Kultura

Shkruan Adil Fetahu: Urtësia popullore, origjinale në veprat e Zeqir Lushajt

Adil Fetahu

Veprat e Zeqir Lushajt nuk janë për një lexim, e pastaj t’i mbulojë pluhuri në raft. Ato asnjëherë nuk marrin pluhur, pasi merrën në dorë dhe kalojnë dorëpasdore, lexohen e rilexohen me ëndje, qoftë proza a poezia. Dhe sa herë i lexon, vërenë thellësinë e mendimit, fuqinë e mesazhit dhe …

Më shumë...

Lorita Ismaili: Këshilli i Mësimit Plotësues në Gjuhën Shqipe në Bavari zgjodhi Kryesinë e re

Lorita Ismaili: Këshilli i Mësimit Plotësues në Gjuhën Shqipe në Bavari zgjodhi Kryesinë e re

Më 23. 4. 2017 në Mynih-Bavari të Gjermanisë në prani të mësueseve dhe mësuesve, Këshillit të prindërve, Shoqatave dhe përfaqësuesve të bizneseve që jetojnë dhe veprojnë në Bavari, u mbajt Kuvendi Themelues për Mësim Plotësues në Gjuhën Shqipe. Në Kuvend të pranishëm ishin Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë së …

Më shumë...

Xhemajl Pllana: Dëshmorit të kombit, Mustafë Shyti

Mustafë Shaqir Shyti (10.10.1945 - 22.9.1998)

Tani për çudi,  këtu i shtrirë hesht, Ti, As gaz, as jetë,  te ky varr nuk duket, Dua të flas me ty, por gjuha mu ka ngri, Ti nuk ke vdekur Mastafë,  i  gjallë je Ti..   Të kujtoj në Normale, nxënës me flamur në gji, Kur shpirtin ta kishte …

Më shumë...

Ndahet nga jeta ‘Paganini i çiftelisë shqiptare’, “Artisti i Popullit”, Ndue Shyti

Ndahet nga jeta ‘Paganini i çiftelisë shqiptare’, “Artisti i Popullit”, Ndue Shyti

Artisti shumëdimensional, instrumentisti, dirigjenti, krijuesi popullor, ‘Paganini i çiftelisë shqiptare’,  Ndue Shyti është ndarë sot nga jeta në moshën 83 vjeçare. I  nderuar me titullin “Artisti i Popullit” dhe “Nderi i Kombit” , Ndue Shyti u cilësua edhe si ‘Mbret i çiftelisë’, përmes së cilës prodhoi deri edhe në simfoni, …

Më shumë...

Mic Sokoli dhe Sefë Kosharja në këngët e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Mic Sokoli dhe Sefë Kosharja

Figura e Sefë Koshares zë vend me rëndësi në ciklin e këngëve historike të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Edhe populli liridashës e ka ruajtur kujtimin për trimin e Lidhjes, veteranin e Plevnës, nizamin që kishte humbur syrin në Plevne ndërsa e kishte varur Dervish Pasha më 2o  prill të vitit …

Më shumë...

Dr. Skënder Demaliaj: Profesor Hamit Beqja – miku dhe edukatori i të gjithëve

Dr. Skënder Demaliaj: Profesor Hamit Beqja – miku dhe edukatori i të gjithëve

(Refleksione rreth botimit të veprave të tij në gjashtë vëllime, përgatitur nga Prof. Dr. Kosta Barjaba) E them me bindje, nisur nga puna e tij si mësimdhënës i nivelit të lartë, nga botimet e tij në fushën pedagogjike, psikologjike, sociologjike, nga mendimet e tij të vyera në studiot televizive, në …

Më shumë...

Elife Luzha: Varri i Tivarit

Elife Luzha: Varri i Tivarit

Varri i Tivarit Përjetë i hapur S’e mendonte as Dante Kaq të përgjakur    Varri i Tivarit Eshtra e kafkë Sy që përjetshëm Rrinë hapur mbi plagë    Gjaku i Tivarit Humnerë e pasosur Atje të gjithë Rrimë të varrosur

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Në heshtje

Mehmet Bislimi

erdhi ngadalë e në heshtje tokën e shkelte lehtë më këmbë nga ndrojtja se mos i shkaktonte dhimbje tokës mëmë   ai punoi në heshtje nga shpirti i tij i butë për njerëzit dha diçka butësi njerëzore që të dhunuan të shanë ca ca të admiruan me rrjeta merimangash rrethuar …

Më shumë...

Sabahajdin Cena: Nusret Pllana, gjatë hartimit të kësaj monografie ma sillte imazhin e Odiseut të Homerit

Sabahajdin Cena: Nusret Pllana, gjatë hartimit të kësaj monografie ma sillte imazhin e Odiseut të Homerit

(Fjalë-rasti në ditën e përurimit të monografisë ‘’Djaloshi me dy zemra’’ (Aushvici i Krushës së Madhe), të Prof. Dr. Nusret Pllanës)   ‘’ Dhe s’ka fuqi nuk ka që hovin ma t’na ndali, dhe t’harrohet emni që mbeti me shekuj si kala. Se Lirinë e fituem me gjak, e kurrkush …

Më shumë...

Enver Hoxha sërish në mesin e shqiptarëve

Enver Hoxha

Një burrë rreth moshës 5o-vjeçare, një ditë prilli, ishte paraqitur befasisht në Sheshin “Skënderbeu” të Tiranës. Shëtiste lirshëm dhe vazhdimisht me fytyrë të qeshur. Shumica e njerëzve e shikonin me habi dhe kureshtje. Çuditërisht,  i përngjante pikë për pikë Enver Hoxhës, prijësit komunist të Shqipërisë, i cili kishte vdekur më …

Më shumë...

Aleksandër Stavri Drenova, (1872 – 1947), autor i Himnit të Flamurit, Himnit Kombëtar Shqiptar

Aleksandër Stavri Drenova, (1872 - 1947), autor i Himnit të Flamurit, Himnit Kombëtar Shqiptar

Aleksandër Stavri Drenova, i njohur me emrin letrar, ASDRENI është emër personalitet shumë i njohur i Rilindjes Kombëtare Shqiptare, jo vetëm si atdhetar i zjarrtë i çlirimit dhe bashkimit të Shqipërisë por edhe si poet romantik e realist. Studiuesi, shkrimtari  dhe intelektuali i madh shqiptar, profesor doktor Rexhep Qosja, ka …

Më shumë...

Rrustem Geci: Tigri grek i “Ligjit të Luftës

Rrustem Geci

Tigër grek, tigër helen, tigër i sajuar i murgjëve dhe i Ushtrisë fashiste greke ti që N. Zervën e shndërrove në tigër dhe more guxim të krijosh at´ kafshë të zezë, atë tigër kundër popullit çam është e pafalshme për të gjitha kohërat Greqi, si guxove ta krijosh atë kafshë …

Më shumë...

Jusuf Zenunu: Fjala e kryetarit për Ushtrinë

Jusuf Zenunaj

E pati marrë dhenë fjala e presidentit: “me ushtri do ta bëjmë vendin” . Sa vala në det e herë-herë n’lumë gëzimi i t’mashtrurarëve zgjati shumë. S’ka si burrat moti yni president, t’ipet dorëheqja për fjalën e dhënë.   J.Z. 8 prill 2017

Më shumë...

Elife Luzha: Duke lexuar librin „Mashtrimi i Madh“ të autorit Bardhyl Mahmuti

Mashtrim i madh, Bardhyl Mahmuti

Duke lexuar librin e Bardhyl Mahmutit „Mashtrimi i madh“, më erdhi në mendje Mahatma Gandhi, i cili thoshte: „Duhen shumë lopata për ta varrosur të vërtetën“. Dhe në fakt, e vërteta për shqiptarët e Kosovës, dhuna e egër dhe sistematike që aparati shtetëror serb e jugosllav për një shekull ushtroi …

Më shumë...

Albert Z. Zholi : “Mjeshtri i Madh”, Kujtim Gjonaj, dhe historia e dokumentarit shqiptar

Kujtim Gjonaj

          Më 17 prill 1947 u krijua Ndërmarrja Kinematografike Shqiptare dhe pranë saj u mblodhën të gjithë njerëzit që ishin marrë me fotografinë në atë kohë. U gjetën dy-tre kamera dhe aksesorë ndihmës të mbetura nga lufta. Kineasti i parë që do hynte në historinë shqiptare është Mandi Koçi. Mbas …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Romani “Bijtë e askujt”, një sagë letrare, bashkëkohore

Ahmet Qeriqi: Romani “Bijtë e askujt”, një sagë letrare, bashkëkohore

Krijimtaria letrare, artistike, publicistike e shkencore e dr. Rexhep Qoses, përgjithësisht  arrin  majat e krijimtarisë në letrat e sotme shqipe. Si për nga temat që ka trajtuar dhe ende i trajton me korrektësi, metodologji të përparuar, invencion tejet të pasur,  mbi të gjitha i pasur me realizëm e origjinalitet krijues, …

Më shumë...