke e cilësuar vendimin, si historik. Po kështu, këtë vendim e ka ...

Më shumë...

Nezir Myrtaj: Për kë bie kambana?

  Spanjolli Havier Solana, shef i Politikës së Jashtme të Bashkimit Evropian, më 6 dhjetor, pas vizitës në Beograd qëndroi edhe në Prishtinë. Qëllimi i ardhjes së Solanës në Kosovës ishte i vetëkuptueshëm. Pra, për ta trimëruar dhe përpunuar moralisht të ashtuquajturin Grup Negociator, për sfidat që e presin në ...

Më shumë...

Kush kundërshton krijimin e dy shteteve shqiptare në Ballkan?

Bisedimet e para zyrtare në mes grupit negociator të Prishtinës dhe Beogradit tashmë kanë ndodhur, ndërsa divergjencat dhe mospajtimet e të dyja palëve, lidhur me përkufizimin e statusit të Kosovës dita ditës po thellohen. Derisa ekipi negociator i Kosovës vërtitet drejt rrethit të mbyllur duke kërkuar mëvetësinë si maksimum, serbët ...

Më shumë...

Hektarët e tokës pa zot të Kosovës

  Plani i decentralizimit tashmë e ka stagnuar procesin e bisedimeve të filluara në Vjenë të Austrisë, mes palëve negociuese të Prishtinës dhe Beogradit. Përderisa të dyja palët qëndrojnë të patundur në planet e veta, parashihet që në takimin e katërt të fillojnë negociatat për çështjen kryesore, atë të qytetit ...

Më shumë...

Nezir Myrtaj: Mësuesi përballë obskurantizmit qeveritar

Greva katërjavore e mësuesve të Kosovës, e mbititulluar si greva e dinjitetit, duket qartë se ka qitur në sipërfaqe faktin që shpjegon një realitet tepër të hidhur: realitetin se mësuesi ynë, ai që historikisht është cilësuar si pishtar i diturisë e i përparimit universal njerëzor, sot është bërë pasqyrë e ...

Më shumë...

Faton Mehmetaj: Serbia pretendon ta bartë krizën e brendshme në Kosovë

  Të gjithë e dimë se pas normës juridike qëndron shteti, e kjo Kosovës i ka munguar qe sa kohë. Ka gati dhjetë vjet që Mitrovica përballet pothuajse me të njëjtat probleme. Madje, gjatë shkurtit të vitit 2000, serbë të organizuar e të armatosur vranë 13 civilë shqiptarë, në mesin ...

Më shumë...