Limak Kosovo
Fillimi / Dëshmorët (faqe 58)

Dëshmorët

Fazli Maloku: Dëshmori : Indrit Lulzim Cara

Indrit Cara u lind në qytetin e Kavajës më 11 korrik  1971, nga prindërit Lulzim Cara dhe Xhemaile Cara.  Lindja e çdo fëmije tek shqiptarët nga prindërit përjetohet me gëzime dhe emocione të veçanta.  Nënë Xhemaileja shpjegon: ” Qe një foshnje e bukur si drita,ndaj dhe e quajtëm Indrit”. Indrit ...

Më shumë...

ILAZ ISMAJL KODRA ( 3. 5. 1966 – 30. 4. 1999)

Ilaz Kodra

Prekazi, veçmas: Jasharët, Mehajt, Kodrajt dhe Lushtakët si në të kaluarën ashtu edhe në epopenë lavdiplote të  luftës së Ushtrisë Çlirimtare  të Kosovës kanë dhënë shembujt më të lartë të  sakrificës dhe  heroizmit për çlirimin e Kosovës nga pushtuesi serb. Në vitin 1991 një grup atdhetarësh nga Kosova, Zvicra e vende ...

Më shumë...

Legjendari i legjendave të Shqipërisë

Adem Jashari

Nuk janë të rrallë shembujt e heroizmit madje as  tani në botën tonë moderne, kur mendohet se legjendat i përkasin së kaluarës dhe ato shërbejnë vetëm për ta rikthyer atë, në kujtesë. Por, një legjendë tipike shqiptare ka hyrë në historinë tonë më të re ashtu si legjendat e motit, ...

Më shumë...

Dy dëshmorët e Shqipërisë etnike: Harun Aliu dhe Shaban Zenuni, të rënë në Radushë të Shkupit më 12 maj 2010

HARUN ALIU ( 20. 5. 1971 – 12.5. 2010) Pas përfundimit të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në qershor të vitit 1999 dhe hyrjen në vendin tonë të forcave të KFOR-it dhe të UNMIK-ut, shumë luftëtarë dhe eprorë nga viset shqiptare të Iliridës dhe të Kosovës Lindore, që kishin ...

Më shumë...

RKL: Në Drenicë janë shpallur më pak dëshmorë sesa ka aktualisht

Është e nevojshme dhe më se e domosdoshme të  përcaktohet definitivisht numri i dëshmorëve, sidomos në rajonin e Drenicës, ku janë shpallur më pak dëshmorë, sesa kanë qenë në të vërtetë, ndërsa në disa zona të luftës, u shpallën më shumë dëshmorë, sesa ishin të evidentuar në regjistrat e parë ...

Më shumë...

Reshat Badallaj: PËRVJETORI I HEROIT TË KOMBIT, MEHË RAMË UKA (20.12.1962-29.12.1996)

(Meha ishte nder te paret qe e kishte kuptuar se per Kosovë po fryen veriu i sertë Ne muzgun e kesaj date Meha kthehej nga një mision tejet i rendësishem kombëtar, per te bashkuar me një trung Ushtrinë Çlirimtare te Kosoves me Levizjen Kombetare per Çlirimin e Kosovës Meha ishte ...

Më shumë...

Ibrahim Gani: Po vjen Mujë Krasniqi!

5 qershor 2009. Akrepat e orës shënojnë saktë orën e nisjes sonë 05.00. Tok me skulptorin e shquar Maksim Mero dhe vëllain e tij Dervishin, po nisemi drejt Kosovës. Për Maksi Meron nata e pesë majit deri në agim, ka qenë sa e lodhshme dhe po aq emocionuese. Pas një ...

Më shumë...

Legjendari, Adem Jashari, fenomen unikat i sakrificës për liri

Fenomenalë janë njerëzit e veçantë, të cilët me veprat dhe bëmat e tyre lënë gjurmë të pashlyeshme në momente të caktuara të historisë. Një fenomen i tillë, me përmasa të piedestalit jo vetëm kombëtar, është ADEM SHABAN JASHARI, i lindur në Prekaz të Drenicës, më 28 nëntor të vitit 1955 ...

Më shumë...

Qerim Rexha: “Prekazi” i harruar i Burimit

(Me rastin e 13-vjetorit të Epopesë së lavdishme të rënies së  Shaban Salihajt dhe familjes se  tij) Buzë rrugës regjionale Pejë –Mitrovicë, në mes Hanit të Sarës dhe Rakoshit ngrihet një lapidar, që përkujton çdo kalimtarë të rastit, për heroizmin e pashembullt të familjes Salihaj nga Shushica e Poshtme, e ...

Më shumë...

RKL: Tregtia e matrapazëve me biografitë e dëshmorëve

Përpjekja e individëve të caktuar për t’u pasuruar me çdo mënyrë dhe me çdo kusht, po  bën që disa syresh  të manipulojnë jo vetëm biografitë e dëshmorëve, por edhe emrat e autoriteteve  me përgjegjësi, të cilët mjerisht shumë lehtë japin një nënshkrim për botimin e një libri pa e lexuar ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Përshtypje nga vizita e z. Alfredo Bider, në Kosovë, vëlla i dëshmorit të UÇK-së, Françesko Bider

( Përurimi i librit “Feniksët e lirisë-13, më 14 maj 2011, në Prishtinë) Me ftesë të “Redaksisë Dëshmorët e UÇK-së” dhe drejtorisë së Radios-Kosova e lirë, ka qëndruar për një vizitë treditore në Kosovë, z. Alfredo Bider nga Biella e Italisë, vëlla i dëshmorit, Françesko Bider, pjesëtar i UÇK-së, i ...

Më shumë...

Ramadan PLLANA – DËSHMI TË KOHËS

XHAVIT HAZIRI – NJË HERO I MERITUAR Lindja  03/09/1960, Zhdukja : 17/09/1998)    -Mue n’ iden t’eme patriotike nuk ka mujtë as nuk do të muej me më shtrue ari i të tanë botës, por as mënia e të tanë armiqvet ! Ka me më shtrue vetëm vdekja ! -Luftën dhe kundërshtimin ...

Më shumë...

Feniksët e lirisë XIII

Në vazhdim të realizimit të projektit për botimin e monografisë për dëshmorët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Redaksia “Dëshmorët e UÇK-së” nxori në dritë monografinë  “Feniksët e lirisë-13”.   Parathënie   Redaksia Dëshmorët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ka nxjerrë nga shtypi vëllimin 13 të monografisë Feniksët e lirisë. Ky ...

Më shumë...

Feniksët e lirisë XII

Doli nga shtypi monografia “Feniksët e lirisë-12”   Në vazhdim të realizimit të projektit për botimin e monografisë për dëshmorët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Redaksia “Dëshmorët e UÇK-së” nxori në dritë monografinë “Feniksët e lirisë-12”. Në  këtë monografi janë përfshirë biografitë e  76 dëshmorëve:   Abit Dullovi, Adem Mulaj, ...

Më shumë...

Feniksët e lirisë XI

Redaksia “Dëshmorët e UÇK-së” nxori në dritë monografinë “Feniksët e lirisë-11” Në monografi janë përfshirë biografitë e dëshmorëve: ABEDIN SALIH BUJUPI, ADEM BAJRAM SELMANI, ADNAN SHERIF BUNJAKU, AFRIM HALIL BEHRAMI, AGIM ABAZ MAZREKAJ, AGIM HASAN SADIKU, AGIM BINAK ÇELAJ, AGRON ISLAM BYTYÇI, AGRON SADRI GJOCAJ, ARTAN NEZIR QORRAJ, ASLLAN DESTAN ...

Më shumë...

Feniksët e lirisë X

Në këtë monografi janë prezantuar 63 biografi për dëshmorët e UÇK-së, si dhe fotot e tyre me ngjyra, duke filluar nga jetëshkrimi për Avdyl Pajazitin dhe duke përfunduar me biografinë e dëshmorit Xhafer Nurkasa. Përzgjedhja është bërë sipas kritereve që ka caktuar “Redaksia Dëshmorët e UÇK-së”. Radhitja sipas kriterit alfabetik. ...

Më shumë...