Analiza

Fatmir Arifi-Presheva: Dinamikat e zhvillimeve globale dhe paradoksi i Organizatës së Kombeve të Bashkuar

Fatmir Arifi: Tri lëvizje për një unifikimin evropian

Fundi i shekullit XX dhe fillimi i shekullit XXI u shoqëruan me dinamika të mëdha në nivel global. Në kuadër të këtyre dinamikave ndodhën ndryshime gjeopolitike, gjeostrategjike dhe gjeoekonomike që ishin si pasojë e evoluimit të mendimit politik. Sot, i gjithë debati po shtrohet në mes të vendosjes së një …

Më shumë...

Agim Vuniqi: Për një raport tjetër fare nga ai i Dick Martit

Agim Vuniqi

Terrorizmi global, Serbia eksportuese e terrorizmit Logjika terroriste e ndërtuar dhe e kultivuar nga shteti bekohej dhe vazhdimisht kishte mbështetje nga Kisha Ortodokse Serbe duke i dhënë asaj karakter politik dhe fetar ku ortodoksizmi serb rivalorizonte qëllimet një shekullore të “Dorës së Zezë” që në fokus kishte pansllavizmin dhe Serbinë …

Më shumë...

Frank Shkreli: Riatdhesimi i eshtrave të Mid-hat Frashërit një përcjellje dinjitoze nga Nju Jorku

Frank Shkreli

Të shtunën që kaloi, më 10 Nëntor, 2018, në Nju Jork, më saktësisht në Qendrën Nënë Tereza, pranë Kishës Katolike Shqiptare Zoja e Shkodrës, u zhillua ceremonia për riatdhesimin e eshtrave të Mid’hat Frashërit.  Ishte ky një organizim, që u bë i mundur nga një vendim, marrë nga qeveria e …

Më shumë...

Mr. Lulzim A. Beqiri: Kursimet e qytetarëve të Kosovës

Mr. Lulzim A. Beqiri

Ekonomia e Kosovës funksionon sipas ekonomisë së tregut dhe konkurrencës së lirë, siç parashihet me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, prandaj edhe sektori i bankave komerciale ka një kontribut të patjetërsueshëm në procesin e zhvillimit ekonomik të Kosovës, ndonëse ka operuar me kamata enorme prapëseprapë duhet të respektohet lidhur me …

Më shumë...

Dritan Hila: Pse duhet diskutuar për Mit’hatin?

Dritan Hila

Në fillim të vitit 2014, qeveria krijoi një grup pune ndër-ministror që do të merrej me përkujtimin e 70 vjetorit të çlirimit të atdheut. Unë përfaqësoja ministrinë e mbrojtjes. Organizatorët dhe ideatorët,  që në përgjithësi janë  tipa që, siç i ka qejf Rama, janë sipërfaqësorë dhe jashtë profilit, propozuan që …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Askund peshku i vogël nuk e ha të madhin

Krasniqi: Prokuroria e Dhomave të Specializuara, shpirtin e bazamentin e Kosovës, UÇK-në, po e quan ndërmarrje kriminale?!

Në Kosovë vite me radhë e kemi dëgjuar gabimisht një shprehje figurative: “Kapjen e peshqve të mëdhenj”! Fjala ishte dhe është për kryesit e krimeve të mëdha ekonomike e politike, të cilët duhej të dënoheshin nga Sistemi i Drejtësisë! I cili sistem pas luftës çlirimtare as edhe një herë nuk …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Gjuha të cilën e zgjedhë Kosova për normalizim marrëdhëniesh, nuk e kupton Serbia

Krasniqi: Prokuroria e Dhomave të Specializuara, shpirtin e bazamentin e Kosovës, UÇK-në, po e quan ndërmarrje kriminale?!

Romakët e vjetër e kanë një shprehje: “Të gjitha rrugët të çojnë në Romë”. Ndoshta kjo shprehje na ndihmon për të parë, se ku po na çojnë të gjitha raportet (rrugët) e bisedimeve politike të gjashtë-shtatë viteve të fundit në mes Kosovës e Serbisë të zhvilluara me ndërmjetësimin e Brukselit …

Më shumë...

Mr. Lulzim A. Beqiri: Koha e prodhueseve e vendimi i qytetarëve

Mr. Lulzim A. Beqiri: Pse po reklamohen produktet serbe në Kosovë

Prodhuesit e Kosovës, edhe pse të paktë në numër në vazhdimësi janë përballur me pengesa të shumta sa i përket konkurrencës së brendshme. Kjo për faktin se vendet fqinje, e sidomos Serbia ka eksportuar produkte të ndryshme pa paguar asnjë taksë. Kjo ka bërë që ato produkte të dominojnë në …

Më shumë...

Agim Sylejmani: Rritja e Universitetit të Prizrenit me kuadro kredibile

Universiteti i Prizrenit “Ukshin Hoti”

Përkundër vështirësive materiale, konsolidimit të kurrikulave, realizimit të hulumtimeve dhe stafit mësimor-akademik që përcjellin rritjen e  UPZ, sikurse edhe universitetet tjera kosovare, janë inkurajuese rezultatet e disa kuadrove të reja. Këto ditë Universitetit të  Prizrenit, Fakultetit të  Shkencave Kompjuteristike iu shtua edhe një doktor i shkencave teknike. Fjala  është për …

Më shumë...

Prof. dr. Hakif Bajrami-Xhakja: Nuk ka pasur dhe nuk do të ketë kurrë, komb kosovar

Hakif Bajrami

Çka është mjaft, mjaft është, Kosova duhet të shpallet e pavarur dhe sovrane, pat shpërthyer Presidenti i SHBA XORXH  W. BUSH më 10 qershor 2007 në  Shqipëri. Çka është mjaft, mjaft është, nuk ka “komb kosovar”, argumenton Kushtetuta e Republikës Kosovës. Por për një lagje shkrolgjijësh gazetarucë (Nexhmedin Spahiu, Halil …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Plaka, Del Ponte, apo dështimi profesional-njerëzor dhe intelektual i një prokuroreje

Jakup Krasniqi

Plaka, Carla del Ponte, gjeja e parë, për të cilën  do të duhej të sqaronte opinionin evropian e botëror është: Pse është formuar Tribunali i Hagës për ish Jugosllavinë? Për shkak të Kroacisë, Bosnje e Hercegovinës e të Kosovës apo për shkak të politikave të krimit e të gjenocidit të …

Më shumë...

Sylejman Krasniqi: Po vazhdon çarja e Lisit nga pyka e vet

Sylejman Krasniqi

(Me rastin e botimit të “Fjalorit Enciklopedik i Kosovës” nga ASHAK Para katër vitesh e pata përpilua një shkrim me, përafërsisht, të njejtin titull ( “Lisi çahet vetëm nga pyka e vet” të botuar në “Epokën e Re” të datës 19 gusht 2014) dhe me shpresën se tema e shkrimit  …

Më shumë...

J. Krasniqi: Gjuha në Foltoren e demokracisë duhet të jetë shembull i kulturës kombëtare për komunikim e marrëveshje!

Jakup Krasniqi

Shekulli XXI, për ne shqiptarët e Kosovës është shekulli i Lirisë, i Pavarësisë dhe i Demokracisë se tranzicionit. Është krejt e natyrshme, që  populli ynë, për dy dekadat e lirisë, e një dekadë të pavarësisë të kërkojë që t’i kompensoi shekujt e demokracive perëndimore, por kjo nuk behej dot, e …

Më shumë...

Si ndodhi që Kuvendi i Kosovës ia mori “bukën” Teatrit Kombëtar dhe disa TV-serive amorfe të humorit?

Kuvendi i Kosoves

Duket paksa paradoksale, por skenat e përditshme që i shohin qytetarët e Kosovës gjatë seancave të Kuvendit, janë përplot me skeçe banale e arrogante, dhe, për nga gjuha e ndragur, nuk i gjen dot as në fjalorin e serive humoristike të tri televizioneve të Kosovës, ku aktorët,  në mungesë të …

Më shumë...

Dr. Nuri Dragoj: Spiunët që financohen nga Serbia e Greqia nuk publikohen sepse nuk lejojnë këto dy shtete

Dr. Nuri Dragoj

Plot 20 vjet më parë, në parlamentin serb iu kërkua Millosheviqit të pakësonte financimet e fshehta në Shqipëri, por ai u përgjigj se po të mos ishin ato 40 milionë dollarë me të cilat paguhen 6 mijë vetë, Shqipëria nuk do të ishte në atë gjendje, që Serbia mund ta …

Më shumë...

Hydajet Hyseni: Padrejtësi të një drejtësie të padrejtë

Hydajet Hyseni: Padrejtësi të një drejtësie të padrejtë

Vrasja mizore dhe zhdukja misterioze e trupit të gazetarit disident Xhamal Khashoggi po trazon, me të drejtë, opinion ndërkombëtar gjithandej dhe, si rezultat, me sa duket, rasti po ndërkombëtarizohet dhe po nis të zbardhet kurse lëmshi i ndërlikuar po zhvillohet. Në mënyrë të ngjashme qe reaguar edhe në rastin e …

Më shumë...