Airport Adem Jashari
MIT
kek
Fillimi / Analiza (faqe 135)

Analiza

Behxhet Sh. Shala: A jemi shqiptarë a kosovarë, apo nuk jemi as shqiptarë e as kosovarë

Kush është më…? Kemi dëgjuar shumë për dilemën se kush është më i vjetër, pula apo veja? Kjo dilemë në fakt është interpretuar në mbrojtje të interesave, kryesisht personale, prandaj edhe nuk është trajtuar si dilemë serioze. Më shumë dhe kryesisht përdoret si shaka apo përpjekje për injorim ose diskualifikim ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Vidovdani virtual dhe “Kukovdani” real

28 qershori shënon ditën e humbjes fatale të regjimit despotik mesjetar të mbretërisë pushtuese të Nemanjidëve në Kosovë, ndërkohë që kjo datë fatale për Koalicionin e krishterë të Evropës, në Serbi,  vazhdon të kujtohet si dita e Luftës së Kosovës, apo dita e Vidovdanit. Realisht, Beteja e Kosovës, sipas burimeve ...

Më shumë...

Dr. Shefqet Krasniqi: Rëndësia e agjërimit në kultivimin e moralit

  Jemi në ditët e para të muajit ramazan, ditë të nxehta dhe kohë e gjatë por të agjëruar, por prapë, kënaqësia nuk mungon. Diku agjërimi zgjat edhe me njëzet orë e dikur temperaturat arrijë edhe mbi pesëdhjetë gradë, por edhe atje njerëzit agjërojnë, bile kënaqen duke agjëruar. Këto ditë ...

Më shumë...

Si u vlerësua Lidhja Shqiptare e Prizrenit në 100-vjetorin e saj nga regjimi komunist i Tiranës, në vitin 1978

Lidhja shqiptare e Prizrenit, – moment krucial në historinë heroike të popullit tonë 10 qershori i vitit 1878, dita kur u mblodh në Prizren Lidhja e Shqiptarëve, është një datë e shënuar e historisë heroike të popullit tonë. Ajo ishte një ngjarje me rëndësi të madhe historike për fatet e ...

Më shumë...

Dimitris Epikouris: Rrënjët socio-kulturore të krizës ekonomike greke

Ngërçi ekonomik në Greqi i cili kërcënon të veprojë si një fuqi lokomotivë që do të shtrëngojë shumicën e vendeve të Evropës jugore të dalin nga euro-zona, ka ngjallur një sërë përsiatjesh e parashikimesh në lidhje me të ardhmen e Evropës si një entitet. Analiza të shumta gjejnë vend përditë ...

Më shumë...

Qeveria që lëshon pe ndaj disa klaneve mafioze të gazetarëve, si mund t’ i rezistojë Serbisë dhe BE-së?

Qeveria e Kosovës, e cila kishte hartuar kodin e ri penal, në mes tyre edhe dy kodet e kontestuara 37 dhe 38 ia  kishte dorëzuar Kuvendit për miratim, mirëpo ndërkohë, e frikësuar nga disa klane të medieve, ka lëshuar pe dhe ka premtuar se  së shpejti këto nene do të ...

Më shumë...

Gënjejnë gazetarët e AGPK-së lidhur me bojkotimin e aktiviteteve të institucioneve nga të gjitha mediet e lira dhe të pavarura

Kryetari i gazetarëve të vetëquajtur profesionistë, Arben Ahmeti,  përmes disa medieve ka shpërndarë një njoftim ku thuhet se të gjithë përfaqësuesit e medieve “kosovare” sot po bojkotojnë aktivitetin e institucioneve. Ky gazetar gënjeshtar, nuk e ka besimin e medieve të pavarura  as mund ta “uzurpojë” lirinë e tyre të informimit ...

Më shumë...

RKL: Përpjekjet për vetëmbrojtje dhe mbijetesë të shqiptarëve në veri të Mitrovicës janë të domosdoshme

Aktualisht e vetmja mundësi e shqiptarëve për të mbijetuar në veri të Mitrovicës është vetëmbrojtja, meqë ata nuk i mbron Policia e Kosovës, ndërsa EULEX-i, UNMIK-u dhe KFOR-i, tashmë krejt hapur e kanë konfirmuar pozicionin e tyre, në ruajtjen e status-quosë, edhe nëse për çdo ditë vriten shqiptarët. Një dritë ...

Më shumë...

RKL: Në emër të kujt dhe me cilët serbë dëshiron të pajtohet Qeveria e Kosovës?

Zërat për pajtimin e shqiptarëve me serbët, apo pajtimin e viktimave me xhelatët, herë-herë kanë ngritur krye në Kosovën e pas luftës, por asnjëherë  në Serbi, ku askush nuk është marrë seriozisht me këtë çështje. E ndodhur nën presionin e vazhdueshëm të Brukselit  zyrtar, ose e shantazhuar  nga qarqe të ...

Më shumë...

Dr. Shefqet Krasniqi: Përmasat diplomatike dhe kulturore të kryeministrit Thaçi gjatë vizitës në Arabinë Saudite

Java e kaluar në historinë më e re të Kosovës do të shënojë edhe një nga vizitat historike të autoriteteve tona në botë. Kësaj radhe ishte zemra e botës islame vendi të cilin dy liderë të mëdhenj, kryeministri Thaçi dhe zëvendësi i tij të parë, Pacolli, do ta vizitonin. Ishte ...

Më shumë...

Ermira Babamusta: Realiteti i Kosovës: E vërteta e pazbuluar

Si mundet t’i mbijetojë dikush luftës që rrëmbeu jetën e 12.000 shqiptarëve të Kosovës, që dëboi 863.000 shqiptarë nga Kosova dhe që zhvendosi të paktën 90% të popullatës shqiptare kosovare gjatë luftës? (Tetor 1999, vlerësimet e UNHCR-së, të cituara në OSBE – “Kosova: Siç shihet, ashtu tregohet”, 6 dhjetor 1999). ...

Më shumë...

RKL: EULEX-i shtrin “pushtetin” për sundimin e ligjit edhe në Shqipëri

Me pranimin paraprak të kryeministrit Sali Berisha dhe me aprovimin unanim të deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë, misioni i BE-së në Kosovë, EULEX, merr leje zyrtare për fillimin e hetimeve në territorin e Shqipërisë, në lidhje me pretendimet se gjatë luftës në Kosovë, në njërin prej spitaleve të UÇK-së, në ...

Më shumë...

RKL: Si po komentohet arrestimi i dy policëve të armatosur të Kosovës nga tre policët e Serbisë

Se deri në ç’masë janë pacifikuar shqiptarët jo vetëm në Kosovë, po kudo të trojet e tyre etnike, flet edhe rasti i fundit i arrestimit të dy policëve të Kosovës nga policia e Serbisë, brenda territorit të vendit tonë. Lajmet bëjnë të ditur se policët ishin të armatosur, kishin pushkë ...

Më shumë...

Fatos Baxhaku: Krahinarët

Fjalori politik i shqipes, gjuhë relativisht e re letrare, është i mbushur plot me zbulime, neologjizma, ngjyresa gjuhësore, porse besojmë se asnjë prej fjalëve të politikës shqipe ende në përdorim nuk është më domethënëse e më aktuale sesa fjala “krahinar”. Ky term është përdorur për herë të parë nën qeverisjen ...

Më shumë...

RKL: Disa gazetarë hulumtues të BIRN-it në rolin e hetuesve prepotentë dhe arrogantë

I ashtuquajturi Asociacioni i Gazetarëve Profesionistë të Kosovës, që ka mbledhur në kruzhokun e vet gazetarë me prejardhje ideologjike dhe politike të  ish regjimeve antishqiptare, po bën përpjekje të marrë rolin e hetuesit në raport me institucionet, duke i ndërsyer gazetarët e vetë kundër autoriteteve qeveritare në vend. Ky “asociacion” ...

Më shumë...

RKL: Evropa qysh moti e ka viktimizuar çështjen shqiptare, ajo nuk po mësohet dot as me pavarësinë e Kosovës

Dikur, në të kaluarën po të kritikoje  globalizmin komunist apo internacionalizmin proletar të Perandorisë komuniste të Lindjes do të ballafaqoheshe, jo vetëm me reagime, por edhe me ligjin, duke qenë i akuzuar për propagandë armiqësore. Asokohe ishte krijuar bindja se e ardhmja i përkiste socializmit, komunizmit, krijimit të një bote ...

Më shumë...